Duel tussen Jong Roda JC en Jong RKC mogelijk gefixt

Een duel tussen Jong Roda JC en Jong RKC Waalwijk in 2019 lijkt ‘gefixt’ te zijn. Een Hagenaar, die zegt meerdere wedstrijden in het Nederlandse voetbal te hebben gemanipuleerd, noemt de wedstrijd in de NOS-podcast ‘Gefixt’.

Jong Roda JC en Jong RKC Waalwijk troffen elkaar op 5 november 2019 in het Parkstad Limburg Stadion in het kader van de beloftencompetitie. De Kerkradenaren wonnen met 2-1 door doelpunten van Fadel Gobitaka en Mart Remans. Het team van Eric van der Luer kwam eerder op achterstand door een treffer van Jari Koenraat.

Volgens de ‘fixer’, die in de podcast aan het woord komt, heeft hij vijf RKC-spelers omgekocht om het duel te verliezen. De spelers zouden hiervoor ieder 1.500 euro ontvangen. Een Jong Roda-speler zou de fixer met de RKC’ers in contact hebben gebracht. Met die Roda-speler werd de winst van zo’n 30.000 euro gedeeld.

Een gokdatabedrijf, dat op verzoek van de NOS het gokgedrag op de wedstrijd heeft geanalyseerd, bestempelt de integriteit van de wedstrijd als ’twijfelachtig’. Zonder dat het spelbeeld duidde op een te verwachten thuisoverwinning, zetten veel mensen geld in op Roda JC. Ook het doelpunt van Koenraat, dat RKC op voorsprong bracht, had hier geen invloed op.

De desbetreffende speler van Jong Roda JC ontkent betrokken te zijn, maar heeft wel verteld in dezelfde periode door iemand anders te zijn benaderd om wedstrijden te fixen. Vijf Jong RKC’ers stellen tegenover de NOS de wedstrijd niet bewust verloren te hebben, maar een van de spelers, zegt wel dat zijn teamgenoten het hadden over een gok op het eigen verlies.

Beide ploegen geven in een reactie aan volkomen verrast te zijn. De KNVB stelt in een reactie “onvoldoende mogelijkheden te hebben om verder onderzoek te doen en/of tot tuchtrechtelijke vervolging over te gaan. Er is geen onomstotelijk bewijs, wat wel nodig is om een zaak te maken.” Wel zegt de bond dat politie, Openbaar Ministerie en overheid wellicht uit de voeten kunnen met de informatie uit de podcast.

Overigens is Jong Roda – Jong RKC niet de enige wedstrijd die expliciet wordt genoemd in de podcast. Ook een duel tussen Jong FC Eindhoven en Jong Fortuna Sittard (5-4) zou zijn gefixt. Bij dat duel zou het gaan om een minimum aantal doelpunten.

Jong Roda JC Kerkrade – Jong RKC Waalwijk: 2-1 (0-0)
Koenraat 0-1
Gobitaka 1-1
Remans 2-1

Opstelling Jong Roda JC Kerkrade: Novakovic (46. Hamers) – Dunkwu, Flapper, Schütte, Bisseck, Alonso (61. Van Hove) – Brrou, Jap Tjong – Gobitaka, Remans, Milts.
 
Opstelling Jong RKC Waalwijk: Heemskerk – Van Weert, Abbel, Wouters (65. Kasongo), Langras – Baggerman, Van der Put, Nöstlinger (78. Van de Wiel) – Daneels, Koenraat, Bastmeijer (61. Sesay).

Foto: Roda JC Live