“Dit heeft meer met passie dan met voetbal te maken”

Roda JC Kerkrade kreeg woensdagavond alweer voor de derde keer in 2015 een flink pak op de broek. In het eigen Parkstad Limburg Stadion bleek Eredivisionist Excelsior met maar liefst 1-4 te sterk. Na afloop verschenen René Trost en Ard van Peppen voor de camera’s van FOX Sports.

Trost leek het daar allemaal even niet meer te weten. “Ik heb hier eigenlijk geen verklaring voor. De laatste twee à drie weken acteren we slecht. In de eerste vier weken van 2015 hebben we alles weggegooid wat we voor de winterstop hebben opgebouwd.” Ard van Peppen is het daarmee eens. “We laten het thuis de laatste weken zo afweten. In anderhalve week gooien we zes maanden werk de prullenbak in. Dit is al de derde keer dit jaar.”

Roda speelde namelijk een zeer verdienstelijke eerste seizoenshelft, zo vond ook Trost. “Toen hadden we 44 punten uit negentien wedstrijden. Dat is niet slecht, maar we wisten dat het beter kon en daar gingen we mee aan de slag. Soms geeft dat wrijving, maar nu zijn we een dolend elftal dat op deze manier een vogeltje voor de kat is. Dat is een bijzonder wrange constatering.”

Het was bijna absurd om te zien hoe het elftal dat afgelopen week ten koste van PSV de halve finale bereikte, zich nu compleet weg liet spelen door Excelsior. “De winst tegen PSV zegt mij niet meer zo veel”, aldus Trost. “Het gaat uiteindelijk een keer om de knikkers en dan geven we niet thuis. Dat is heel vervelend om te constateren.”

De teleurgestelde coach noemde Excelsior dodelijk effectief. “Eerst heb je zelf een goede kans, maar dan is het snel 0-1. Ik weet niet of dat echt iets met voetbal te maken heeft; misschien meer met passie. We hebben ook dramatisch verdedigd, dat is ook een kunst.” Van Peppen was het daarmee eens. “We geven de goals zo gemakkelijk weg, dat mag niet gebeuren. Het was bloedeloos. Als team hebben we blijkbaar dan niet de moed om er nog vol voor te gaan, dat ontbrak er in mijn ogen ook aan. Dit was zeker een terecht verlies.”

Ondanks de dramatische januarimaand, heeft Trost nog vertrouwen in het vervolg van de competitie. “Dit zijn niet de meest prettige tijden, maar hier moet je overheen. Zondag heb je weer een wedstrijd, en we moeten met de groep weer terug naar zoals het voor de winterstop was. Het is weer een nieuwe kans, maar het zal anders moeten. Ik ben de kapitein op het schip en ik zal voorop gaan. Dit is pijnlijk, maar dat we nu drie slechte weken hebben, betekent niet dat ik dit niet meer omgedraaid krijg. Wel zal het heel anders moeten.”

Foto: Pro Shots

Comments (1)

Comments are closed.