Nabeschouwing | Vormcrisis breekt Roda ook in bekertoernooi op

Na de blamage bij RKC Waalwijk (3-0 verlies) en de pijnlijke derbynederlaag tegen Fortuna Sittard (1-3 verlies), met tussendoor de bekerstunt tegen PSV (3-2 na verlenging), liet Roda JC het gisteravond opnieuw keihard afweten. Excelsior speelde in het Parkstad Limburg Stadion een prima wedstrijd, maar kreeg daarbij ook geen strobreed in de weg gelegd van de thuisploeg. Roda JC Live blikt terug op het met 1-4 verloren bekerduel tegen de Rotterdammers.

Missie Kuip
De recente nederlagen tegen de staartploegen in de Jupiler League zouden de uitgelezen motivatie moeten vormen om de rug te rechten in de KNVB Beker. In dat toernooi versloeg het team van René Trost in de vorige maanden SC Heerenveen, Sparta Rotterdam en PSV en nu trof het met eredivisionist Excelsior in de kwartfinale een tegenstander waar het ongetwijfeld kansen tegen zou krijgen. In de jacht op een plek bij de laatste 4 stelde Trost dan ook het sterkst mogelijke elftal op, met ten opzichte van afgelopen zondag drie wijzigingen: vaste bekerdoelman Benjamin van Leer nam de plek van Bram Verbist over, de herstelde Hicham Faik keerde in de basis terug ten koste van Nathan Rutjes en de eveneens weer fitte Edwin Gyasi kreeg als linksbuiten de voorkeur boven Marc Höcher.

Roda laat het liggen
Anco Jansen was dus opnieuw de spits in de basisformatie van de Kerkradenaren. Van een spits verwacht men zo nu en dan een doelpunt en die treffer leek Jansen in de openingsfase op zijn schoen te hebben, maar vrij voor doelman Damen schoot hij de bal voorlangs. Een vroege openingstreffer van de thuisclub had waarschijnlijk een ander wedstrijdbeeld opgeleverd dan wat de Roda-supporter nu voorgeschoteld kreeg; behalve regen, hagelstenen en natte sneeuw regende het immers foute passes, mislukte aanvallende acties en defensief zwakke momenten bij de thuisclub. En waar zondag al bleek dat in de huidige situatie van het voetbal ook Fortuna Sittard in staat is om halfslachtig spel genadeloos af te straffen, liet Excelsior gisteren zien dat het aan een halfuur genoeg had om het duel op slot te gooien. De Rotterdams speelden zakelijk en waren bovendien dodelijk in de afronding.

Effectief Excelsior
De bij vlagen ideeënloos en onzeker ogende verdediging van de geel-zwarten hielp een handje bij de 0-1 van Gouriye (Van Leer leverde onnodig in), keek toe hoe Mattheij uit een corner eenvoudig de 0-2 binnenschoot en werd aan alle kanten voorbijgelopen bij de 0-3 van Van Weert, terwijl de rest van het elftal ook een weinig inspirerende indruk maakte. Na de rust, toen Cicilia en Paulissen in de ploeg werden gebracht als aanvallende versterkingen en Faik als libero werd geposteerd, leek er bij fases zowaar met bezieling gevoetbald te worden. Desondanks leidde de druk naar voren niet tot écht grote kansen en hoefde Excelsior niet bang te zijn voor een comeback van de Limburgers; het duel was allang gespeeld en niet voor het eerst in de recente geschiedenis bevond Roda zich in een uitzichtloze situatie.

