Roda JC doet zichzelf tekort tegen Jong Ajax

Op bezoek bij Jong Ajax is Roda JC maandagavond tegen een even pijnlijke als onnodige nederlaag aangelopen. De Amsterdamse beloften bleken met 2-1 te sterk. Tien minuten voor tijd besliste Amourricho van Axel Dongen het duel.

Bij de talentvolle Ajacieden is het altijd afwachten welk elftal je treft, en daarmee had Roda JC maandagavond geen geluk. Met Oranje-international Devyne Rensch, Naci Ünüvar en Danilo stonden er namelijk belovende en bekende spelers in de basis bij de thuisploeg.

Daarvan leek Roda evenwel niet onder de indruk. De ploeg van Jurgen Streppel probeerde hoog druk te zetten en slaagde daar aardig in. Omdat ook Jong Ajax dat probeerde, werd het een leuke wedstrijd. op het lege Sportpark de Toekomst. Beide ploegen deelden wat speldenprikjes uit, totdat het eerste echt gevaarlijke schot van Bryan Limbombe geblokt werd door de verdediging. De grootste kans van de eerste helft was vervolgens voor Jong Ajax, maar Rody de Boer stond op te letten toen Ünüvar doorbrak aan de linkerkant. Met twee reddingen zorgde de doelman voor de ruststand van 0-0.

Na rust kwamen de doelpunten al snel wel. Na een minuut of tien was Anass Salah-Eddine alert bij een goede voorzet vanaf de rechterkant. De linksback schoot binnen, nadat Stefano Marzo zich wel erg gemakkelijk liet uitkappen. Door die tegentreffer liet Roda JC zich niet van de wijs brengen. Twintig minuten voor tijd beloonde Robert Klaasen zijn ploeg voor dat doorzettingsvermogen, door een vrije trap keurig over de muur te krullen.

De gelijkmaker leek de Kerkradenaren alleen maar te sterken om op jacht te gaan naar een overwinning. Na hands van Ünüvar mocht Dylan Vente aanleggen vanaf elf meter. De spits, die een doelpunt zo nodig heeft, vond echter doelman Jay Gorter op zijn weg. Extra zuur voor Vente was dat nog geen vijf minuten later de bal aan de overkant wel erin lag. Invaller Amourricho van Axel Dongen brak door aan de linkerkant en schoot vanuit een lastige hoek de winnende treffer tegen de touwen.

In de tien minuten die restten probeerde Roda met een alles of niets-tactiek de gelijkmaker te forceren. Dat lukte nog bijna ook, want vlak nadat Jeremy Cijntje de paal raakte, kreeg Patrick Pflücke nog een dot van een kans. Vanaf een meter of tien schoot de Duitser echter hard over, na prima voorbereidend werk van Vente. Aan de overkant presteerde Jong Ajax het onmogelijke door een vier-tegen-één-situatie niet uit te spelen, waardoor de stand uiteindelijk 2-1 bleef.

Foto: Roda JC Live