Roda JC buigt na slijtageslag voor Excelsior

Na bijna 130 minuten voetbal heeft Roda JC zijn meerdere moeten erkennen in Excelsior. In het Parkstad Limburg Stadion waren de Rotterdammers met 0-2 te sterk.

Waar de Kerkradenaren dinsdag nog onder hoogspanning leken te staan, gold dat nu in het begin vooral voor Excelsior. De Kralingers kwamen er in het eerste gedeelte niet aan te pas, terwijl Roda JC een aantal goede kansen wist te creëren. De voorsprong bleef echter uit, omdat onder andere Dylan Vente en Bryan Limbombe niet koelbloedig genoeg bleken.

Naarmate de rust naderde, leek Excelsior de spanning meer en meer van zich af te schudden, en kwam de ploeg van Marinus Dijkhuizen beter in de wedstrijd. Dat leidde evenwel niet tot doelpunten, maar twee maal wel bijna. Die ballen werden van de lijn gehaald door Daryl Werker en Rody de Boer, die de hele wedstrijd uitstekend keepte. Overigens mocht Excelsior niet klagen dat het bij rust nog met elf man op het veld stond, want een forse charge van Mats Wieffer op Werker werd slechts met geel bestraft.

In de tweede helft zakte de wedstrijd vervolgens weg naar een bedenkelijk niveau, met veel vechtvoetbal en weinig grote kansen. Excelsior maakte de meeste aanspraak op de overwinning, en kwam na driekwart wedstrijd heel dichtbij. Thijs Dallinga mocht toen namelijk aanleggen vanaf de strafschopstip, maar stuitte op De Boer, die de goede hoek koos.

Na het tweede gelijkspel tussen beide ploegen volgde de verlenging, waarin Roda JC al snel op achterstand kwam. Couhaib Driouech kon na 94 minuten spelen van dichtbij binnen tikken. Vervolgens probeerden de Kerkradenaren een slotoffensief te beginnen, maar de tank was bij te veel spelers leeg om echt iets te forceren. Guus Joppen kreeg nog een dot van een kans op de gelijkmaker, maar hij werkte van dichtbij over. In extremis kwam Excelsior vervolgens op 0-2 door een counter, die eindigde bij Nikolas Agrafiotis.

De promotiedroom van Roda JC is daarmee uiteengespat na de eerste ronde van de play-offs. Voor Excelsior wacht een dubbele confrontatie met de nummer zestien van de Eredivisie.

Foto: Roda JC Live