Voorbeschouwing | Degradatiekraker op Het Kasteel

Vanmiddag om 16:45 vervolgt Roda JC Kerkrade haar jacht op de eerste punten van het seizoen. Op Het Kasteel in Rotterdam is Sparta Rotterdam de tegenstander. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd.

Wanneer we het in deze tijd van het seizoen over Sparta en Roda JC hebben, spreken we over twee clubs die een turbulente seizoensstart meemaken. In Spangen is er pas één overwinning genoteerd en de laatste drie wedstrijden gingen verloren. Een thuiswedstrijd tegen AZ verliezen is nog tot daaraantoe, maar verliezen van RKC Waalwijk in de beker en uit tegen ADO Den Haag heeft druk gezet op trainer Alex Pastoor.

De situatie bij Roda JC moge bekend zijn. De enige puntloze club in het Nederlandse betaalde voetbal kreeg vorige week een grote tik te verwerken, toen Vincent Vermeij namens Heracles Almelo in de blessuretijd de winnende treffer scoorde. Wat volgde was een roerige week, met een supportersbijeenkomst waar het hele bestuur zich moest verantwoorden voor het gevoerde beleid. Daar kwam nog een vernietigend artikel in het Limburgs Dagblad over datzelfde beleid bovenop. Desondanks lijkt er binnen de club geen twijfel te zijn over de positie van Robert Molenaar, die zelf vooral zijn best doet om zo veel mogelijk rust te bewaren.

De Wedstrijd: 7 november 2009, Sparta Rotterdam – Roda JC 1-2
Sparta-Roda JC is nou niet het affiche waar je als Roda-supporter meteen bij denkt: zo, die hebben we daar eens op hun nummer gezet. Logisch, want dat is de Trots van het Zuiden ook niet zo vaak gelukt. In november 2009 was dat wel het geval. Roda heeft een moeizame eerste twaalf speelrondes achter de rug in dat seizoen; oke, er werd dan wel in eigen stadion een punt gepakt tegen Ajax, maar het team van Harm van Veldhoven (u kent hem vast wel) heeft eveneens al enkele flinke nederlagen geïncasseerd, waaronder een pijnlijke 4-1 zeperd bij RKC Waalwijk. Met 10 punten uit 12 wedstrijden komen we nog niet in de buurt van het moyenne van het huidige seizoen, maar ook in 2009 was dat puntenaantal niet voldoende om de onderste plaatsen op de ranglijst te vermijden.

Sparta-uit zou echter een wedstrijd blijken waarin de zaken op hun plaats vielen: wie anders dan Mads Junker bracht de geel-zwarten na een halfuur spelen op een verdiende 0-1 voorsprong. Lang kon het team daar niet van genieten, want nog voor de rust bracht Rydell Poepon (inmiddels ex-speler van Roda en de helft van de Eredivisie) de beide teams weer in balans door de 1-1 binnen te werken. Hard werken werd echter beloond na rust, toen de Hongaar Boldizsar Bodor de 1-2 op het scorebord zette uit een voor hem kenmerkende vrije trap. Roda trok die voorsprong over de streep en boekte zo, na zes mislukte pogingen, de eerste uitzege van het seizoen. De prestaties bleven daarna wel wisselvallig, maar na een sterke tweede seizoenshelft kwalificeerden de Limburgers zich toch nog voor de play-offs om Europees voetbal.

Sparta Rotterdam – Roda JC Kerkrade 1-2 (1-1)
Goals: 33′ Mads Junker 0-1, 39′ Rydell Poepon (pen.) 1-1, 70′ Boldizsar Bodor 1-2.
Opstelling Roda JC: Bram Castro – Jan-Paul Saeijs, Davy de Fauw, Pa-Modou Kah, Vincent Lachambre (55′ Boldizsar Bodor) – Ruud Vormer, Willem Janssen, Marcel de Jong, Anouar Hadouir – Jeanvion Yulu-Matondo, Mads Junker (81′ Arnaud Sutchuin Djoum). 

Wedstrijdinformatie
Sparta-coach Alex Pastoor zal blij zijn met het feit dat hij weer de beschikking heeft over aanvoerder Michel Breuer. De mandekker moest in de afgelopen wedstrijden verstek laten gaan, maar kan zondag weer spelen. Dat geldt niet voor twee andere spelers: Paco van Moorsel en Janne Saksela bivakkeren voorlopig nog in de lappenmand. Verder beschikken de Spangenaren over een fitte spelersgroep en dus zullen er keuzes gemaakt moeten worden door Pastoor. Zo is er een kans dat Loris Brogno tegen Roda zijn opwachting gaat maken in het basiselftal.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit – Floranus, Fischer, Breuer, Marfelt – Dougall, Sanusi, Mühren – Brogno, Ache, Goodwin.

Aan Roda-zijde is het de defensie waar Robert Molenaar mogelijk noodgedwongen moet gaan schuiven. Ard van Peppen werd deze week verlost van een verstandskies en miste daardoor een groot gedeelte van de trainingen. De inmiddels fitte Jannes Vansteenkiste zou derhalve wel eens zijn basisdebuut in de Eredivisie kunnen gaan maken. De Duitse verdedigers Frederic Ananou en Ashton Götz werden deze week geveld door de griep en ook achter hun inzetbaarheid staat een vraagteken. Verder ontbreekt middenvelder Ognjen Gnjatic nog steeds; hij kent een terugval in zijn herstel en zal voorlopig nog niet speelklaar zijn. Voor de overige posities lijkt Molenaar vast te houden aan het elftal dat afgelopen weekend in de slotseconden onderuit ging tegen Heracles Almelo.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Götz, Werker, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Ndenge – Rosheuvel, Gustafson, Paulissen – Schahin.

De wedstrijd is vandaag om 16:45 uiteraard live te volgen via ons Twitter-account.

Foto: Roda JC Live