De Telstar-index | Go Ahead Eagles

Met na deze interlandweek nog 7 speelrondes voor de boeg, belandt de Eredivisie in de meest cruciale fase van het seizoen: de slotfase. Voor Roda JC Live reden om eens een kijkje te nemen bij Roda JC’s overgebleven concurrenten in de strijd tegen rechtstreekse degradatie en promotie/degradatie-play-offs. Dat doen we in de dagelijkse rubriek De Telstar-index, vernoemd naar de iconische club die sinds mensenheugenis in het rechterrijtje van de Jupiler League vertoeft. De Eredivisie-ploegen die in de komende weken door het ijs zakken, mogen zich verheugen op het tripje naar Velsen-Zuid, wat Roda in 2014 nog een 2-1 overwinning opleverde. Over het onderling duel in Kerkrade hebben we het niet meer.

Vandaag in deel 6 van onze serie, de hekkensluiter: Go Ahead Eagles. De ploeg staat 18e met 20 punten, 3 punten minder dan Roda JC.

Recente reeks
De Eagles leken in de winterse transferperiode uitstekende zaken te hebben gedaan. Onder aanvoering van de vers ingevlogen Elvis Manu werd er zowaar twee keer op rij gewonnen: concurrenten N.E.C. (1-2) en ADO Den Haag (3-1) werden aan de zegekar gespannen. In dat kader was het erg zuur voor de Deventenaren dat de volgende wedstrijd tegen een concurrent, Roda JC-uit, volledig onverdiend met 1-0 verloren ging. Dat bleek de aanzet voor een nieuwe slechte reeks van Go Ahead, want sinds ADO-thuis op 11 februari werd er niet meer gewonnen. Uit de laatste vijf wedstrijden werd er zo slechts één punt gehaald, door een knap 2-2 gelijkspel bij sc Heerenveen. Daarbuiten werd er dus verloren van Roda, maar ook van Vitesse, PSV en PEC Zwolle. Die derbynederlaag werd trainer Hans de Koning uiteindelijk fataal: hij werd op non-actief gesteld door de clubleiding. Oude bekende Robert Maaskant moet nu Go Ahead Eagles voor degradatie gaan behoeden.

Programma
@ FC Twente | @ Feyenoord | vs Heracles Almelo | @ Willem II | vs FC Groningen | @ Ajax | vs Sparta Rotterdam
Het resterende programma voor de Eagles is, zogezegd, niet mals. De Deventenaren moeten nog op bezoek gaan bij de twee grootste gegadigden voor de titelrace, Feyenoord en Ajax. Ook de andere twee uitwedstrijden, tegen het sterke FC Twente en het opgeleefde Willem II, zijn bepaald geen ‘strolls in the park’. De ploegen die nog naar de Vetkampstraat afreizen, moeten wel te pakken zijn. Heracles Almelo, FC Groningen en Sparta Rotterdam lijken geen ongrijpbare tegenstanders. Met name de laatste wedstrijd tegen Sparta kan nog wel eens een klassieker worden in het slot van de degradatiestrijd, daar ‘where Eagles dare’.

De opkomst bij Go Ahead – Roda JC van dit jaar; een wedstrijd die Roda met 2-0 verloor. (Foto: Roda JC Live)

Blessures/schorsingen
De selectie van de Eagles is, gelukkig voor adje interim Robert Maaskant, redelijk blessurevrij. Al lang staan Chris David, Lars Lambooij en Tom Daemen langs de kant; zij worden dit seizoen niet meer in actie verwacht. Marcel Ritzmaier brak in de tweede week van maart, op bezoek bij PSV, nog zijn arm, maar is naar verwachting snel weer inzetbaar.
Over schorsingen hoeft men zich voorlopig nog geen zorgen te maken bij Go Ahead, niemand staat er momenteel op scherp. Sander Duits, Sander Fischer, Darren Maatsen en Xandro Schenk zijn allen nog twee gele kaarten verwijderd van een wedstrijd uitsluiting.

Cruciale spelers
In de aanval bij Go Ahead Eagles is Elvis Manu de nieuwe sterkhouder. Met zijn komst heeft het elftal nieuwe aanvallende impulsen gekregen en tegen N.E.C. nam de talentvolle buitenspeler het team meteen op sleeptouw. De hoop qua doelpuntenproductie is dan ook eerder op hem gevestigd dan op spits Leon de Kogel. Op het middenveld is Marcel Ritzmaier de regisseur bij Go Ahead. De van PSV gehuurde speler laat regelmatig zien om over flink wat talent te beschikken en speelt dan ook wekelijks, zij het de laatste tijd onder Hans de Koning als linksback. Zijn afwezigheid was tegen PEC Zwolle een aderlating. Achterin moet Sander Fischer de boel bij elkaar houden. De routinier heeft echter al sinds 1 oktober niet meer de nul weten te houden – bij de tussendoor met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord was uitgerekend hij geschorst…

Verwachting
Gezien het programma wordt het voor Go Ahead Eagles een schier onmogelijke opgave om rechtstreekse handhaving te bewerkstelligen. In de play-offs liggen er echter volop mogelijkheden voor het elftal van Robert Maaskant. Daarvoor moeten natuurlijk eerst die play-offs bereikt worden en dat moet dan gaan gebeuren in de thuiswedstrijden. Uit zullen de Deventenaren waarschijnlijk nauwelijks nog kans maken op punten, maar in de eigen IJsselstad liggen er genoeg mogelijkheden.

Header: Roda JC Live