Roda JC Kort | Kunstgras en een vol uitvak

In de regelmatig terugkerende rubriek Roda JC Kort leest u het kleinere nieuws omtrent de Kerkraadse club. Vandaag de editie van dinsdag 21 maart, met nieuws over het kunstgras in Kerkrade en het uitvak in Den Haag.

Een nieuwe mat
Meteen na de presentatie van Aleksei Korotaev hintte Roda JC al naar een vervanging van de kunstgrasmat in het Parkstad Limburg Stadion. Nu is er een concreet bewijs dat dit komende zomer op stapel staat. Roda wil een hybride grasmat laten aanleggen in het stadion, die bestaat uit 90 procent natuurgras en 10 procent kunstvezels. Deze aanleg zou deze zomer echter een lastig verhaal worden, door de organisatie van het Wereld Muziek Concours in het Roda-stadion. Dat evenement duurt tot en met 30 juli. Tot zover niets nieuws.

Algemeen directeur Wim Collard heeft nu echter de KNVB om medewerking gevraagd, en die medewerking ook gekregen. Op verzoek van de club begint Roda het nieuwe seizoen met een uitwedstrijd, zo weet Voetbal International. Dat betekent dat de geel-zwarten pas op 19 of 20 augustus in het eigen stadion hoeven te ballen, wat “ons net genoeg tijd moet geven”, aldus Collard. Het betekent echter ook dat Roda in de zomer niet in het eigen stadion kan trainen, terwijl Kaalheide ook verbouwd wordt. “Daar is een stevige renovatie aan de orde. En dan is er nog het financieringsplaatje, dat besproken zal moeten worden door gemeente, club en investeerder.”

Die investeerder is Aleksei Korotaev, die zich al eerder heeft laten ontvallen dat hij voorstander is van natuurgras in Kerkrade. Toch is het allemaal niet zo één-twee-drie gepiept, volgens Collrad. “Het is te kort door de bocht om te stellen dat hij een nieuw veld dan ook wel even zal betalen. Onze wens is duidelijk, ook met het oog op toekomstige KNVB-richtlijnen. Nu zoeken we naar oplossingen.”

Volle bak
Een ander stadion waar kunstgras ligt, is het Kyocera Stadion van ADO Den Haag. Daar treedt Roda JC volgende week zondag aan, op 2 april. Wie de scheidsrechter zal zijn, weten we pas volgende week, maar wat we wel al weten, is dat hij hard zal moeten fluiten. De beste man moet namelijk een volgepakt uitvak zien te overstemmen. Het gastendeel van het Kyocera Stadion heeft een capaciteit van 500 toeschouwers, en er zijn inmiddels 475 kaarten verkocht. Dat geeft maar aan dat het belang van de wedstrijd in de Hofstad in ieder geval duidelijk is. ADO staat momenteel één plaats onder Roda, met een punt minder.

Foto: Roda JC Live