Duidelijke opdracht voor Roda JC in goed gevuld stadion

In een na jaren weer echt goed gevuld Parkstad Limburg Stadion vervolgt Roda JC zaterdagavond zijn jacht op promotie naar de Eredivisie. De opdracht is duidelijk: winnen van Excelsior, na het gelijkspel in Rotterdam op dinsdagavond.

Als Roda JC zaterdagavond die opdracht weet te voltooien, wacht in de halve finale de nummer 16 van de Eredivisie. Op dit moment levert dat een even gedroomde als gevreesde derby tegen Fortuna Sittard op. Net zo goed kan het nog Willem II of Sparta worden, en zelfs Heracles Almelo is niet uitgesloten.

Voordat het zo ver is, moet eerst worden afgerekend met Excelsior. Daarvoor zal Roda beter voor de dag moeten komen dan in Kralingen. In het Van Donge & De Roo Stadion, Woudestein voor intimi, werd de ploeg van Jurgen Streppel bij vlagen van de mat gespeeld. Met name in het eerste uur waren de Kerkradenaren kansloos. Roda mocht met name Mats Wieffer danken dat de stand toen ‘pas’ 2-0 was. Door een bevlieging van Dylan Vente en honderd zwakke seconden van Excelsior-doelman Stijn van Gassel werd het toch 2-2 en daardoor is alles mogelijk in Kerkrade.

Keuzes
De vraag is welke tactische keuzes Jurgen Streppel gaat maken om de benodigde overwinning te realiseren. In de heenwedstrijd passeerde hij Benjamin Bouchouari. Verrassend, maar gezien het spel van de jonge Belg én enige disciplinaire akkefietjes ook weer niet onbegrijpelijk. Davy van den Berg vulde de rol naar behoren in op het middenveld, dus de verwachting is dat hij blijft staan.

En van wie krijgt hij dan gezelschap? Op Woudestein nog van Niek Vossebelt, maar het zal niemand ontgaan zijn dat Roda beter voor de dag kwam, toen die eenmaal vervangen was door Robert Klaasen. Het lijkt daarom ook logisch dat de Amsterdammer vandaag de voorkeur krijgt. In de rest van het elftal liggen wijzigingen niet voor de hand: Daryl Werker lijkt Richard Jensen definitief uit de basis te hebben gespeeld, en andere logische opties zijn er niet.

Zeker is dat de spelers zich gesteund weten door een troep van minstens 14.000 Roda JC-supporters. Als de grens van 14.500 toeschouwers wordt gepasseerd, zijn dat de meeste toeschouwers in het Parkstad Limburg Stadion sinds 28 mei 2017. Toen zagen 16.000 toeschouwers Roda JC tegen MVV de finale van de play-offs winnen. Zo ver is het nu nog lang niet, maar de volgende stap moet zaterdagavond gezet worden. De wedstrijd begint om 20:00 uur en is, zoals gebruikelijk, live te volgen via ons Twitter-account.

Verwachte opstelling Roda JC: De Boer – Marzo, Joppen, Werker, Absalem – Klaasen, Emmers, Van den Berg – Limbombe, Vente, Pflücke.

Foto: Roda JC Live