Eerste thriller: Roda verder ten koste van De Graafschap

In een zenuwslopende wedstrijd heeft Roda JC De Graafschap veroordeeld tot nog een jaar Keuken Kampioen Divisie. De Kerkradenaren mogen na een 2-3-zege hoop blijven houden op promotie.

Als Roda in Doetinchem een geslagen De Graafschap had verwacht, dan kwam het bedrogen uit. Met drie nieuwe namen in de basis en frisse moed gingen de Superboeren de wedstrijd in. Doordat ook Roda hoog druk probeerde te zetten, ontvouwde zich al snel een aantrekkelijke wedstrijd. Na tien minuten pakten de Kerkradenaren de voorsprong. Door verkeerd terugkoppen van de Superboeren kon Patrick Pflücke ervandoor. Die gaf precies op het goede moment de bal aan Dylan Vente, die koeltjes afrondde.

De 0-1 bleek niet de genadeklap voor De Graafschap, want drie minuten later was de stand alweer gelijk. Na een rappe aanval van de thuisploeg zette Daryl van Mieghem met een schijnbeweging Kees Luijckx op het verkeerde been. Ook de Doetinchemse aanvaller was vervolgens koel in de afronding. In het restant van de eerste helft vielen er niet veel kansen te noteren, maar toch ging De Graafschap met een voorsprong de rust in. Na balverlies van Benjamin Bouchouari miste Clint Leemans eerst een grote kans, maar in de herkansing legde hij de bal panklaar op het hoofd van Ted van de Pavert. Die kopte binnen.

Na rust kwam De Graafschap sterker uit de startblokken. Met een tweetal knappe reddingen hield Jan Hoekstra zijn ploeg in een scrimmage op de been. Zo leek de wedstrijd langzaamaan naar een eind te kabbelen, want ondanks matig voetbal kwam de thuisploeg nauwelijks in de problemen. Eén perfecte lange bal van Danny Bakker bracht daar verandering in. De verdediger bereikte de tot dan toe onzichtbare Thijmen Goppel, die de bal wonderschoon over doelman Rody de Boer heen tikte.

Vier minuten kreeg De Graafschap een tik die ze niet meer te boven zouden komen, toen Goppel opnieuw scoorde. Met wat geluk kwam een voorzet van Amir Absalem bij de rechtsbuiten terecht, die de bal ijskoud binnenschoot – wat dit seizoen wel eens anders is geweest. Die treffer bleek de genadeklap te vormen, want tot een slotoffensief van de thuisploeg kwam het niet echt. In de allerlaatste seconde kregen de Superboeren nog één grote kans, maar Jan Hoekstra had een cruciale redding in huis.

Voor De Graafschap rest een nieuw seizoen Keuken Kampioen Divisie. Roda JC vervolgt de jacht op promotie donderdagavond, op bezoek bij N.E.C. De Nijmegenaren wonnen zaterdag met 0-4 op bezoek bij Almere City FC.

Foto: Roda JC Live