De Telstar-Index | Roda JC Kerkrade

Met na de interlandweek nog 7 speelrondes voor de boeg, belandt de Eredivisie in de meest cruciale fase van het seizoen: de slotfase. Voor Roda JC Live was dat reden om een kijkje te nemen bij Roda JC’s overgebleven concurrenten in de strijd tegen rechtstreekse degradatie en promotie/degradatie-play-offs. In de rubriek De Telstar-index, vernoemd naar de iconische club die sinds mensenheugenis in het rechterrijtje van de Jupiler League vertoeft, zijn in de afgelopen dagen de concurrerende clubs de revue gepasseerd. Wie van hen in de komende weken door het ijs zakt, mag zich verheugen op het tripje naar Velsen-Zuid, wat Roda in 2014 nog een 2-1 overwinning opleverde. Over het onderling duel in Kerkrade hebben we het niet meer.

Vandaag in het slotdeel van deze serie in de rubriek, uiteraard: Roda JC Kerkrade. Het team bezit plek 16, met 23 punten uit 27 wedstrijden. Hoe staat onze ploeg ervoor?

Recente reeks
De prestatiecurve van de Kerkraadse ploeg sinds de winterstop vertoont in eerste instantie geen eenduidig beeld, lijkt het. Vooruit, de karrenvracht aan gelijke spelen die in de eerste seizoenshelft bijgeschreven werden, heeft na de winterpauze geen vervolg gekregen: 3 overwinningen, 1 gelijkspel en 6 nederlagen. 10 punten uit 10 duels is degelijk, maar een gemiddelde dat aan het eind van de rit wel omhoog moet. Het positieve is dat de 3 overwinningen werden geboekt op de ploegen die eveneens ploeteren in het rechterrijtje: Excelsior, Go Ahead Eagles en FC Groningen. Alle nederlagen in de tweede seizoenshelft werden geleden tegen ploegen uit het linkerrijtje, inclusief de traditionele top-3. Dat is an sich prima, maar als we ons beeld verleggen naar de vier meest recent gespeelde wedstrijden, moeten we ook constateren dat de geel-zwarten niet in grootse vorm zijn. Van die vier duels werden er 3 verloren (3-0 bij Heerenveen, 4-0 bij PSV en 0-3 tegen FC Twente) en 1 gewonnen (3-1 tegen FC Groningen). De cijfers liegen er dus niet om: een doelsaldo van 3-11, dat daarmee een aardige klap heeft gekregen, en 3 schamele puntjes. De overwinning op Groningen was overtuigend, maar tegen PSV en FC Twente werden de doelpunten door de dit seizoen zo solide verdediging juist gemakkelijk weggegeven.

Programma
@ ADO | vs PEC | @ AZ | vs Sparta | @ Utrecht | vs Willem II | @ Vitesse
Het resterende programma van Roda JC is pittig. De Koempelclub speelt namelijk nog uitwedstrijden tegen de nummers 4 (Utrecht), 5 (AZ) en 7 (Vitesse) van de ranglijst, teams die verwikkeld zijn in een race om de play-offs en het aan hun stand verplicht zijn om van de Kerkradenaren te winnen. Bepaald geen garantie op punten voor de ploeg van Anastasiou, dus. Twee andere overgebleven wedstrijden zijn nog crucialer dan cruciaal voor de geel-zwarten: allereerst het uitduel aanstaande zondag bij ADO Den Haag, en daarnaast het thuisduel tegen Sparta Rotterdam. Die tegenstanders voeren eveneens een verbeten strijd om handhaving in de Eredivisie en de onderlinge duels zouden daarin wel eens doorslaggevend kunnen worden. Voor Roda geldt bovendien dat alle drie de thuiswedstrijden, tegen PEC, Sparta en Willem II, uitzicht op resultaat geven. Opvallend feitje: tegen zes van de zeven aankomende tegenstanders werd in de eerste seizoenshelft gelijkgespeeld.

