Door corona geplaagd Roda gaat onderuit in Rotterdam

Roda JC weet weer wat verliezen is. Vrijdagavond trok de ploeg voor het eerst sinds eind november weer eens aan het kortste eind. In Kralingen was Excelsior met 2-0 te sterk.

Het team van trainer Jurgen Streppel kende een onrustige aanloop naar het duel. Door maar liefst acht coronabesmettingen mochten diverse basisspelers dagenlang niet meetrainen met de selectie. Uiteindelijk hoefde Streppel weliswaar weinig te wisselen in zijn basis, maar er stonden wel een aantal spelers aan de aftrap die meer dan een week niet getraind hadden. De voorbereiding was dus verre van ideaal, eens te meer omdat Roda uit voorzorg met verschillende busjes en auto’s naar Rotterdam afreisde.

De trainer was na afloop dan ook niet te spreken over de coronarichtlijnen van de KNVB. “Ik vind het schandalig dat wij hier vandaag aan de aftrap moesten verschijnen”, verwijzende naar de voorbereiding. Om daaraan toe te voegen: “Maar de reden dat wij hier verloren, is niet omdat we met corona te maken hebben gehad.” Dat klopte, want de twee tegentreffers die Rody de Boer om de oren kreeg, kwamen voort uit een bar slechte organisatie.

Al na een paar minuten spelen kopte Reuven Niemeijer volledig vrijstaand een voorzet van Marouan Azarkan in het doel. Nog voor rust mocht uitblinker Azarkan ook zelf scoren, en kreeg Excelsior nog wat riante kansen op een derde treffer. Roda kwam tactisch op andere wijze voor de dag, met Patrick Pflücke hangend rondom spits Dylan Vente, maar wist met die nieuwe speelwijze weinig te creëren in de eerste helft.

In de tweede helft ging dat beter. Nog steeds wist Roda weinig uitgespeelde kansen te creëren, maar Excelsior-goalie Stijn van Gassel werd in ieder geval aan het werk gezet. Hij tikte een afstandsschot van Davy van den Berg knap uit de kruising, en werd één keer zelfs verslagen, maar toen bracht de lat redding. Aan de overkant wist De Boer met een paar goede reddingen zijn doel in de tweede helft schoon te houden.

Toen Roda na ongeveer een uur spelen uit voorzorg Vente en Pflücke moest wisselen, werd de angel wel uit het spel gehaald, en leek de handdoek geworpen. Tot een slotoffensief kwam het dan ook niet. Roda lijkt daarom definitief af te haken in de strijd om de directe promotieplekken en mag zich gaan concentreren op een plek in de play-offs.

Header: Roda JC Live