Vooruitblik van de redactie | April

Vooruitblikken naar de toekomst is iets wat de redactie van Roda JC Live graag doet. Daarom komen we ook deze maand weer met een visie op een aantal kernpunten die met de ploeg van Yannis Anastasiou te maken hebben. Roda JC speelt in maar maar liefst vijf wedstrijden, waaronder meteen de absolute degradatiekraker bij ADO Den Haag. Tevens komen in deze editie van de redactionele vooruitblik Giliano van Velzen en Dani Schahin aan bod.

Sleutelmaand april
Aangezien van de zeven resterende wedstrijden er vijf in april worden afgewerkt, is de redactie de vraag gesteld of april ook de beslissing gaat brengen in de degradatiestrijd. Daarover is geen overeenkomst gevonden in het redactionele overleg. Hoewel de degradatiestrijd waarschijnlijk niet puntentechnisch beslist gaat worden in april (daarvoor zijn de verschillen in kwaliteit te klein), is er twijfel of er in de mei-wedstrijden tegen Vitesse en Willem II nog echt stappen gezet gaan worden. Luc verwacht van niet, terwijl Sem in elke wedstrijd een mogelijkheid ziet om de positie van Roda JC op de ranglijst te verbeteren. Dat is in ieder geval de juiste instelling!

Giliano van Velzen
De razendsnelle vleugelspits is sinds zijn overgang naar Roda JC nog weleens onderwerp van discussie geweest: hoe groot is zijn meerwaarde in het elftal van Yannis Anastasiou? Zijn speeltijd is de laatste tijd misschien enigszins beperkt, Sem vindt dat zijn snelheid in de nerveuze wedstrijden tegen degradatieconcurrenten een groot wapen kan zijn. Dergelijke wedstrijden zullen vooral vanuit defensief spel worden gespeeld en dan is een snelle vleugelspits in de omschakeling een grote meerwaarde voor de ploeg. Desondanks heeft hij dat nog niet altijd laten zien en genieten Paulissen en Rosheuvel de voorkeur. In spannende tijden is teveel schuiven met je opstelling misschien niet het beste idee van de wereld – Van Velzen zal waarschijnlijk slechts incidenteel echt het verschil kunnen maken.

Dani Schahin
Nu Dani Schahin zijn basisplaats heeft veroverd in het elftal lijkt er voor Thanasis Papazoglou weinig speeltijd over te zijn. Roda JC Live voorziet in hem echter geen eeuwige bankpositie maar de belangrijke rol van pinchhitter, waarin hij vanuit invalbeurten kan proberen belangrijk te zijn voor het elftal. Papazoglou wordt gezien als kwalitatief gelijkwaardig aan Schahin, al liggen zijn sterke punten ergens anders: lengte en kopsterkte zijn zijn wapens, tegenover de fysiek sterke en balvaste Schahin. Luc zou graag een systeem zien waarin beide spitsen in de basis starten, maar daar is het gezien de fase van het seizoen nu te laat voor. Misschien iets voor volgend seizoen?

Puntentotaal
Het is optimisme troef wat betreft de aanstaande wedstrijdresultaten. Tussen zeven en negen punten zullen in de vijf wedstrijden in april aan het totaal worden toegevoegd. Van PEC Zwolle en ADO Den Haag wordt volgens de heren gewonnen, terwijl ook tegen Sparta genoeg kansen liggen voor drie waardevolle punten. Lukt het onverhoopt bij een van die drie niet, zal er een klein stuntje nodig zijn tegen AZ of Utrecht – maar dat dat geen onverslaanbare ploegen zijn, heeft Roda’s concurrentie al meermaals bewezen. Als het aan Sem ligt wordt er bij Utrecht verloren, want dat zou zomaar de Utrechtse interesse in Benjamin van Leer kunnen verstommen (met een knipoog, uiteraard).

Foto: Roda JC Live