De Vertrekkers | De aanval

Ieder jaar keert de rubriek ‘De Vertrekkers’ terug bij Roda JC Live. Een rubriek die we eenvoudig in stand hebben kunnen houden gezien de karrenvracht aan spelers die in de afgelopen transferperiodes het Parkstad Limburg Stadion verlieten. Eerder doorliepen we de keepers, de verdedigers en de middenvelders die we in het nieuwe seizoen niet terugzien bij Roda JC; nu is het de beurt aan de vertrokken aanvallers.

Wie: Beni Badibanga
Onder contract sinds: januari 2017
Officiële wedstrijden: 6  | Doelpunten: 0
Beni Badibanga werd als groot talent gehuurd van Standard Luik. Als kersvers Roda JC-speler wist hij al meteen indruk te maken door geen idee te hebben waar “Kerklaar” lag en daarmee was eigenlijk direct de toon gezet. Vervolgens was de Belgische vleugelaanvaller enkele weken uit de roulatie door blessureleed. Uiteindelijk kwam Badibanga toch nog nog 6 keer tot spelen toe voor Roda JC en wist zowaar een keer een assist te geven. Grote indruk wist hij helaas niet te maken en hij keerde daarom onlangs weer terug naar zijn eigenlijke werkgever Standard Luik.

Wie: Simeon Raykov
Onder contract sinds: januari 2017
Officiële wedstrijden: 2  | Doelpunten: 0
Simeon Raykov is wel een fenomeen in Kerkrade. Wie Raykov zegt refereert eigenlijk gelijk aan het falende transferbeleid van Ton Caanen. De aanvaller werd in de winter van 2017 voor anderhalf jaar verbonden aan de club uit Kerkrade, waar Raykov van te voren enkel de Bulgaarse competitie onveilig had gemaakt. De buitenspeler bleek echter niet meer dan een B-acteur in een slechte Bulgaarse film in de twee wedstrijden waarin hij ons mocht imponeren. Raykov werd zelfs voor het einde van het seizoen uit de selectie van Anastasiou gezet. Het contract dat hij nog voor komend seizoen had is ontbonden.

Wie: David Boysen
Onder contract sinds: augustus 2016
Officiële wedstrijden: 13 | Doelpunten: 1
De eerste aanvaller in dit nu al legendarische lijstje die er zowaar in slaagde om een keer te scoren voor Roda JC. David Boysen werd in de zomer van 2016 naar Kerkrade gehaald na uitvoerig scouten van de Deense competitie door Rick Plum. De gehele technische staf zag blijkbaar iets in Boysen wat ze graag naar Kerkrade haalden en zodoende kreeg de aanvaller een contract aangeboden. Roda JC betaalde een flinke transfersom om het contract in Denemarken af te kopen. Boysen kwam in de eerste maanden veelvuldig aan spelen toe en deed regelmatig goed dingen, maar het manco was, zoals zo vaak bij Roda-aanvallers, het gebrek aan rendement en goals. Tot ieders verassing werd in januari het contract met Boysen ontbonden en keerde hij terug naar zijn vaderland, naar Lyngby BK. Met deze club is hij momenteel in de voorrondes van de Europa League actief en hij kwam daarbij zelfs tot scoren.

Wie: Thanassis Papazoglou
Onder contract sinds: december 2016
Officiële wedstrijden: 11  | Doelpunten: 1
Met het binnenhalen van Thanassis Papazoglou werd er door coach Yannis Anastasiou met Abdul Ajagun wederom een oude bekende naar Kerkrade gehaald. De Griekse boomlange spits werd voor een half jaar van KV Kortrijk gehuurd. Het grootste wapen van Papazoglou was zijn fysiek en duelkracht, maar scoren was ook voor hem in Kerkrade niet weggelegd. Hij wist slechts eenmaal het net te vinden en bovendien raakte hij  tussentijds langdurig geblesseerd aan zijn kuit. Aan het einde van het seizoen werd Papazoglou net als Raykov uit de selectie van Roda gezet. Zodoende keerde hij vroegtijdig terug bij KV Kortrijk, waar hij onlangs te horen kreeg dat ook daar geen toekomst voor hem is weggelegd.

Wie: Simon Church
Onder contract sinds: september 2016
Officiële wedstrijden: 4  | Doelpunten: 0
Roda JC dacht haar spitsenprobleem op te lossen door EK-ganger Simon Church vast te leggen. Dit liep helaas – u voelt ‘m al aankomen – anders. Na 4 wedstrijden voor Roda zonder doelpunten te hebben gespeeld, viel hij tegen de op dat moment aanstaand kampioen Feyenoord uit met een heupblessure. Deze blessure bleek zo hardnekkig dat hij het gehele seizoen niet meer zou terugkeren bij Roda JC. Het contract met de Welshman werd niet verlengd en zodoende mag Church, een bezoekje aan het Gaiapark later, weer transfervrij op zoek naar een nieuwe club.

Wie: Nestor Mytides
Onder contract sinds: augustus 2016
Officiële wedstrijden: 16  | Doelpunten: 1
Last but not least: Nestor Mytides werd aangetrokken als spits voor de komende seizoenen naast Schahin. Door blessures bij een hoop andere aanvallers speelde Mytides in het begin van het seizoen vrijwel alle wedstrijden. Toch was het bijna iedereen meteen duidelijk dat Mytides de kwaliteiten miste om als eerste spits voor Roda te dienen. Er ontstond medelijden én sympathie voor de spits die wel bergen met werk verzette. Een goal werd hem absoluut gegund en gelukkig kon hij die uiteindelijk ook maken, op fraaie wijze op bezoek bij Sparta Rotterdam. In de winter van 2017 werd hij bij het aantrekken van een nieuw elftal aan spelers terug verhuurd aan de club waar hij ook al vandaan kwam: AEK Larnaca. Deze club gaf hem ook een nieuw contract nadat het contract met Roda JC afgelopen maand werd ontbonden.