Voorbeschouwing | Vertrouwen tanken het devies tegen ADO Den Haag

Wonderen hebben we in Kerkrade wel vaker gezien, met name in play-offs. Nu heeft Roda JC er echter in de laatste speelronde van de Eredivisie juist een wonder nodig om die play-offs te ontlopen. Niets is uitgesloten, maar de wedstrijd tegen ADO Den Haag zal de ploeg van Robert Molenaar toch vooral willen aangrijpen om het goede gevoel van de afgelopen weken vast te houden. Roda JC Live blikt vooruit.

Nog een laatste keer vlammen voor we de play-offs in gaan, dat zal waarschijnlijk het devies zijn voor Roda in de laatste speelronde van het reguliere seizoen. De ploeg kan met een zege het vertrouwen in een goede afloop van het competitietoetje nog verder uitbouwen. De laatste weken ging het al voor de wind en dat Roda goed in elkaar steekt werd afgelopen week bij VVV-Venlo nog maar eens onderstreept. Theoretisch gezien is er nog kans op directe handhaving, maar dan zal er zondag zeer ruim gewonnen moeten worden, terwijl NAC Breda bij FC Twente ruim onderuit moet gaan. De Bredanaars hebben drie punten meer en het doelsaldo is 10 treffers in het voordeel van NAC: tel uit, letterlijk en figuurlijk, je winst. Het is niet echt een scenario waar we allemaal serieus rekening mee houden.

Tegenstander ADO Den Haag heeft deze wedstrijd nog wél wat om voor te voetballen. De Hagenezen staan keurig negende en hebben nog een reële kans op kwalificatie voor de play-offs om een ticket voor de Europa League. Daarvoor dient de ploeg zelf te winnen en moet het hopen op puntverlies van PEC Zwolle of een nederlaag van sc Heerenveen. ADO speelt dit jaar een goed en vooral staviel seizoen; met name in de eerste seizoenshelft werden veel lager geklasseerde teams verslagen. Na de winter werd het spel stroever, maar wist het wel telkens in het spoor te blijven van de ploegen in het linkerrijtje. ADO wil graag voor het eerst sinds 2011 meedoen aan de play-offs, maar zal tegen Roda alles uit de kast moeten halen. Het kan zodoende een interessante wedstrijd worden zondagmiddag in het Parkstad Limburg Stadion.

De prestatiecurve van ADO is opvallend: vier punten tegen de ‘klassieke’ drie en veel punten tegen laagvliegers. Aan de andere kant werd in sleutelduels telkens verloren, zoals na de winter tegen Sparta (2-1), NAC (0-2) en Heerenveen (2-0) het geval was. In de laatste vijf wedstrijden wonnen Alfons Groenendijk en consorten enkel van FC Twente (2-1). Roda’s vorm met drie zeges in vijf wedstrijden mag zodoende worden aangemerkt als beduidend beter. Of het genoeg is voor drie punten tegen het groen-gele voetbalteam uit het Haagse, dat weten we zondag iets na 16:15 uur.

De wedstrijd: Een wedstrijd vol doelpunten
Ongeveer 15 jaar geleden, in 2003, speelde Roda JC een wedstrijd waarin het met ruime cijfers won van ADO Den Haag. Mocht Roda JC nog hopen op rechtstreekse handhaving dit seizoen, zal een dergelijke uitslag ook minimaal noodzakelijk zijn. Op een herfstachtige dag werd er toen met liefst 5-1 van de Hagenezen gewonnen. Al na slechts een kwartier spelen en een handvol kansen wist Vicelich de score namen Roda te openen. Lang kan Roda niet genieten van deze voorsprong doordat Kujovic stond te slapen bij een vrije trap van ADO: 1-1.

Nog in de eerste helft wist Vicelich zijn tweede van de avond te maken en zo zou Roda weer op voorsprong komen in een tot op dat moment lastige wedstrijd. In de tweede helft kon Sonko door een blunderende keeper de 3-1 maken en niet veel later gooide de in het veld gekomen Kone de wedstrijd helemaal in het slot met de 4-1. In het slot minuten werd de vernedering voor ADO compleet door een derde doelpunt van Vicelich die deze wedstrijd een hattrick maakte. Hiermee stond de eindstand van 5-1 op de borden.

Uiteindelijk bleek het einde van het seizoen dat Roda mee zal gaan doen voor Europees voetbal en dat ADO zich nipt rechtstreeks handhaafde. Het omgedraaide scenario waar de ploegen morgen op zullen hopen.

Opstelling Roda JC in deze wedstrijd: Kujovic – Senden, Rudge, Luijpers, Flipovic – Vandenbroeck, Vicelich, van Dessel – Sonko, Anastasiou, Sergio.

Wedstrijdinformatie
Robert Molenaar is vanzelfsprekend content over de manier waarop zijn team zich in de vorige wedstrijd heeft gepresenteerd én gepresteerd. De oefenmeester liet zelf al doorschemeren dat hij niet rekening houdt met een miraculeuze ontsnapping in de laatste reguliere competitiewedstrijd, maar zal wel zijn sterkste elftal de wei in sturen. De basisopstelling op bezoek bij VVV-Venlo blijft dan ook gehandhaafd. Wel is het zaak om directe rode kaarten en blessures te vermijden, waardoor we in de tweede helft waarschijnlijk enkele ingecalculeerde wissels zullen krijgen. Spelers als Mario Engels en Jorn Vancamp zullen ongetwijfeld hun speelminuten gaan krijgen.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Kum, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – Gnjatic, Ndenge, Gustafson – Rosheuvel, Schahin, Avdijaj.

Bij ADO Den Haag heeft coach Alfons Groenendijk eveneens alle recht om het winnend team van vorige week ook in Kerkrade zijn vertrouwen te schenk. Voor de van een blessure herstellende Tyrone Ebuehi komt de ontmoeting in het Parkstad Limburg Stadion te vroeg, terwijl ook collega-verdediger Trevor David ontbreekt. De onervaren Thijmen Goppel speelt daarom vermoedelijk opnieuw op de rechtsbackpositie. De sterkhouders aan Haagse zijde zijn bekend: Tom Beugelsdijk is de steunpilaar in het hart van de verdediging, op het middenveld zetten Nasser el Khayati en Lex Immers de lijnen uit, terwijl in de punt van de aanval de levensgevaarlijke Björn Johnsen op jacht gaat naar de topscorerstitel.

Vermoedelijke opstelling ADO Den Haag: Groothuizen – Goppel, Beugelsdijk, Kanon, Meijers – Bakker, El Khayati, Immers – Becker, Johnsen, Falkenburg.