Henk Dijkhuizen in een duel met Excelsior-goalie Damen
Henk Dijkhuizen in een duel met Excelsior-goalie Alessandro Damen (Pro Shots)

Fraaie goals, moeilijke weken
De 6000 toeschouwers zagen in het slotkwartier nog wel twee prachtige treffers; één voor Roda (Jansen zag zijn pegel via de onderkant van de lat binnenvallen) en één voor Excelsior (stijlvol afstandsschot in kruising). De 1-4 verliespartij betekende voor Roda al de 3e nederlaag in 4 officiële duels in 2014 en daarin incasseerde het maar liefst 12 tegentreffers. Daardoor was in de competitie de achterstand op N.E.C. al gegroeid tot 9 punten (en daarmee de titel uit zicht) en nu is het dus ook gestrand in de KNVB Beker. Met de triomf tegen PSV als onverklaarbare uitzondering hebben de Limburgers zichzelf in de afgelopen weken in een belabberde positie gemanoeuvreerd en is het van cruciaal belang dat er razendsnel orde op zaken wordt gesteld. Met MVV (uit), FC Eindhoven (uit) en FC Volendam (thuis) als volgende tegenstanders staat de druk nu vol op de ketel.

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 5,5
Leed in de eerste helft meermaals balverlies, wat onder meer de inleiding voor de 0-1 vormde. Tegelijkertijd had hij twee uitstekende reddingen bij 1-op-1 situaties, maar toen was de wedstrijd al gespeeld.
Henk Dijkhuizen: 5
Het hield niet over. Zo nu en dan aardige momenten maar wisselde dat eveneens af met matige verdedigende acties. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het alleen maar minder.
Bart Biemans; 4,5
Steekt niet in de vorm van zijn leven, maar is absoluut niet de enige. Was persoonlijke tegenstander Van Weert regelmatig kwijt, waaronder bij beide doelpunten van de Excelsior-spits.
Daryl Werker: 4,5
Het hart van de verdediging lag veel te vaak open, wat mede op zijn conto komt. Was daarnaast te laat toen Mattheij, zijn mannetje bij de standaardsituaties, de 0-2 binnenschoot. Was wel dichtbij een doelpunt.
Ard van Peppen: 5
Sober duel van zijn kant. Behoorde zeker niet tot de slechtsten binnen de lijnen, maar kon zijn teamgenoten ook niet naar een hoger niveau tillen. Zijn leiderschap geeft wel recht aan zijn rol als tijdelijke aanvoerder.
Hicham Faik: 6
Hield zich staande op het middenveld, maar ook niet meer dan dat. Heroverde wat ballen en gaf ze meestal aan de goede kleur, maar echt verheffend was het nou ook weer niet. Speelde in de tweede helft als inschuivende verdediger.
Wiljan Pluim: 5
De drive ontbrak vandaag bij Wiljan, die in 2014 er nog niet in slaagde zijn typerend efficiënte spel 90 minuten op de mat te leggen. Probeert wel een coachende rol op zich te nemen en legde veel meters af.
Tom van Hyfte: 5
Dienende speler, werkte hard, maar bracht ook niet genoeg om Roda kans te geven op een resultaat. Was wel nuttig als balafpakker, maar kwam verder niet veel in het spel voor.
Nayib Lagouireh: 4,5
Prima intenties, maar weinig effect. Natuurlijk werd hij ook nauwelijks in stelling gebracht, maar het is toch lekker als hij eens erin slaagt zijn tegenstander wat angst in te boezemen. Dat lukte totaal niet.
Anco Jansen: 6
Had de 1-0 kunnen en misschien wel moeten maken. Was zeer actief, wou vaak aan de bal komen en was nadrukkelijk op zoek naar een treffer. Die kreeg hij uiteindelijk met een pegel van buiten de zestien.
Edwin Gyasi: 5
Eigenlijk hetzelfde verhaal als Lagouireh, maar Gyasi kwam wel zo nu en dan met een bruikbare voorzet op de proppen. Maar echt dreigend werden zijn acties niet.

Rigino Cicilia: 5
Viel in de rust in en moest de fysieke duels aangaan met de Excelsior-defensie. Constatering: hij verloor de meeste. Desalnietttemin een welgemeende 5 voor de ongeremde inzet die hij op de mat legde.
Mitchel Paulissen: 6
Viel net als Cicilia na 45 minuten spelen in en deed dat eigenlijk prima. Doelgevaar kwam er niet, maar wel goede voorbereidende acties. However, aan het eind van de rit kon ook hij niet echt iets toevoegen.

Omslagfoto: Bas Quaedvlieg