Vechtend Roda komt terug en houdt zicht op halve finale

In een typische play-off-wedstrijd heeft Roda JC zich dinsdagavond knap teruggevochten tegen Excelsior. In de eerste helft kwamen de Kerkradenaren 2-0 achter, maar één knotsgekke minuut bleek genoeg om terug te komen tot 2-2.

Voor het eerste duel in het seizoenstoetje besloot Jurgen Streppel om Benjamin Bouchouari te passeren. De behendige middenvelder werd vervangen door Davy van den Berg. Die wisseling sorteerde niet het gewenste effect, want in de eerste helft speelde Roda JC ontstellend zwak. De openingstreffer voor Excelsior, dat wel scherp oogde, liet niet lang op zich wachten.

Met een simpel één-tweetje wisten de Rotterdammers de hele Roda-defensie aan gort te spelen. Aan het einde van die combinatie stond Kenzo Goudmijn, die de bal hard achter Rody de Boer schoot. Vervolgens ging Excelsior fanatiek op zoek naar de 2-0, die uiteindelijk vlak voor rust viel. De bal ging op de stip na een wilde tackle van Daryl Werker, waarna topscorer Thijs Dallinga de penalty benutte.

Saillant was dat de Kerkradenaren een minuut eerder ook een penalty claimden, toen Amir Absalem naar de grond werd gemerkt. Arbiter Ingmar Oostrom floot echter niet voor dat akkefietje. Verder wist Roda in de eerste helft bar weinig te creëren: alleen vlak voor de 1-0 was Bryan Limbombe nog dichtbij een treffer.

Ook na de theepauze leek een Kerkraadse comeback er niet bepaald aan te komen. Sterker nog, in de eerste minuten liet Mats Wieffer minimaal twee kansen liggen om de derde Excelsior-goal te forceren.

Uit het niets viel vervolgens, na 67 minuten spelen, opeens alles de goede kant op voor Roda. Een zondagsschot van Dylan Vente werd totaal verkeerd ingeschat door Stijn van Gassel en plofte zo maar in het doel: 2-1. Nog geen minuut later kwam Roda zelfs langszij, toen Van Gassel opnieuw in de fout ging. Een zwak schot van Emmers werd zo maar los gelaten door de doelman, waarna Stefano Marzo attent binnen tikte.

Tot grote kansen kwamen beide ploegen vervolgens niet meer, maar alsnog gingen de Kerkradenaren er bijna met de zege vandoor. Een zondagsschot van Davy van den Berg spatte uiteen op de lat, waardoor het op Woudestein bij 2-2 bleef. Zaterdagavond treffen beide ploegen elkaar opnieuw, maar dan in Kerkrade.

Foto: Roda JC Live