Het Kyocera-stadion in Den Haag, dat aanstaande zondag het strijdtoneel is van een degradatiekraker. (Roda JC Live)

 

Blessures/schorsingen
Op het personele vlak zijn de problemen voorlopig beperkt. Aanvaller Simon Church en middenvelder/vleugelspeler Beni Badibanga ontbreken door blessureleed al langer bij de Limburgers en zijn aankomende zondag in ieder geval nog niet inzetbaar. Er is goede hoop dat zij in de laatste weken wél ter beschikking staan van coach Yannis Anastasiou. De oefenmeester ziet dat in zijn selectie twee spelers op scherp staan als het gaat om gele kaarten: Daryl Werker en Marcos Gullón staan op 4, waardoor een volgende gele prent hen automatisch een schorsing zal opleveren. Het duo Ard van Peppen-Tom van Hyfte heeft zo’n schorsing recentelijk uitgezeten, waardoor zij ontbraken in het thuisduel tegen FC Twente. Zij staan logischerwijs op 5 gele kaarten en zullen bij numero 10 ook automatisch geschorst worden.

Cruciale spelers
Wie staan er op in de allesbepalende slotfase van de competitie? Twee jaar geleden was het Mitchel Paulissen die de kar trok en in het afgelopen seizoen waren het vooral de doelpunten van Tom van Hyfte die Roda over de streep trokken. Eerstgenoemde staat nu nagenoeg altijd in de basis, laatstgenoemde werd onlangs gepasseerd en op de bank gezet. Een aantal spelers mag in staat worden geacht om een posititieve, cruciale rol te vervullen. Een Benjamin van Leer in topvorm is een uitstekende doelman voor Roda, die dit seizoen al vaker punten heeft gepakt voor zijn werkgever. Op het middenveld is Abdul Ajagun meestal de man die de openingen creëert én ziet, maar jammer genoeg te vaak verzuimt die mogelijkheden tot doelpunten te promoveren. Daar valt winst te behalen voor de Nigeriaan, die met zijn kwaliteiten een absolute meerwaarde voor Roda kan betekenen. Datzelfde geldt voor de man in de punt van de aanval, Dani Schahin. Sinds hij fit is heeft hij bewezen een prima all-round spits te zijn, maar gezien de bombarie waarmee hij door TD Caanen gepresenteerd werd mag er wel een hogere doelpuntenproductie worden verwacht: 2 treffers in 11 duels is aan de magere kant. U merkt het: als het goed komt met het scorend vermogen van Roda, komen we al een heel eind.

Verwachting
Sinds de winterstop pakt Roda gemiddeld meer punten per wedstrijd dan vóór de winterstop. Dat geeft de burger moed, maar nog geen geruststelling. Als de Kerkradenaren rechtstreekse degradatie én play-offs willen ontlopen, dan zullen er naar schatting drie van de resterende zeven wedstrijden gewonnen moeten worden. Dat kan: er wordt nog drie keer gespeeld tegen ploegen uit het rechterrijtje en dat bleek in de afgelopen weken en maanden een garantie voor punten. Die duels gaan dan ook cruciaal worden, te beginnen met het zespuntenduel bij ADO Den Haag aanstaande zondag. Er komen daarmee genoeg gelegenheden om voldoende punten te pakken om van de laatste plaats weg te blijven. Er is echter ook een reële kans op een aantal nederlagen gezien de zware uitduels bij de subtoppers, en het is de vraag of de Kerkraadse mengelmoes mentaal sterk genoeg is om van de eigen kracht uit te gaan. Het maakt de slotfase interessant, spannend, en waarschijnlijk vooral zenuwslopend. Tot dusver liep dat – op één uitzondering na – telkens goed af voor onze geel-zwarte trots. Laten we ons daar maar aan vasthouden.

Tot zover dit onderdeel van de Telstar-Index. In de komende weken zal ná iedere speelronde opnieuw een artikel onder deze rubriek op onze website verschijnen, waarin we de door concurrenten gespeelde duels belichten.

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen in de rubriek ‘De Telstar-Index’

Header: Roda JC Live