Fit Roda wil profiteren van mentale tik De Graafschap

Het is het toetje van het seizoen, de kers op de taart. Zaterdagavond begint voor zes ploegen een intense week, die moet leiden tot promotie naar de Eredivisie. Roda JC start met een lastige uitwedstrijd tegen De Graafschap.

De belangrijkste vraag in Doetinchem is of het team van Mike Snoei de mentale klap van woensdagavond te boven kan komen in een paar dagen tijd. De Graafschap heeft in de afgelopen weken alle ruimte gehad om directe promotie veilig te stellen, maar liet dat twee keer na. Tegen Jong Ajax (1-1) en Helmond Sport (0-0) kregen de Superboeren meer dan genoeg kansen. De drie punten pakken lukte echter niet, waardoor Go Ahead Eagles op de laatste speeldag over de Doetinchemmers heen wipte.

Bokser
Dat zorgde logischerwijs voor grote teleurstelling op de Vijverberg. “We zijn als een bokser nu: we krijgen een klap en moeten weer opstaan”, zo verwoordde trainer Mike Snoei het woensdagavond. “Ik ga goed kijken wie nog de energie heeft om deze ploeg naar de Eredivisie te brengen.” Aanvoerder en Graafschap-cultheld Ted van de Pavert zat er ook doorheen. “Ongekend. Dit is een hartstikke zware klap, dat lijkt me duidelijk.”

Die klap zal Roda JC niet slecht uitkomen. In de competitie was er namelijk maar één club waartegen de ploeg tweemaal kansloos was, en dat is De Graafschap. Vroeg in de competitie gingen de Kerkradenaren met 4-0 onderuit in Doetinchem; in eigen huis werd het begin januari 1-3. De ploeg van Jurgen Streppel kreeg beide keren geen grip op de Superboeren, waarbij met name Elmo Lieftink een plaag was voor de Roda-defensie.

Lekker voetballen
Daar komt nog eens bij dat de laatste wedstrijden van Roda JC niet overhouden. Voor het gemak laten we het verlies bij TOP Oss buiten beschouwing, vanwege de wisselingen in de basis, maar ook de wedstrijden daarvoor verliepen niet zoals gewenst. Tegen FC Eindhoven werd weliswaar gewonnen, maar genoeg om het vertrouwen te herwinnen na de nederlagen tegen Jong AZ en FC Den Bosch was het niet.

Dat vertrouwen wil Streppel juist zien bij zijn ploeg in de play-offs. “In de absolute top zijn ze niet zenuwachtig voor de Champions League-finale. Ze denken alleen maar: ‘mooi dat we zo’n wedstrijd mogen spelen, laten we lekker gaan voetballen’. Dat wil ik ook bij mijn ploeg zien in de nacompetitie. Geen angst, maar de wil om een mooie pot op de mat te leggen.” Dat de ploeg dat kan, heeft iedereen in de winter kunnen zien. Nu is het zaak om die draad weer op te pakken.

De wedstrijd van 16 mei 2013
In mei 2013 troffen beide ploegen elkaar ook in de nacompetitie. De Graafschap, ook toen op jacht naar promotie, versloeg in de eerste ronde Fortuna Sittard en mocht het vervolgens opnemen tegen Roda. Op De Vijverberg werkten de Kerkradenaren, toen onder leiding van Ruud Brood, een heel moeizame wedstrijd af. Anco Jansen zette De Graafschap op 1-0, waarna Frank Demouge de stand gelijk trok. 1-1 was uiteindelijk ook de eindstand. Uiteindelijk won Roda de terugwedstrijd, die er in dat seizoen wel was, gemakkelijk met 6-1. De rest is geschiedenis: wie herinnert zich niet de beslissende vrije trappen van Mark-Jan Fledderus tegen Sparta, een week later?

Slijtageslag
Jurgen Streppel verwacht zaterdag een beroep te kunnen doen op een fitte selectie. Benjamin Bouchouari en Ali Messaoud hebben gisteren het Suikerfeest gevierd en hoeven daarom geen rekening meer te houden met de Ramadan. Ook Richard Jensen, die in de voorbije weken een paar keer licht geblesseerd van het veld af moest, is naar verwachting fit.

Verwachte opstelling Roda JC: Hoekstra – Marzo, Jensen, Bakker, Absalem – Klaasen, Falkenburg, Bouchouari – Goppel, Vente, Pflücke.

Bij De Graafschap is het puin ruimen geblazen na de slijtageslag van woensdagavond. De Superboeren gingen tot het gaatje in het thuisduel tegen Helmond Sport, dat ook nog eens later afgelopen was, vanwege een regenpauze. Toch lijkt er geen blijvende schade over te zijn gehouden aan de wedstrijd, waardoor Mike Snoei dezelfde namen het veld in zou moeten kunnen sturen. Danny Verbeek en Julian Lelieveld, normaliter vaste klachten, ontbreken al een week vanwege coronabesmettingen.

Verwachte opstelling De Graafschap: De Boer – Baas, Van de Pavert, Hilderink – Van Heertum, Lieftink, Schuurman, Opoku, Tutuarima – Van Mieghem, Seuntjens.

De wedstrijd begint zaterdagavond om 18:45 uur in stadion De Vijverberg en is live te volgen via ons Twitter-account.

De Graafschap – Roda JC
Gespeeld: 31
Winst De Graafschap: 13
Gelijkspel: 9
Winst Roda JC: 9
Doelsaldo: 52 – 40 (-12)
Grootste overwinning De Graafschap: 4-0 (12 sept. 2020)
Grootste overwinning Roda JC: 1-3 (26 aug. 2000)

Foto: Roda JC Live