García de la Vega: “Ik zal nooit opgeven”

Mauricio García de la Vega is geenszins van plan om zo maar te vertrekken bij Roda JC Kerkrade. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf

De Mexicaan bevestigt wel dat hij vrijdag met Frits Schrouff heeft gesproken over een vertrek bij de club. “Als iemand anders er een beter project van kan maken, dan sta ik daarvoor open”, aldus García de la Vega. “Als ze me niet willen, dan moeten ze dat maar zeggen.” Met Schrouff heeft hij verschillende mogelijkheden besproken, maar bedragen zijn daarbij niet aan bod gekomen, aldus García de la Vega. Het gerucht gaat dat de ‘pseudo-investeerder’ een premie van 250.000 euro eist bij een vertrek.

Geschokt is García de la Vega door wat zich vrijdagavond afspeelde in het Parkstad Limburg Stadion. De Mexicaan werd door een groep supporters het stadion uitgezet. “Hier ben ik vastgegrepen, geduwd, ik ben zelfs gevallen. Ik voelde me heel onveilig en ben aangetast in mijn waardigheid.” Een groot verschil met het voorval in Murcia, waar hem toegang tot het stadion werd ontzegd door supporters. “Daar heeft niemand me aangeraakt.”

Opvallend was dat stewards verzuimden in te grijpen. Dat geeft García de la Vega aanleiding om te denken dat er sprake is van een complot, opgezet binnen de club. “Ik denk dat het allemaal verband houdt met elkaar.” Daarom laat hij dit onderzoeken door zijn advocaat. De supporters neemt hij niets kwalijk; hij geeft aan bij de KNVB te zullen pleiten voor geen straffen. Het personeel roept hij op om weer aan het werk te gaan, maar die houden hun staking vol. 

Sponsordeal en begroting

García de la Vega houdt nog steeds vol een contract te hebben gesloten met UAC Holding ter verkoop van de stadionnaam. Daar zou hij “net” (maandag, red.) een mail van hebben ontvangen met een bevestiging. Voetbal International en NRC meldden zondag nog dat er juist al tijden geen contact meer was geweest met het cryptocurrencybedrijf. Daarnaast stelt de Mexicaan persoonlijk garant te staan voor de afgesloten lening van 150.000 euro, maar niemand schijnt te weten welke voorwaarden daarvoor zijn gesteld.

Voetbal International weet ook dat García de la Vega persoonlijk opdracht gaf om het nieuws in de wereld te helpen dat de begroting van Roda JC door de KNVB is goedgekeurd. Dat blijkt niet waar te zijn, nu de Mexicaan nog steeds heeft geweigerd de benodigde bankgarantie af te geven. Om rust binnen de club te creëren, wilde hij echter dat nieuws naar buiten brengen.

Frits Schrouff

Voormalig aandeelhouder Frits Schrouff is inmiddels klaar met de hele kwestie. “Ze weten het toch allemaal zo goed? Laat ze het maar oplossen”, laat Schrouff optekenen tegenover De Limburger. De maat lijkt vol te zijn voor de 79-jarige Limburger, nu diens adviseur Huub Mullenders het bijltje erbij neer heeft gegooid na diverse bedreigingen te hebben ontvangen.

Complicerende factor is dat Hessel Meijer, statutair directeur van de Kerkraadse club, juist vindt dat Schrouff het contract met García de la Vega moet afhandelen, nu Schrouff een van de contractspartijen is. 

Stijn Koster staat ondertussen nog steeds klaar om in te stappen, maar stelt als eis dat de club eerst volledig afscheid neemt van García de la Vega. Daarbij moet de Mexicaan alle gemaakte schulden aflossen. Het vermogen van Koster wordt door zakenblad Quote geschat op 150 miljoen euro. Koster wil echter niet alleen, maar met een groep Limburgse investeerders instappen.