“Emmen en Roda doen niet veel voor elkaar onder”

Het zal u niet ontgaan zijn dat komende vrijdag voor Roda JC Kerkrade en FC Emmen de play-off-campagne begint. De eerste ontmoeting staat gepland in de JENS Vesting, waarna op pinkstermaandag de return volgt in het Parkstad Limburg Stadion. Het fan- en nieuwsmedium Onder Het Hunebed – zeg maar het Roda JC Live van FC Emmen – sprak met een aantal insiders over de kansen van hun club tegen onze Kerkraadse trots.

“Emmen is volwassener geworden”
FOX Sports-commentator Leo Oldenburger is van mening dat de selectie van FC Emmen een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt; “Ik merk dat er iets is ontstaan in de spelersgroep (van FC Emmen, red.). Jarenlang renden spelers na afloop van een seizoen gillend de poort uit, nu niet. De spelers van Emmen merken dat ze iets unieks kunnen presteren, en hebben kwaliteit aan boord.” De verslaggever geeft de Drentenaren dan ook een goede kans om Roda af te troeven. Oldenburger: “Ze hebben dit seizoen twee keer bewezen zeker niet de mindere van Roda te zijn. De laatste keer zijn ze zelfs in staat gebleken te winnen, van een ploeg die Eredivisievoetbal speelt. Eerder ging dat mis tegen N.E.C. en, voor de beker, Heracles Almelo. Emmen speelde daar, net als in de thuiswedstrijd tegen Roda, kinderlijk naïef. De groep is volwassener geworden. En dus maakt Emmen een goede kans tegen Roda JC.”

“Goede kans op basis van scorend vermogen”
Marco Timmer, journalist van het gerenommeerde weekblad Voetbal International, sluit zich tot op zekere hoogte bij Oldenburger aan. Ook Timmer denkt dat de Emmenaren potten kunnen breken tegen de Kerkradenaren. “Ik geef ze (FC Emmen, red.) een goede kans, gebaseerd op het scorende vermogen van de ploeg.” Emmen was met 88 doelpunten in het reguliere seizoen immers de op-twee-na meest scorende ploeg in het betaald voetbal (alleen de kampioenen NEC (100) en PSV (92) scoorden vaker). Timmer blijkt daarnaast een zekere gun-factor voor de coach van de rood-witten te hebben: “Ik gun Joop Gall een mooi afscheid!” De oefenmeester vertrekt na dit seizoen bij de club en is nog op zoek naar een nieuwe werkgever.

“Oppassen voor Anco Jansen”
Onze gewaardeerde collega’s uit Drenthe consulteerden ook Peter van der Vlag voor dit buitengewoon complexe vraagstuk. Van der Vlag is sinds afgelopen zomer de tweede doelman van FC Groningen, maar speelde daarvóór tussen 1997 en 2014 maar liefst 527 duels in de Jupiler League namens SC Veendam, Go Ahead Eagles, SC Cambuur en FC Emmen. Hij was in 2009 als doelman van Cambuur een van de hoofdrolspelers in de play-off-finales tegen Roda JC, toen de Limburgers zich op miraculeuze wijze in de Eredivisie wisten te handhaven door een gewonnen strafschoppenserie in het beslissingsduel in Leeuwarden. Over ervaringsdeskundige gesproken. Van der Vlag heeft desalniettemin nu bijzonder veel vertrouwen in een goede afloop voor Emmen: “Ik denk dat het thuis een makkelijke overwinning word voor Emmen en daardoor de finale bereikt. De enige waar ze voor op moeten passen is Anco Jansen, want die kan wel eens boven zich zelf uitstijgen in dit soort wedstrijden.” Staat genoteerd!

“Roda moet; Emmen mag”
Tenslotte komt Michel van Oostrum, FC Emmen’s topscorer aller tijden, aan het woord. Hij heeft ten opzichte van de andere geïnterviewden een iets genuanceerder beeld op de krachtsverhoudingen tussen de beide ploegen, en wijst daarnaast op een aantal andere factoren die van invloed kunnen zijn op de uitkomst van het tweeluik: “Allesbepalend wordt of de spelers om kunnen gaan met de omstandigheden; een vol stadion, veel pers, een rechtstreeks uitzending op tv”, meent Van Oostrum. Hij denk dat Roda qua spelersmateriaal licht in het voordeel is, maar dat mede daardoor de druk bij de geel-zwarten ligt. “Als je puur kijkt naar de kwaliteiten van Roda en Emmen zal het 50/50 zijn. Ze doen niet veel voor elkaar onder, behalve dat er iets meer ervaring bij Roda zit. Ook de druk in Kerkrade zal hoger liggen. Zij moeten; Emmen mag.”

Header: Roda JC Live archief

Comments (1)

Comments are closed.