Dominant Roda onderuit door individuele fouten: 2-3

In een enerverende laatste wedstrijd van het Eredivisie-seizoen heeft Roda JC met 2-3 verloren van ADO Den Haag. De Kerkradenaren waren in de tweede helft nog dichtbij een sensationele comeback.

Prullenbak
De thuisploeg, die met een doelpuntenregen en een overwinning van FC Twente op NAC Breda nog de play-offs had kunnen ontlopen, kon dat scenario al snel in de prullenbak gooien. Björn Johnsen bracht ADO immers na drie minuten op een 0-1 voorsprong, maar dat was vooral te wijten aan het getreuzel van Roda-keeper Hidde Jurjus die zijn uittrap via het lichaam van de spits tergend langzaam over de doellijn zag rollen. Diezelfde Jurjus was twintig minuten later kansloos toen Lex Immers in een met Roda-verdedigers gevuld strafschopgebied toch onbedreigd een corner mocht binnenkoppen: 0-2.

Beslist
Roda was desondanks de bovenliggende partij in de eerste helft en dat had tot goals van Dani Schahin moeten leiden; de Duitser faalde echter tweemaal in scoringspositie op afgemeten voorzetten van Mikhail Rosheuvel. Bovendien pareerde keeper Indy Groothuizen een schot van de doorgebroken Donis Avdijaj. ADO beperkte zich in het restant van de eerste helft tot counters, maar dat bleek een succesvolle aanpak. Sheraldo Becker stak het halve veld over en bracht Johnsen in stelling, die zijn tweede treffer van de middag liet aantekenen. Met die 0-3 leek het duel al vóór rust beslist.

Terug in de wedstrijd
Roda richtte zich echter op en kwam na de rust terug in de wedstrijd. Nadat Schahin een fraaie actie met een snoeihard schot op de lat besloot en de rebound niet aan Simon Gustafson besteed was, was het even later dan tóch raak voor de Kerkraadse aanvalsleider: hij lobde de bal slim over doelman Groothuizen voor de 1-3. Nog geen vijf minuten later was Schahin ook betrokken bij Roda’s volgende treffer, want scheidsrechter Manschot legde de bal op de stip na een overtreding op de spits. Gustafson benutte het buitenkansje vanaf elf meter: 2-3.

Risico’s
Met nog een halfuur op de klok kwam het op Europa League-playoffs zinnende ADO daardoor ook resultaattechnisch in de problemen. Het goed voetballende Roda voerde de druk verder op maar zag dat de sterk keepende Groothuizen ook een antwoord had op inzetten van opnieuw Schahin en Ndenge. Coach Robert Molenaar, die zijn sterkste elf had opgesteld, liet zijn team in de slotfase alle risico’s nemen, maar Roda had pech dat een diagonaal schot van Schahin uiteen spatte op de paal en Engels van dichtbij recht op Groothuizen mikte. ADO kreeg in de counter nog de ruimte voor een slotakkoord, maar het zou bij 2-3 blijven in het Parkstad Limburg Stadion.

Almere City
Roda mag zich daardoor opmaken voor een tweeluik met Almere City FC in de halve finale van de play-offs. Donderdag zal om 20:00 uur de heenwedstrijd plaatsvinden in het Yanmar Stadion in Flevoland, de return volgt aanstaande zondag om eveneens 20:00 uur in Kerkrade. De winnaar neemt het in de finaleronde op tegen Telstar of De Graafschap.