‘Eigenaar La Cubanita wil meerderheidsbelang in Roda JC nemen’

Roland Hogenelst is de beoogde nieuwe grootaandeelhouder van Roda JC Kerkrade. De eigenaar van tapasketen La Cubanita zou 51% van de aandelen in de club willen overnemen, zo melden onder andere NRC en De Telegraaf.

Hogenelst (50) heeft naar verluidt interesse in Roda JC, aangezien hij heil ziet in een horecaconcept in voetbalstadions. De Kerkraadse club zou het startpunt voor dit idee moeten worden. De Reeuwijkse ondernemer wil hiermee zijn franchiseconcepten uitbreiden; hij is reeds eigenaar van La Cubanita, Proeflokaal Bregje, Heinde & Verre en Rozey. In totaal levert dit 78 vestigingen op door het hele land.

Ultimo 2017 beschikte zijn persoonlijke houdstermaatschappij over een vermogen van 7,5 miljoen euro. Gezien de goede resultaten van zijn restaurants zal dit vermogen sindsdien alleen maar toegenomen zijn. Bovendien weet NRC dat Hogenelst van plan is om een deel van zijn bedrijf te verkopen, wat ook voor liquide middelen moet zorgen.

Investeren en professionaliseren

51% van de aandelen verkrijgt Hogenelst tegen de belofte om vijf jaar lang minimaal een miljoen euro in de club te investeren. Om vertrouwen te winnen, wil Hogenelst ervoor zorgen dat het miljoen voor dit seizoen al komende week op de bankrekening van Roda JC staat. Zo kan Roda aan de KNVB een bankgarantie overleggen en voorkomen dat er nogmaals drie punten in mindering worden gebracht.

Bovendien zou Hogenelst de organisatie willen professionaliseren; niet alleen op voetbalgebied, maar ook op kantoorgebied. Op die manier moet Roda meer commerciële en zakelijke slagkracht krijgen. De Telegraaf weet bovendien dat hij de horeca in het stadion zelf wil gaan exploiteren. Dit wordt nu nog gedaan door cateraar oSeven.

Lijken in de kast

Volgens NRC tekent Hogenelst op korte termijn een letter of intent, waarin hij zijn intentie verklaart om 51% van de aandelen over te nemen. Daarna zal hij worden gescreend door de KNVB. Het voordeel voor Roda JC en Hogenelst is daarbij dat binnen Nederland de herkomst van gelden over het algemeen makkelijker te traceren is, en dat daarom de screening vlotter kan verlopen.

De Telegraaf stelt echter dat er nog heel wat hordes overwonnen moeten worden. Zo wil Hogenelst eerst weten of er nog lijken in de kast zitten uit de periode-García de la Vega en wil hij een vergelijking zien met de huidige uitbater van de horeca, oSeven.

Hoe dan ook gaat het slechts om 51% van de aandelen in de voetbalclub. 20% van de aandelen is in handen van Aleksei Korotaev, die vorige week weer een rechtszaak in Dubai won, maar het land nog steeds niet kan verlaten. 0,02% van de aandelen blijft in handen van de Stichting Roda JC. De overige 29,98% moeten naar een lokale ondernemer gaan, die binding met de club heeft. Hiervoor doet de naam Stijn Koster al weken de ronde.

Foto: Misset Horeca