FC Groningen promoveert na terechte zege op Roda JC

In de kraker op de slotdag van de Keuken Kampioen Divisie heeft Roda JC aan het korste eind getrokken. De Limburgers verloren met 2-0 van FC Groningen, dat rechtstreeks promoveert. Deelname aan de play-offs resteert.

Een kolkende Euroborg, gevuld met 22.500 toeschouwers, zag dat FC Groningen vurig uit de startblokken schoot. Wat de supporters van de thuisploeg waarschijnlijk niet opmerkten, maar de 1.100 Roda-fans wel, was dat de Kerkradenaren anders voor de dag kwamen dan anders dit seizoen. Bas Sibum stuurde zijn mannen met drie centrale verdedigers het veld in en koos daarmee voor een 5-3-2-opstelling, die in aanval omsloeg naar 3-5-2. Het doel daarvan was om Groningen weinig ruimte te geven, en dat lukte aanvankelijk aardig. De thuisploeg werd in het eerste kwart gevaarlijk via dieptepasses, maar die waren telkens niet op maat, al leek het daardoor wel gevaarlijk. Zorgwekkender voor Roda was dat het aanvallend niets daartegenover wist te zetten en zeer slordig speelde.

Vijf minuten voor rust kwam de thuisploeg op voorsprong, toen Johan Hove zijn man te slim af was en een voorzet vanaf de rechterkant binnenkopte. Die tik zou Roda niet meer te boven komen, want ook vijf minuten na rust was het raak. Een benarde situatie in de eigen zestien leek voor de Kerkradenaren toen goed af te lopen, maar Rodney Kongolo werkte de bal weg in de voeten van Jorg Schreuders. Die tikte de bal in open doel.

Na die 2-0 leek FC Groningen het vervolgens wel mooi te vinden, want de thuisploeg liet de bal aan de bezoekers. Die deden daar in eerste instantie weinig mee, want de 3-0 lag nog op de schoen van Thom van Bergen, maar diens bal ging in het zijnet. In de absolute slotfase kwam Roda nog wel twee keer gevaarlijk voor het doel. Václav Sejk raakte een bal van dichtbij echter niet vol en enkele minuten later redde Hidde Jurjus op een kopbal van Sami Ouaissa. Tussendoor raakte Leandro Bacuna namens FC Groningen nog de paal.

In blessuretijd, toen het duel gespeeld was, werd de wedstrijd nog even stilgelegd omdat Groningen-supporters al klaarstonden langs de rand van het veld. Toen Jeroen Manschot uiteindelijk affloot bestormden de supporters van de lokale FC dan toch het veld om met hun selectie het feest te vieren, terwijl de Roda-spelers afdropen. Maandag wacht de eerste uitwedstrijd van de play-offs, tegen NAC Breda.

Foto: Roda JC Live