Exclusief | Reacties Höcher en Van Hyfte vanuit de kleedkamer

Het zal niemand ontgaan zijn dat Roda JC gisteren in Breda promotie naar de Eredivisie wist veilig te stellen, door het sterker ingeschatte NAC Breda na een ware veldslag met 1-2 (na verlenging) richting de Jupiler League te schieten. Roda JC Live was erbij en peilde na afloop van het duel de stemming in het Roda-kamp in de catacomben van het Rat Verlegh Stadion.

We hebben het fantastisch gedaan”
Één groot feest. Dat was het, in de kleedkamer van de bezoekende club wel te verstaan. Roda JC was een klein kwartiertje eerder in het hol van de leeuw erin geslaagd om Eredivisionist NAC na een waar spektakelstuk, inclusief verlenging, van zich af te schudden. Gedurende de wedstrijd hadden beide teams sterkere fases. Wij vroegen Marc Höcher, die als linksbuiten aan de aftrap stond en in de 79e minuut werd gewisseld voor Frank Demouge, hoe hij de wedstrijd beleefde: “Ongelofelijk. Ik denk dat met name in de verlenging, toen wij een rode kaart hadden gekregen en weer 10 tegen 10 speelden, dat het nog opener werd, waar we eerder misschien 1 keer geluk hebben gehad met een schot op de paal. Maar als collectief hebben we het vandaag fantastisch gedaan.”

Dat collectief lijkt daadwerkelijk in de play-offs de doorslag te hebben gegeven; daar schortte het tijdens de reguliere competitie regelmatig aan, maar in de afgelopen weken kwam er een zekere teamgeest in de spelersgroep. Hoe valt dat verschil te verklaren? Höcher: “Dit zijn wedstrijden op zich, en we hebben ons hierop goed geprepareerd. Ergens in februari wist je al dat je geen kampioen meer kon worden, dus dan ga je via een hele lange weg naar de play-offs toe, met ups en downs natuurlijk. Je gaat dingen proberen, anders trainen en onderweg wordt ook nog de trainer ontslagen, wat het allemaal heel rumoerig maakte. Maar uiteindelijk hadden we daarna één doel: de play-offs winnen. En ik denk dat we dat doel prima behaald hebben. Ik weet het wel zeker!”

Van Hyfte: “Onbeschrijfelijk”
Ook Tom van Hyfte nam even de tijd om ons te woord te staan. Hij was uiteindelijk verantwoordelijk voor het beslissende doelpunt in de 110de minuut van de wedstrijd. We vroegen de matchwinner wat er door hem heen ging op het moment dat hij de bal hard tegen de touwen werkte: “Het is onbeschrijfelijk. Ik heb het nog nooit meegemaakt, zo’n doelpunt, maar je weet dat het zó belangrijk is. Ik denk dat het mijn minuut van de wereld was. Op dat moment wil je naar de supporters lopen, wil je naar iedereen lopen; je weet niet wat er gebeurt. Je weet wel dat het een heel belangrijk doelpunt is, op dat moment besef je dat ook wel. Echt on-be-schrijfelijk.”

De assist bij de winnende treffer kwam op naam van Frank Demouge. De bonkige spits bracht een extra dimensie aan het toch al bijzonder enerverende duel, erkent ook Van Hyfte: “Ik denk dat we tot de rode kaart van Swinkels de wedstrijd in handen hadden en dat we wisten dat we door gingen gaan, dat we het gingen halen. Die rode kaart was een domper, of het er een was kan ik niet beoordelen. Dan heb je het even moeilijk. Frank heeft zich weken rustig moeten houden met z’n voet, heeft met een inspuiting gespeeld, maar we wisten dat ‘ie er gewoon ging staan. Dan heb je wel een aanspeelpunt, en daar heeft toch iedereen schrik van. Frank heeft zijn kwaliteiten, kan dat misschien niet iedere week meer, of geen 90 minuten lang, maar hij brengt zóveel druk op een verdediging. En hij maakt het ook voor ons jongens eromheen soms zó makkelijk… zijn contract loopt af, maar het zou mooi zijn als hij nog een tijdje kon blijven.”

“Droom die uitkomt”
De middenvelder hoopt dus dat de spits ook volgend seizoen in het geel-zwart speelt. Maar waar speelt Van Hyfte zelf volgende jaar? Daarover was de man met rugnummer 7 duidelijk. “Ik blijf komend jaar sowieso in Kerkrade spelen. Ik had een optie in mijn contract dat ik eventueel transfervrij zou weg kunnen, mochten we niet promoveren. Maargoed, dat contract is nu automatisch verlengd en daar ben ik heel blij mee. Ik heb hier lang en hard voor gewerkt en ben nog nooit op het hoogste niveau geweest. Ik ben nu 29, en het is echt een droom die uitkomt om nu de Eredivisie in te gaan. Daar ga ik alleen maar van genieten, en ik denk dat het ook met deze club nu alleen nog maar de goede kant op gaat. Ze hebben het 2, 3 jaar moeilijk gehad, maar ik denk dat ze daar nu wel lessen uit hebben getrokken. Nu is het zaak om in de Eredivisie weer een vaste waarde te worden.”

Foto: Pro Shots

Comments (3)

Comments are closed.