De Telstar-index | FC Groningen

Met na deze interlandweek nog 7 speelrondes voor de boeg, belandt de Eredivisie in de meest cruciale fase van het seizoen: de slotfase. Voor Roda JC Live reden om eens een kijkje te nemen bij Roda JC’s overgebleven concurrenten in de strijd tegen rechtstreekse degradatie en promotie/degradatie-play-offs. Dat doen we in de dagelijkse rubriek De Telstar-index, vernoemd naar de iconische club die sinds mensenheugenis in het rechterrijtje van de Jupiler League vertoeft. De Eredivisie-ploegen die in de komende weken door het ijs zakken, mogen zich verheugen op het tripje naar Velsen-Zuid, wat Roda in 2014 nog een 2-1 overwinning opleverde. Over het onderling duel in Kerkrade hebben we het niet meer.

Vandaag in deel 1 van onze serie: FC Groningen. De ploeg staat 12e met 29 punten, 6 meer dan Roda JC. 

Recente reeks
De recente reeks wedstrijden van de Groningers is precies de reden waarom we de Trots van het Noorden in deze serie meenemen: daar word je als Groningen-supporter namelijk niet vrolijk van. De ploeg van Ernest Faber wist van de laatste negen wedstrijden er precies 0 te winnen. Zes gelijke spelen en drie nederlagen, waarvan de laatste op bezoek was bij Roda JC (3-1), hebben zes punten uit die negen duels opgeleverd. Als die serie tot het eind van het seizoen wordt doorgetrokken, eindigen de nooderlingen op 33/34 punten, wat normaal gesproken nét voldoende zou moeten zijn om de play-offs te ontlopen. Het feit dat er echter tegen ploegen als Excelsior (1-1), Sparta (2-2) en Roda JC (3-1 verlies) niet werd gewonnen, zorgt ervoor dat men er nog niet helemaal gerust op is.

Programma
@ AZ | vs N.E.C. | @ ADO Den Haag | vs PEC Zwolle | @ Go Ahead Eagles | vs PSV | @ FC Twente
Als we het resterend programma erbij pakken, wordt duidelijk dat FC Groningen het heft behoorlijk in eigen handen heeft. De ploeg treft namelijk nog drie ploegen (NEC, ADO Den Haag en Go Ahead) die op dit moment lager op de ranglijst staan. Als die duels niet verloren worden – en dat mag je van een ploeg met deze kwaliteiten eigenlijk wel verwachten – heeft men in Groningen aan alle onzekerheid een einde gemaakt. Gebeurt dat niet, dan staat de ploeg een helse laatste maand van het seizoen te verwachten. Men gaat dan namelijk op bezoek bij het waarschijnlijk op leven en dood strijdend Go Ahead, ontvangt in het Noordlease Stadion kampioen PSV en gaat op de slotdag naar de Enschedese Grolsch Veste.

Blessures/schorsingen
De interlandweek komt voor de groen-witten als geroepen, want coach Faber zag de spoeling dunner en dunner worden. Samir Memisevic zat tegen Willem II (Groningen’s meest recente duel) zijn laatste wedstrijd schorsing uit, terwijl Bryan Linssen na zijn rode kaart tegen Roda JC nu nog één duel moet brommen. Verder kampte verdediger Kasper Larsen met liesklachten, maar hij lijkt tijdig hersteld voor de aankomende serie wedstrijden. Bij vleugelverdediger Desevio Payne is dat een ander verhaal; hij staat vermoedelijk wat langer aan de kant met een hamstringblessure. Verder hoopt men dat spits Tom van Weert na zijn enkelblessure pijnvrij het seizoensslot in kan. Één speler in de selectie staat op dit moment op scherp, en dat is niet geheel verrassend gifkikker Bryan Linssen. Met zes gele prenten op zak is hij één gele kaart verwijderd van een automatische schorsing. Dat wil zeggen: wanneer hij zijn huidige schorsing heeft uitgezeten.

Op 12 maart speelden Roda JC en FC Groningen tegen elkaar in een zonnig PLS. Roda won met 3-1. Doelpuntenmakers: Ajagun, Kum, Schahin (Roda JC) en Linssen (FC Groningen).

Cruciale spelers
Welke spelers moeten Groningen nu op sleeptouw gaan nemen? Komen we toch weer bij dezelfde man uit: Bryan Linssen. Vóór zijn rode kaart scoorde hij viermaal in drie duels en was hij de aanjager van zijn elftal. Desalniettemin blijft het een voetballer die het van bevliegingen moet hebben. Spelers die als ze een goede dag hebben de tegenstander volledig wegspelen, maar als het tegenzit genadeloos door het ijs kunnen zakken. Collega-aanvaller Mimoun Mahi en Oussama Idrissi vallen in diezelfde categorie. Vaak lijken zij klaar voor een stap hogerop, maar dat niveau moet dan wel constant vastgehouden kunnen worden. En dat zou wel eens de sleutel voor dit Groningen kunnen betekenen. Achterin kan bovendien gerekend worden op de betrouwbare sluitpost Sergio Padt, die steeds minder foutjes lijkt te maken en zich regelmatig onderscheidt met uitstekende reddingen.

Verwachting
Tenzij we in de komende weken de collapse van de eeuw te zien krijgen, hoeft Groningen niet bang te zijn voor rechtstreekse degradatie. Het is simpelweg ondenkbaar dat Go Ahead Eagles in zeven duels 10 punten meer gaat scoren dan de Trots van het Noorden. Een dramatische Groningse slotserie zonder overwinningen in combinatie met goed presterende concurrenten zou er wel toe kunnen leiden dat ploegen als ADO, Roda JC en Excelsior het team van Faber in het vizier gaan krijgen. Met de kwaliteit die in de spelersgroep van FC Groningen zit, zou het hoe dan ook schandalig zijn als men daadwerkelijk in het drijfzand gaat belanden. Kortom: 1 of 2 zeges in de laatste zeven wedstrijden zal voor deze ploeg voldoende zijn om uit de problemen te blijven.

Header: Roda JC Live