Genoeg werk voor De Jong na stevige nederlaag

Een half uur. Zo lang duurde het totdat de deur van de bezoekerskleedkamer in het Kras Stadion openging na de nederlaag van Roda JC tegen FC Volendam (4-0). Wim Jonk, de winnende trainer, was de persconferentie maar alvast begonnen: “Dat was een kort gebeuren.”

Jean-Paul de Jong, trainer aan de verliezende kant, had namelijk de tijd nodig om de nederlaag met zijn team te verwerken. Momenten werden nabesproken, “zodat de spelers niet de bus in stappen en denken: ‘dit was het’.” Het toont de winnaarsmentaliteit van De Jong, die vooral ontevreden was, omdat gemaakte afspraken niet werden nagekomen.

Dat was vooral te merken aan de gelegenheidsverdediging, na het wegvallen van captain Daryl Werker. Aangezien Richard Jensen nog steeds niet fit is – sterker nog, hij heeft een terugval – mocht Niels Verburgh weer eens in de basis aantreden. Aan de linkerkant vervang Juan Alonso de geblesseerde Mitchel Keulen. Voor een nog jong team, met broos vertrouwen en weinig ervaring in het betaalde voetbal, bleken dat te veel wijzigingen.

Daar speelde de thuisploeg handig op in, want Het Andere Oranje wist met elke dieptebal de defensie van Roda JC te ontregelen. Ballen achter de verdediging neerleggen was het devies, want daar kwam vaker wel gevaar uit dan niet. Spelers werden aan de verkeerde kant gedekt, of gewoon helemaal niet, en de toch al omstreden doelman Tom Muyters zag er bij minstens een tegendoelpunt ook niet lekker uit.

Het laat zien hoe belangrijk een ervaren centrale defensie is. Werker mag dan niet het grootste voetballende talent zijn in de Keuken Kampioen Divisie, de verdediger gaat inmiddels al enkele jaren mee en heeft Eredivisie-ervaring. Datzelfde geldt voor Richard Jensen, maar niet voor het duo Van Eijma-Verburgh, dat hiermee gewogen is en voorlopig te licht bevonden. Zij hebben allebei behoefte aan een coach, maar kunnen het met zijn tweeën niet behapstukken. Op de linksbackpositie zakte Alonso, na zijn invalbeurt tegen Almere al bijna cultheld, ongenadig hard door het ijs.

Waren er ook lichtpuntjes? Dat is goed zoeken na een 4-0-nederlaag aan De Dijk. Robert Klaasen, gelegenheidsaanvoerder, maakte wederom een solide indruk, net als Antonio Cotán. Ook zij konden geen potten breken, maar haalden nog een enigszins acceptabel niveau, waar vele anderen door het ijs zakten. Zij moeten met ervaring op hoge niveaus het elftal in dergelijke wedstrijden op sleeptouw kunnen nemen.

Hoe dan ook is een forse nederlaag bij FC Volendam geen onbekend fenomeen voor Roda JC, zeker niet aan het begin van het seizoen. Na de eerste degradatie wonnen de Kerkradenaren de eerste drie wedstrijden, totdat Volendam-uit op het programma stond: een kansloos verlies (3-0) volgde. Uiteindelijk volgde na een roerig seizoen ook de promotie.

Die uitkomst zal Jean-Paul de Jong ook willen bereiken, ongetwijfeld met een minder roerig seizoen dan toentertijd. Daarvoor heeft de trainer nog alle tijd. Bovendien kan hij in de wetenschap leven dat Roland Alberg er nog aan zit te komen, en dat Iké Ugbo en Ivan Prtajin een aardige indruk achterlieten in Volendam. Er is dus geen reden tot wanhopen, sterker nog: misschien is een flinke optater wel even goed voor het besef. In deze competitie kan je van iedereen verliezen.

Foto: Roda JC Live