Eindelijk het vizier op scherp: Roda JC rekent af met FC Dordrecht

De hekkensluiter en Roda JC, het is vaak geen gelukkige combinatie voor de Kerkraadse club. Hoe anders was dat vrijdagavond. Het kenmerkende dominante spel werd door Roda nu eens wel in drie punten omgezet. Met een hattrick loodste spits Dylan Vente zijn team naar een 2-5-overwinning op FC Dordrecht.

Na de verloren uitwedstrijd tegen Jong Ajax verscheen een verslagen man voor het handjevol aanwezige journalisten. Dylan Vente, met het hoofd omlaag, had zijn ploeg in één weekend misschien wel vijf punten gekost. Als er iemand was die de doelpunten goed kon gebruiken, dan was het de spits wel, temeer omdat hij ook tegen VVV (0-0) en MVV (1-1) niet tot scoren kwam.

Des te fijner was het voor Vente, opgeleid bij Dordrechts’ buurman Feyenoord, dat hij vrijdagavond zijn ploeg bij de hand kon nemen. In eerste instantie leek Roda JC namelijk opnieuw het veldoverwicht niet in de score te kunnen uitdrukken. Vooral Bryan Limbombe was heel dreigend, maar wist – niet voor het eerst dit seizoen – dat gevaar niet in doelpunten om te zetten.

Dat lukte Vente nu wel, na de rust. Oké, zijn eerste doelpunt was nog een intikker in een rebound, twintig minuten na rust. Maar de doelpunten daarna komen echt volledig op het conto van de Rotterdamse spits. Een kwartier voor tijd wist hij met een geplaatst schot Liam Bossin te verschalken, en diep in blessuretijd was hij in een sprintduel de hele Dordtse verdediging te snel af. Het leidt ertoe dat Vente nu gedeeld clubtopscorer is met zeven goals.

Ook de twee heren die voor de wedstrijd bovenaan de topscorerslijst stonden, wisten het net weer te vinden. Patrick Pflücke, de afgelopen weken vaak geen schim van de begaafde speler die hij kan zijn, kwam op het scorebord met een intikkertje op de lijn. En het andere Kerkraadse doelpunt kwam van de voet van Xian Emmers, die met een hard schot voor de 1-3 zorgde. Bossin, de Dordtse doelman, ging daarbij niet vrijuit.

Was er dan ook nog een dissonant vrijdagavond? Helaas wel, want bij beide tegendoelpunten zag Rody de Boer er niet bepaald goed uit. Omdat de doelman een afstandsschot zo in de voeten van Mathis Suray verwerkte, kon Roda JC na zeven minuten alweer in de achtervolging. En ook bij een hoge voorzet vlak voor tijd was De Boer niet scherp, waardoor Stijn Meijer nog de 2-4 kon maken. Daar stond dan weer tegenover dat De Boer wel met een prima redding voorkwam dat Roda ook in de tweede helft op achterstand kwam.

Vrijdagavond was de doelpuntenproductie zo goed, dat de fouten van De Boer gelukkig niet beslissend waren. Het betekent ook dat Roda na achttien speelronden aansluiting houdt met de subtop. Met FC Den Bosch en FC Eindhoven staan tot de winterstop nog twee directe concurrenten op het programma.