De Telstar-index | N.E.C.

Met na deze interlandweek nog 7 speelrondes voor de boeg, belandt de Eredivisie in de meest cruciale fase van het seizoen: de slotfase. Voor Roda JC Live reden om eens een kijkje te nemen bij Roda JC’s overgebleven concurrenten in de strijd tegen rechtstreekse degradatie en promotie/degradatie-play-offs. Dat doen we in de dagelijkse rubriek De Telstar-index, vernoemd naar de iconische club die sinds mensenheugenis in het rechterrijtje van de Jupiler League vertoeft. De Eredivisie-ploegen die in de komende weken door het ijs zakken, mogen zich verheugen op het tripje naar Velsen-Zuid, wat Roda in 2014 nog een 2-1 overwinning opleverde. Over het onderling duel in Kerkrade hebben we het niet meer.

Vandaag in deel 3 van onze serie: N.E.C. Nijmegen. De ploeg staat 14e met 28 punten, 5 punten meer dan Roda JC.

Recente reeks
De Nijmegenaren hebben wel eens een sterke serie gehad dan die waar men nu aan bezig is. Aanvankelijk schoot men na de winterstop uit de starblokken met overwinningen Willem II (0-1) en ons aller Roda JC (2-0), maar daarna ging het – qua resultaten in ieder geval – bergafwaarts met de ploeg van Peter Hyballa. Van de laatste 8 duels werden er 7 verloren, waarbij onder meer de staartploegen Go Ahead, PEC Zwolle, Sparta Rotterdam én ADO Den Haag sterker bleken. De enige overwinning in die reeks werd geboekt op Heracles Almelo. Samenvattend kunnen we zeggen dat de tweede seizoenshelft van N.E.C. een dramatisch verloop kent.

Programma
@ Vitesse | @ FC Groningen | vs Ajax | @ FC Twente | vs Excelsior | vs AZ | @ sc Heerenveen
Zoals gezegd speelde N.E.C. in de tweede seizoenshelft al tegen een hoop ploegen uit het onderste gedeelte van de ranglijst. Het resterende programma mag dan ook zeker niet ‘gemakkelijk’ worden genoemd. Sterk nog: dat resterende programma is loodzwaar. De altijd zwaarbeladen Gelderse Derby is in Arnhem de eerstvolgende wedstrijd, waarna er in de daaropvolgende weken nóg viermaal gespeeld wordt tegen een ploeg uit de top-8 van de ranglijst. In dat kader draait het voor de Nijmegenaren vooral om de duels tegen FC Groningen en Excelsior, die in de buurt staan op de ranglijst. Aan de andere kant: tegen de 7 resterende tegenstanders wist men in de eerste seizoenshelft 9 punten te vergaren. Dat aantal zou ruimschoots genoeg zijn om uit de degradatiezorgen te blijven. Maar zoals gezegd: de klad zit er behoorlijk in bij N.E.C..

Met twee benutte strafschoppen velde Gregor Breinburg in januari het vonnis over Roda JC. NEC won het duel in de eigen Goffert met 2-0. (Roda JC Live)

Blessures/schorsingen
De Goffertclub kent op het moment amper personele problemen. Rechtsback Mickael Dyrestam is de enige N.E.C.’er in de ziekenboeg, hij kampt met knieklachten. Ook een andere verdediger, Robin Buwalda, liep in het laatste duel tegen FC Utrecht een blessure op. Zijn kwetsuur lijkt echter niet al te serieus en hij zal in de loop van april terugkeren. Schorsingen zouden de ploeg wel dwars kunnen gaan zitten. Wojciech Golla, Julian von Haacke en Kévin Mayi staan op vier gele kaarten en zijn bij een volgende prent dus automatisch geschorst. Daarnaast staan Janio Bikel, Dario Dumic en André Formitschow al op gele kaart nummer 5 en is de kans aanwezig dat zij nog tegen de 7-kaarten-schorsing aan gaan lopen. 

Cruciale spelers
De kracht van N.E.C. is het collectief dat de ploeg vormt. Dat zinnetje horen we natuurlijk vaker bij clubs, maar als er een trainer is die hamert op de groepsmentaliteit is het wel Peter Hyballa. Toch hebben ook de Nijmegenaren – logischerwijs – een aantal sterkhouders. Zo staat er centraal achterin het duo Wojciech Golla – Dario Dumic, die naast hun verdedigende kwaliteiten ook bij standaardsituaties voor gevaar voor het doel van de tegenstander kunnen zorgen. In aanvallend opzicht zijn het twee youngsters die de burger moed geven: de pas 19-jarige, maar fysiek o zo sterke Jay-Roy Grot scoorde al enkele doelpunten en is de centrumspits die het moet doen voor Hyballa. Op het middenveld loopt in de persoon van Ferdi Kadioglu nog een 17-jarig toptalent rond, die als hij het op zijn heupen heeft veel moois tot stand kan brengen.

Verwachting
Als we kijken naar de hoeveelheid kwaliteit die er zich in de NEC-spelersgroep bevindt, kunnen we constateren dat men in Nijmegen écht geen beter materiaal heeft dan in Kerkrade. Een sterke eerste seizoenshelft heeft echter lucht verschaft voor Hyballa en de zijnen, die in de afgelopen maanden alsnog flink tegen de lamp zijn gelopen. In combinatie met het zware programma dat het team te wachten staat, is het goed mogelijk dat het nog een hels karwei gaat worden om niet op plek 16 of lager te eindigen. De marge van 5 punten ten opzichte van Roda is er nu nog, maar als de negatieve spiraal aanhoudt ruiken alle ploegen beneden NEC op de ranglijst bloed.

Header: Roda JC Live