Geschiedenis | Heel veel ‘net niet’ voor Emmen in play-offs

Aankomende vrijdag spelen FC Emmen en Roda JC Kerkrade op de Meerdijk een van de vier wedstrijden in de tweede ronde van de Jupiler Play-Offs. De Drentenaren verrasten vriend en vijand met een ijzersterk seizoen, welke ze beloonden met een vierde plek in de eindrangschikking waarmee ze zich plaatsten voor de nacompetitie. In het toetje van het vaderlandse voetbal is Emmen echter geen onbekende. Integendeel, zo blijkt uit een vluchtige blik in de statistieken.

FC Emmen trad in 1985 toe tot het betaald voetbal, nadat het al in 1925 werd opgericht en vele jaren in de top van het amateurvoetbal meedeed. Na een jarenlange voorbereiding begon de club moeizaam aan het avontuur bij de profs: in de eerste jaren speelde de club een kleine rol in de competitie. Tot het seizoen 1989/1990, toen het verrassend zesde werd en daarmee mocht debuteren in de nacompetitie.

De nacompetitie is in de loop de jaren diverse keren van opzet veranderd. Ten tijde van het debuut van de Emmenaren werd er gespeeld in twee groepen, waarvan de winnaars het tegen elkaar opnamen om promotie en de verliezer een herkansing kreeg tegen een club uit de Eredivisie. FC Emmen won in eerste instantie de groepsfase tegen FC Wageningen en SC Heracles ’74, maar verloor vervolgens de finale tegen Heerenveen, waarna in de herkansing ook N.E.C. te sterk was. Een bittere pil voor Emmen, dat vervolgens enkele jaren moest wachten op een volgende poging.

Die volgende poging kwam al enkele jaren later, en luidde het begin in van een aantal bijzonder sterke jaren van de club waarin het zowaar een vaste klant werd van de nacompetitie. Vijf keer op rij kwam Emmen echter niet door de groepsfase heen, waarin op dat moment de groepswinnaar meteen promotie of handhaving kon bewerkstelligen. In 1996 was N.E.C. de sterkste en wist zich te handhaven, in de daaropvolgende drie seizoenen behoedde RKC Waalwijk zichzelf voor de stap naar de Eerste Divisie. In 2000 werd Emmen tweede in de groep achter het promoverende FC Groningen en voor MVV en Heracles Almelo.

In 2001 werd er geen nacompetitie bereikt en raakte de club niet voor het eerst in financiële problemen. Een jaar later had de club nog een laatste opleving en werd het achter kampioen ADO Den Haag tweede in de competitie, waarna in de nacompetitie alleen FC Volendam iets sterker was. Vervolgens kwam de club in grotere problemen terecht en moest het de promotiestrijd voor niet minder dan twaalf jaar staken. Deze week komt met het tweeluik tegen Roda JC Kerkrade een einde aan de jarenlange afwezigheid van de Emmenaren in de play-offs en kan het na lang wachten weer een poging doen om voor het eerst in de clubgeschiedenis te promoveren. Wij van Roda JC Live vinden Emmen een sympathieke club maar hopen uiteraard dat het avontuur van de club strandt in de wedstrijden tegen Roda JC Kerkrade.

Foto: Roda JC Live