Eredivisie | Power Rankings: Oktober

Over achttien clubs in een competitie kan elke week een heleboel gezegd en geschreven worden. Dat is voor de Eredivisie niet anders: kilometers aan achtergrondstukken, columns en noem het allemaal maar op – elke speelronde weer. Bij Roda JC Live doen we graag een duit in het zakje en proberen we weer eens iets nieuws: Power Rankings. Dit Amerikaanse fenomeen wordt aan de overkant van de oceaan veelal gebruikt om inzicht te geven in de relatieve prestaties van teams in een divers aantal sporten. In competities tussen universiteiten, zoals in het American football, wordt het zelfs gebruikt om te bepalen welke teams mogen strijden om de nationale titel. Zo ver willen wij natuurlijk niet gaan. Deze rubriek, die voortaan maandelijks wordt gepubliceerd, moet de prestaties van Roda JC in perspectief zetten tegenover de rest van de competitie – en bovenal een alternatieve draai geven aan de vele beschouwende artikelen die over de immer interessante Eredivisie worden geschreven.

De Roda JC Live Power Rankings zijn als volgt opgebouwd: iedere club krijgt een waardering op basis van de resultaten in de betreffende maand, afgezet ten opzichte van de resultaten van de rest van het seizoen. Zo ontstaat een top achttien die afwijkt van de competitiestand: een zege tegen een topploeg wordt immers hoger gewaardeerd dan een zege tegen een laagvlieger. Andersom leveren topclubs veel in door punten te laten liggen tegen kleinere teams. Uiteraard is dit ‘systeem’ volledig subjectief en kunnen er talloze verschillende klassementen worden opgesteld door telkens de nadruk van de waarderingen te veranderen. Beschouw dit overzicht daarom als een poging tot een subjectief Eredivisieklassement. Om het overzicht te bewaren zijn de clubs opgedeeld in een kopgroep (Green Zone), middenmoot (Yellow Zone) en achterstandsgroep (Red Zone). Onderaan het artikel is de overzichtstabel te vinden, waarin alle prestaties nogmaals op een rij zijn gezet.

Green Zone: PSV bovenaan, Excelsior stormt binnen
We kunnen er niet omheen: de koploper in de Eredivisie is ongetwijfeld ook dé ploeg van het moment. PSV Eindhoven presteert week na week zoals een topploeg dat hoort te doen en maakt doelpunten alsof het weinig voorstelt. De vooralsnog grootste verrassing van de competitie, PEC Zwolle, plaatsen we daaronder op de tweede plek. De Zwollenaren blijven bijzonder goed hun punten pakken en boven verwachting presteren. Daaronder presteert AFC Ajax na een wat matige competitiestart eveneens zoals het hoort, al valt er aan het spel nog het nodige bij te schaven. De volgende in deze zone is SBV Excelsior, dat ver boven verwachting presteert en knappe zeges wist te boeken op bezoek bij onder meer ADO Den Haag en FC Twente. SBV Vitesse en AZ completeren de Green Zone door, ondanks enige mate van inconsistentie, voldoende punten te blijven pakken voor een plek in de subtop.

Yellow Zone: Heerenveen en VVV zakken weg
De verdedigend landskampioen Feyenoord opent de middencategorie van de Power Rankings door nog altijd geen goede reeks wedstrijden neer te kunnen zetten. Slechts één zege in de laatste vijf wedstrijden plaatst de ploeg op de zevende plek in ons overzicht. Daaronder vinden we ADO Den Haag, dat tegen concurrenten bijzonder veel punten weet te pakken, maar dat vooral doet met momentenvoetbal en eigenlijk zelden écht weet te overtuigen. Verrassingsact FC Utrecht staat hier negende; met deze ploeg weet je het eigenlijk nooit en ook hier is één zege in vijf wedstrijden te weinig. sc Heerenveen en VVV-Venlo zijn na een sterke seizoensstart aan het wegzakken en hoewel het van de Venlonaren te verwachten viel, zit er bij de Friezen meer voetbal in dan dit. De zone wordt afgerond door Heracles Almelo, dat met de middelen dat het heeft hier en daar z’n puntjes prima bij elkaar sprokkelt.

Red Zone: Roda stijgt, Groningen onderaan
NAC Breda laat op zich telkens prima voetbal zien, maar moet het te veel van individuele kwaliteiten en te weinig van een samenhangende ploeg hebben, waardoor resultaten met regelmaat uitblijven. Dat is jammer, want er lijkt best wat in het vat te zitten voor Stijn Vreven en consorten. Hun Brabantse buren Willem II volgen op plek veertien door twee belangrijke wedstrijden met concurrenten te winnen en daarmee te laten zien dat het op dé momenten er weet te staan. Roda JC Kerkrade komt steeds meer tot leven in deze competitie en begint z’n puntjes te sprokkelen, al zitten er nog altijd veel onzekerheden in het Limburgse spel. De reeks ronden we af met het nog altijd behoorlijk tegenvallende FC Twente, terwijl FC Groningen op geen enkele manier weet te overtuigen en zich serieus zorgen moet gaan maken over het verdere verloop van de huidige Eredivisiejaargang.

De Power Rankings van oktober: