De Vertrekkers | Deel 5 – Rigino Cicilia

In de aanloop naar het nieuwe seizoen brengt Roda JC Live u de rubriek ‘De Vertrekkers’, waarin we de vertrekkende spelers stuk voor stuk nog eens voor u belichten. Vandaag in deel 5: Rigino Cicilia – Wisselspeler uit Willemstad.

Rigino Cicilia – De gegevens

Rugnummer: 29 (Roda JC) / 15 (RKC Waalwijk)
Geboren: 23 september 1994 in Willemstad, Curacao

Onder contract bij Roda JC sinds: 1 juli 2014
In actie dit seizoen: 2x Eredivisie [Roda JC Kerkrade], 23x Jupiler League (6 goals) [RKC Waalwijk]

Carrière bij Roda JC

We schrijven maandag 25 augustus 2014. Na 9 punten te hebben behaald in de eerste drie speelrondes in de Jupiler League, krijgt Roda JC op bezoek bij FC Volendam het deksel snoeihard op de neus. De ploeg van René Trost is geen schim van een team dat op jacht zou moeten zijn naar promotie naar de Eredivisie, en verliest met 3-0. Aan De Dijk wordt belabberd verdedigd, pakt men domme gele en rode kaarten en schiet men aanvallend nog geen deuk in een pakje boter. Een avond met alleen maar dieptepunten? Niet helemaal. Twee spelers uit de Kerkraadse jeugdopleiding maken namelijk voor het eerst hun opwachting in de hoofdmacht. De eerste is Brian Thong, de tweede Rigino Cicilia. Waar we van eerstgenoemde daarna niet meer veel zouden vernemen, liep dat bij Cicilia anders; hij werkte zich al snel op naar een vaste plaats in de selectie, nadat hij zes jaar lang de jeugdafdeling van de club heeft doorlopen. Ondanks dat andere media nog wel eens kwamen aankakken met benamingen als Regino, Reginio en Cicillio, zou het naar verloop van tijd duidelijk worden dat het hier toch echt om Rigino Cicilia ging.

Dat Cicilia een speler met talent is, is bij insiders op dat moment al bekend. Niet voor niets werd hij in 2013 opgeroepen voor Curacao onder 20, waarvoor hij meerdere interlands afwerkte. Bij het grotere publiek zet Cicilia zichzelf, na zijn debuut tegen Volendam, in september 2014 écht in de picture. Hij krijgt het vertrouwen van coach Trost en maakt zijn basisdebuut in de Kerkraadse formatie op 23 september 2014, wanneer eerstedivisionist Roda in het eigen Parkstad Limburg Stadion in het kader van de KNVB Beker SC Heerenveen ontvangt. Ondanks dat de Kerkradenaren met een veredeld B-elftal spelen, wint het met 2-1 door de Friezen, mede door een goal van de sterk spelende Cicilia. Vier dagen later herhaalt hij dat kunstje, ditmaal in competitieverband tegen Helmond Sport; als invaller staat de spits nog geen minuut in het veld, wanneer hij er als de kippen bij is om het dramatische Roda uit het slop te trekken en de winnende treffer binnen te werken.

Het betekent een droomstart voor Cicilia’s carrière, wiens energieke spel en doelgerichtheid geprezen wordt door supporters. Trost houdt hem logischerwijs bij het eerste elftal en tot de winterstop fungeert hij als pinchitter voor het laatste kwartier, achter de basisspitsen Frank Demouge en Johan Plat. In de absolute kraker tegen N.E.C., waarmee Roda op dat moment in een felle strijd verwikkeld is om het kampioenschap, krijgt de boomlange Cicilia 90 minuten lang de taak om te sleuren in de Nijmeegse defensie, en is hij de sterkste man aan Roda-zijde in een cruciaal duel dat desalniettemin met 0-1 verloren wordt. Zoals bekend verzandt Roda in de januarimaand vervolgens in een bizar slechte serie met nederlagen tegen RKC Waalwijk, MVV en Fortuna Sittard. Na het collectieve falen in die wedstrijden, waarin Cicilia telkens op de bank begon, werd hij dan toch weer in de basis geposteerd in de duels met FC Eindhoven en FC Volendam; tweemaal werd er gewonnen, en tweemaal zorgde de aanvaller voor een assist. Daarna moest hij zich echter opnieuw schikken in de rol van bankzitter, en zou hij in de aan hem gegunde invalbeurten ook niet meer tot scoren komen. Roda, en dus ook Cicilia, promoveerde desalniettemin naar de Eredivisie.

De technische staf hield Rigino aanvankelijk bij de Kerkraadse spelersgroep, en het kwam zelfs tot een drie minuten durend Eredivisiedebuut op 22 augustus 2015, in het gewonnen thuisduel tegen De Graafschap (1-0 winst). Een week later speelde hij opnieuw, ditmaal zo’n 20 minuten op bezoek bij AZ (0-1 winst). Aangezien het tot die optredens beperkt zou blijven, zou Cicilia de enige speler dit seizoen zijn die een 100%-garantie voor een Roda-overwinning bleek. Leuk statistiekje natuurlijk (wat als hij het gehele seizoen bij Roda was gebleven?!), maar de realiteit was dat hij vervolgens voor het restant van het seizoen aan RKC Waalwijk verhuurd zou worden. In de krochten van de Jupiler League had hij beduidend meer uitzicht op speelminuten dan bij de Trots van het Zuiden, die op dat moment de spitsen Boakye en Juric aantrok. In Waalwijk, ofwel Wolluk, verscheen hij in de afgelopen jaargang 23 keer binnen de lijnen. Hij was in die duels in totaal zes keer trefzeker, met als hoogtepunt een hattrick op 4 december tegen Jong Ajax; een duel dat frappant genoeg wel verloren werd met 3-5. Hij scoorde bovendien tegen NAC Breda, FC Dordrecht en – zoals het een ware Koempel betaamt – Fortuna Sittard. Die prestaties bleken voor de Roda-clubleiding desalniettemin geen aanleiding om Cicilia’s aflopende verbintenis te verlengen.

Transfervrij

Gezien zijn transfervrije status kan Rigino nu gaan en staan waar hij wil. Naast Roda JC gaf ook huurder RKC Waalwijk aan niet verder te willen met de speler. Hij werkte vervolgens een testperiode af bij SK Sankt Pölten, dat afgelopen seizoen promoveerde naar de Oostenrijkse Bundesliga. Ondanks een treffer in een oefenduel van die Wölfe wist hij er geen contract af te dwingen, en is hij op het moment nog op zoek naar een nieuwe werkgever.

Header: Pro Shots

Comments (11)

Comments are closed.