Eerste punten voor Roda een feit na zege bij Sparta

Roda JC heeft eindelijk de eerste punten van het seizoen te pakken. In Rotterdam-Spangen kwam de Limburgse formatie voor rust op een 0-2 voorsprong, waarna in een moeizame tweede helft de overwinning nipt over de eindstreep werd getrokken: 1-2. Doelpuntenmakers bij Roda JC waren Tsiy William Ndenge en Dani Schahin.

De eerste helft kenmerkte zich vooral door het zeer beperkte aantal aan noemenswaardige momenten. Sparta was in de openingsfase de bovenliggende partij, maar wist niet meer dan anderhalve kans te creëren. Vervolgens kwam het spel meer en meer in evenwicht en verplaatste het zwaartepunt van de wedstrijd zich naar het middenveld. Hoewel Sparta desondanks de iets beter voetballende ploeg bleef, kwam Roda vrij verrassend op voorsprong: uit een hoekschop van El Makrini wist Ndenge, omgeven door tegenstanders, knap raak te koppen. Zo stond Roda ineens op voorsprong en daar raakte Sparta van in de war – enkele minuten later lag de bal weer in het netje achter Kortsmit: 0-2. Niemand minder dan Dani Schahin wist binnen te schieten na een prima combinatie met Paulissen. De vleugelspeler moest echter enkele minuten later geblesseerd van het veld en werd vervangen door Van Velzen. De rust werd uiteindelijk met het verschil van twee doelpunten bereikt.

Na de thee en de koekjes bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde als in de latere fase van de eerste helft. Roda verdedigde de voorsprong prima tegen een bij vlagen bijna schrikbarend onmachtig Sparta. De thuisploeg wist het tempo maar niet in de wedstrijd te krijgen, waardoor het voor de Limburgse bezoekers, op één kopbal na, lange tijd geen zware opgave was om het gat van twee doelpunten overeind te houden. Het gevaar voor het doel van Jurjus nam pas toe na pakweg zeventig minuten, maar de doelman wist zijn werkterrein tot dan toe schoon te houden. Toch was Mühren dichtbij een doelpunt en werd de verdediging van Roda even aan het wankelen gebracht.

Een klein kwartier voor het einde van de wedstrijd ging het dan toch fout achterin bij Roda JC: Mühren kopte een voorzet door, kreeg die bal vrij toevallig van Duarte terug en schoot hard in het doel achter Jurjus. Zo was de spanning weer terug in de wedstrijd en trachtte Sparta de druk verder op te voeren. Dat leidde aan de overkant tot ruimte, maar Schahin wist twee kansrijke situaties niet te verzilveren. In blessuretijd wist ook Van Velzen een goede situatie niet uit te buiten. Sparta wist ondertussen, behoudens een goede mogelijkheid voor Mühren, niet meer gevaarlijk te worden. De eerste punten zijn binnen!

Foto: Roda JC Live.