Collard: “Het is allemaal niet zo spannend”

De recente berichtgeving dat Roda JC Kerkrade zich nog steeds in categorie 1 (financieel onvoldoende) van de KNVB bevindt, deed menig wenkbrauw fronsen. Roda-directeur Wim Collard begrijpt de verbazing, maar stelt eenieder gerust. “We verwachten dat we binnen enkele weken van de KNVB te horen krijgen dat we promoveren naar categorie 2″, aldus Collard, die daarnaast stelt nog niet te denken aan een arbitragezaak tegen de op non-actief gezette Kalezic.”

Verwachting spoedig te promoveren
Met de entree van miljonair Frits Schrouff, eind 2015, was Roda plotseling van al haar schuldenlasten ontzien. Het verlaten van categorie 1 van de KNVB-indeling zou volgens de betrokkenen vervolgens een kwestie van tijd zijn, maar bij de vorige week verschenen meest recente publicatie van de bond stond de Koempelclub nog steeds in het rijtje met ‘noodlijdende’ BVO’s. Collard geeft tekst en uitleg in De Limburger: “Het is allemaal niet zo spannend. Een club kan volgens de regels niet meteen van de ene naar de andere categorie promoveren, dat gebeurt pas als je twee meetmomenten achter elkaar voldoende punten hebt gehaald.” De door Collard genoemde ‘punten’ worden toegekend op basis van de financiële armslag van de club en het uitgestippelde beleid. Op 1 maart jongstleden voldeed Roda voor het eerst sinds lange tijd weer bij zo’n meetmoment. Collard: “Toen moesten we de halfjaarcijfers indienen van dit seizoen. Die waren ruim voldoende. Het tweede meetmoment is op 15 juni. Dan moeten we de begroting voor volgend seizoen overleggen. Die is naar onze mening ook dik in orde. We verwachten dat we daarna spoedig, binnen enkele weken, van de KNVB te horen krijgen dat we promoveren van categorie 1 naar categorie 2.”

Inmenging KNVB
De algemeen directeur haakt bovendien in op de publieke waarschuwing die Roda onlangs van de KNVB ontving; de bond zette haar vraagtekens bij het bedrijfsresultaat over het vorige seizoen, dat niet zou stroken met de norm die Roda in haar plan van aanpak had opgesteld. Het gaat dus over de jaargang waarin Roda op Jupiler League-niveau acteerde. “We hadden een meningsverschil met de bond over een post in de rapportage. Wij vonden dat die een bepaalde omschrijving moest hebben, de KNVB was het daar niet mee eens.” Gevolg: Roda heeft aan haar mening vastgehouden, en die waarschuwing op de koop toe genomen. Geen probleem, volgens Collard, die zich desalniettemin formeel op de vlakte moet houden met grotere aankopen totdat Roda categorie 1 verlaten heeft. “Wij kunnen nu ook transacties doen die we voor ogen hebben, zolang we maar voldoende garanties kunnen geven.” Alle uitgaven boven de 50.000 euro dienen immers goedgekeurd te worden door de KNVB. Bij promotie naar categorie 2 hoeft de club bij zulke uitgaven niet op instemming van de bond te wachten.

Trainersfunctie
Het andere hot topic rondom de club, die vandaag op de kop af haar 54ste verjaardag viert, is de gang van zaken rondom het hoofdtrainerschap. Coach Darije Kalezic werd, na een opeenstapeling van fricties, twee dagen na het competitieslot op non-actief gezet. Dat betekent dat de oefenmeester formeel nog steeds bij de club op de loonlijst staat, aangezien er nog geen overeenstemming is bereikt over de contractontbinding. Totdat er een einde komt aan het gesteggel – en een eventuele arbitragezaak – over de afkoopsom die Kalezic meekrijgt, kan de clubleiding nog geen nieuwe hoofdcoach aanstellen; eerst dient die functie ook officieel beschikbaar te zijn. Collard is hierover positief gestemd. “Ons streven is dat beide partijen er zo snel mogelijk uitkomen. Aan een arbitragezaak denken we nog helemaal niet. We hebben ons huiswerk gedaan, de lijst met kandidaten voor de trainerspost ligt klaar. Er is belangstelling genoeg, we hebben de ‘Qual der Wahl’.” In de wandelgangen circuleert de naam van voormalig spits Yannis Anastasiou als voornaamste kandidaat.

Foto: Pro Shots

Comments (22)

Comments are closed.