Drie voormalige Roda JC-ers naar EK

Drie voormalige spelers van Roda JC Kerkrade zullen afreizen naar Frankrijk voor het Europees Kampioenschap voetbal, dat volgende week vrijdag van start gaat. Twee Hongaren en één Portugees stonden in het verleden in het Parkstad Limburg Stadion onder contract.

Németh

In de definitieve selectie van Hongarije treffen we twee oude bekenden. De eerste is Kristián Németh. De aanvaller speelde tussen 2012 en 2014 in dienst van de Koempelclub en viel in die periode meer op om zijn aantal blessures, onder meer door van de trap te vallen, dan om zijn aantal doelpunten; alleen in de eerste seizoenshelft van de jaargang 2013/2014 bleek hij productief voor zijn werkgever. Németh speelde in 2015 voor Sporting Kansas City in de Amerikaanse MLS, waarna hij een transfer verdiende naar het Qatarese Al-Gharafa. Onlangs kreeg hij weer te maken met een blessure, maar desalniettemin vindt bondscoach Bernd Storck de spits té waardevol om thuis te laten.

Kádár

Diezelfde bondscoach heeft in zijn selectie ook een plekje ingeruimd voor Tamás Kádár. U was hem nog niet vergeten, toch? De inmiddels 26-jarige verdediger kwam in de zomer van 2012 als grote belofte bij Roda binnen, getuige zijn verleden bij Newcastle United en het Hongaars elftal. Desalniettemin kon hij nimmer de verwachtingen van Ruud Brood en de zijnen waarmaken. In de eerste seizoenshelft van het seizoen 2012/2013 kwam hij tot elf Eredivisie-duels voor de geel-zwarten, waarna werd besloten om hem in de tweede seizoenshelft te verhuren aan het Hongaarse Diósgyor. Inmiddels is hij een vaste waarde bij het Poolse Lech Poznan.

Danilo

Ook in het Portugese vlaggenschip is De Trots van het Zuiden toch een klein beetje vertegenwoordigd. Danilo Luís Hélio Pereira, ook wel bekend als – verrassend – Danilo, heeft 31 duels voor Roda JC achter zijn naam staan. Die werkte hij net als Kádár af in het seizoen 2012/2013. Destijds werd de nu 24-jarige middenvelder, die bij Roda als verdediger speelde, gehuurd van het Italiaanse Parma, waar men eigenlijk geen plek voor hem had. Danilo haalde echter zijn gram, trok na zijn verblijf bij Roda JC (waar Roda hem geen contract kon voorschotelen) naar het Portugese Maritimo en inmiddels heerst hij al anderhalf jaar op het middenveld van FC Porto. De speler werd onlangs al in verband gebracht met een overstap naar Arsenal FC.

Danilo in actie als Portugees international
Danilo in actie als Portugees international. (Bron: Zimbio)

Przemyslaw Tyton reist niet naar Frankrijk af. De doelman viel op het laatste moment af bij de Poolse selectie.

Foto: Pro Shots

Comments (19)

Comments are closed.