Eenvoudige derbyzege voor Roda JC in Maastricht

De Zuid-Limburgse derby is zondag een prooi gebleken voor Roda JC. De Kerkradenaren boekten met 0-3 hun eenvoudigste zege in jaren in Maastricht.

De Geusselt was op de vroege zondagmiddag goed volgestroomd voor het altijd beladen treffen tussen MVV en Roda JC. Tussen die redelijk gevulde vakken bevond zich in de verre hoek het lege uitvak, want na misdragingen van uitpubliek in Kerkrade mochten er geen Roda-fans de omgekeerde route bereizen. Het leek de ploeg van Bas Sibum niet te deren, want vanaf het begin had Roda het betere van het spel en na elf minuten was de voorsprong ook daar. Van der Heide plaatste een vrije trap bekeken in de korte hoek, net buiten bereik van doelman Romain Matthys. Via de binnenkant van de paal viel de bal binnen.

Na die vroege treffer ontwikkelde zich een vermakelijke eerste helft, waarin beide ploegen een paar goede kansen creëerden. MVV was dichtbij de gelijkmaker, maar Bryan Smeets schoot van dichtbij naast, nadat Roda-doelman Calvin Raatsie een paar minuten eerder met een knappe reflex Dailon Livramento van scoren hield. Aan de andere kant kopte Nils Röseler op de lat, maaide Enrique Peña Zauner een keer in kansrijke positie over de bal heen en speelde Roda een vier-tegen-vier-situatie matig uit.

In de tweede helft hadden de Kerkradenaren vervolgens geen kind meer aan MVV, dat met de minuut meer lamgeslagen leek. Na een klein uur spelen was Vaclav Sejk het eindstation van een prima aanval, en de Tsjechische spits mikte de bal keurig buiten bereik van Matthys. Als dat nog niet de nekslag was voor de Sterrendragers, kwam die tien minuten later. In een counter kreeg Roda de vrije doortocht en Van der Heide had alle tijd om de bal geplaatst raak te schieten.

Na de 0-3 was het zaak om de wedstrijd rustig uit te spelen en dat lukte heel behoorlijk, tot het tien minuten voor tijd alsnog mis ging. Nadat Camil Mmaee Rodney Kongolo de boarding in duwde, meldden een aantal Angel Side-supporters zich langs de lijn. Eén van hen smeet een vol bierglas van dichtbij in het gezicht van Raatsie, die net aan het kijken was hoe het met Kongolo ging.

De Roda-doelman probeerde vervolgens het hek over te klimmen, maar werd door zijn ploeggenoten teruggetrokken, waarna een klein opstootje op het veld ontstond. Voor Pol van Boekel was dat reden genoeg om de wedstrijd even stil te leggen, maar na die onderbreking van amper vijf minuten werd het duel gewoon uitgespeeld. In het restant gebeurde vrijwel niets meer, waardoor Roda drie punten aan het totaal toevoegt en weer klimt naar de tweede plaats.

Foto: Roda JC Live