Voorbeschouwing | Excelsior al jaren gunstige tegenstander voor Roda

Voorafgaand aan de competitie hadden velen het duel tussen Excelsior en Roda JC in de elfde speelronde als een degradatiekraker aangestipt. Nu gaat het echter om een wedstrijd van de nummer zeven tegen de nummer laatst. Roda JC Live blikt vooruit.

Een snelle blik: Excelsior en Roda JC
Excelsior mag na tien speelronden met recht één van de grote verrassingen van het Eredivisie-seizoen, dat inmiddels op éénderde is, genoemd worden. De Kralingers bezetten een keurige zevende plaats en vallen op met goed verzorgd voetbal, door een aantal spelers met een fijnbesnaarde techniek. Eén van de sterkhouders in dat elftal is nota bene Hicham Faik, die na anderhalf seizoen bij Roda JC moest vertrekken. Volgens Ton Caanen was er geen plek meer voor hem bij de Kerkradenaren.

Opvallend detail is dat Excelsior tot nu toe veertien punten behaalde, waarvan dertien buitenshuis. In de afgelopen weken werden er knappe overwinning geboekt bij FC Twente, ADO Den Haag, AZ en Willem II. Thuis werd er alleen een schamel puntje gepakt tegen Sparta, terwijl er verloren werd van Feyenoord, Vitesse, sc Heerenveen en VVV-Venlo. In theorie is dat een gunstige uitgangspositie voor Roda JC, maar feit is dat de Rotterdammers in uitstekende vorm verkeren. In de maand oktober werden uit drie wedstrijden zeven punten behaald.

Ook voor Roda JC was oktober geen onaardige maand. De eerste twee overwinningen van het seizoen werden geboekt, tegen Sparta en NAC Breda, en bovendien werd Feyenoord op een gelijkspel gehouden. Ondertussen werd er weliswaar verloren van FC Twente, maar kwamen de geel-zwarten ook een ronde verder in de beker tegen FC Groningen. Met een duidelijke stijgende lijn in het spel, lijkt Robert Molenaar na enkele maanden zijn beoogde basiselftal enigszins gesmeed te hebben. Zo wist ook Roda zeven punten halen in de maand oktober, weliswaar uit één wedstrijd meer.

De wedstrijd van 23 januari 2016
Niet zelden had de clubleiding van Roda JC Kerkrade de afgelopen jaren in de winterstop last van een ongekende koopdrift. Dat was in de maand januari van het jaar 2016 niet anders. In recordtempo werden door nieuwbakken technisch directeur Ton Caanen zeven spelers ingevlogen, waarvan er meteen zes in de basis mochten beginnen bij de uitwedstrijd tegen Excelsior. Roda had op dat moment reeds veertien wedstrijden op rij niet meer gewonnen. Ook op Woudestein kwamen de Kerkradenaren bij vlagen goed weg, al werden ook kansen gemist door de bezoekers. In de 83e minuut velde huidig Excelsior-speler Hicham Faik echter het vonnis over de thuisploeg. Een indraaiende vrije trap van een meter of 35, die door niemand werd aangeraakt, stuiterde zo maar het doel in van doelman Muyters. Daarmee boekte Roda haar eerste overwinning sinds 30 augustus, en steeg het naar de veertiende plek op de ranglijst.

Excelsior – Roda JC Kerkrade: 0-1 (0-0).
83′ Hicham Faik, 0-1

Excelsior: Muyters – Bovenberg, Fischer, Drost, Karami – Auassar, Bruins, Kruys – Elbers, Van Weert, Kuwas.
Roda JC Kerkrade: Van Leer – Gullón, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Zhukov, Inceman, Paulissen, Van Hyfte – Peterson, Poepon.

Wedstrijdinformatie
Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag zal het bij deze thuiswedstrijd moeten stellen zonder Jinty Caenepeel. Hij kwam afgelopen zomer over van FC Eindhoven, maar heeft te veel last van zijn hamstring. De verwachting is dat Stanley Elbers, die terugkeert van een blessure, hem vervangt. Na de 1-3 overwinning tegen FC Twente zal Van der Gaag voor de rest geen reden zien om zijn elftal te wijzigen.

Verwachte opstelling Excelsior: Kristinsson – Karami, Mattheij, De Wijs, Massop – Faik, Vermeulen, Koolwijk – Karami, Van Duinen, Bruins.

Bij Roda JC Kerkrade keert linksback Jannes Vansteenkiste terug van een blessure. Hij behoort wel tot de selectie, maar de verwachting is dat hij niet meteen in de basis zal starten. Hierdoor krijgt Ard van Peppen nogmaals een basisplaats. Hij had het moeilijk tegen Feyenoord, evenals rechtsback Ashton Götz. Dat onderkende Robert Molenaar, en daardoor is het mogelijk dat Henk Dijkhuizen mag beginnen in het Van Donge en De Roo Stadion. Ognjen Gnjatic is nog niet fit genoeg. Voor de rest worden er geen wijzigingen verwacht bij de Kerkradenaren.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Götz/Dijkhuizen, Kum, Auassar, Van Peppen – El Makrini, Gustafson, Ndenge – Rosheuvel, Schahin, Van Velzen.

Rob Dieperink zal om 19:45 met het eerste fluitsignaal de wedstrijd in gang zetten. Het is voor de scheidsrechter zijn Eredivisie-debuut. De wedstrijd is zoals altijd live te volgen via Twitter (klik!) en ons Snapchat-kanaal, @RodaJClive.

Foto: Roda JC Live.