Gouden wissel verbloemt gepruts in Velsen

Vrijdagavond verzekerde Roda zich, v0or de tweede keer in het tijdsbestek van een week, in de slotfase van een overwinning. Op bezoek bij Telstar pakte het team, net zoals het dat vorige week al tegen RKC deed, 3 punten. De man die vorige week nog de assist leverde, was nu de doelpuntenmaker. Dankzij Johan Plat kunnen we de eerste helft van het duel in Telstar, waarin Roda  beangstigend slap voor de dag kwam, snel vergeten. Dat wil zeggen: ná deze nabeschouwing!

Gelegenheidsduo centraal achterin oogt onwennig
Met de 3-2 overwinning (in ondertal) op RKC nog in het achterhoofd, reisde het team van René Trost vrijdag af naar Velsen, waar Telstar, een vaste waarde in het rechterrijtje van de Jupiler League, wachtte. De geel-zwarten wisten zich daarbij gesteund door maar liefst 450 meegereisde supporters (ongeveer evenveel als het totaalaantal meegereisde supporters bij de andere 6 Jupiler League-duels), die in het TATA Steel Stadion dan ook reikhalzend uitkeken naar het duel. Trost wijzigde zijn basiselftal op één plek ten opzichte van het duel een week eerder; de geschorste Guy Ramos werd vervangen door Crescendo van Berkel. Op de rechtervleugel kreeg Brian Jacobs opnieuw de voorkeur boven Nayib Lagouireh, die tegen RKC nog matchwinner was. Spits Frank Demouge verscheen door de afwezigheid van Ramos als aanvoerder aan de aftrap. Telstar trad aan in het verwachte basiselftal; een overwegend jonge ploeg, in de as aangestuurd door de ervaren keeper Varkevisser, verdediger Olfers en controleur Korpershoek.

Meer dan vierhonderd fans van Roda JC waren aanwezig bij het duel!
Bijna 500 Roda-supporters hadden de weg naar het TATA Steel Stadion gevonden. (Foto: Roda JC Live)

Het werd desondanks al snel duidelijk dat de Witte Leeuwen van coach Michel Vonk niet van plan waren om rustig in hun hok toe te kijken hoe de Limburgers de klus wel even zouden klaren; de kopbal op de lat van Telstar-verdediger Van Huizen na amper 2 minuten spelen gaf een duidelijke indicatie van de bedoelingen van de thuisclub. Het was des te teleurstellender om te constateren dat de Limburgers, zeker in defensief opzicht, niet in staat bleken om direct een tandje bij te schakelen. Het was aan de Telstar-aanvallers, met name Seuntjens, te danken dat het geknoei van de bezoekers niet werd afgestraft. Het gelegenheidsduo Letschert – Van Berkel toonde aan waarom het daadwerkelijk slechts een gelegenheidsduo mag heten: de chemie tussen beide heren was met enige regelmaat ver te zoeken. Dekkingsfouten waren geen zeldzaamheid en er ontstonden grote gaten in de richting van het doel van Verbist. Die deed zelf ook een duit in het zakje toen hij volledig mistastte bij een Telstar-uitbraak, maar ook hij hoefde dit op dat moment niet met een tegentreffer te bekopen. In aanvallend opzicht ging er ook het een en ander niet zoals dat zou moeten. Zo lieten de voorzetten van Jacobs en Höcher te wensen over.

In de achtervolging
Dat het Telstar was dat de score opende, mocht dan ook amper een verrassing worden genoemd. De Velsenaren waren in grote delen van de eerste helft de bovenliggende partij en dat werd vlak voor de pauze ook in de score uitgedrukt door middenvelder Kindermans. Het is nog onbekend of René, Rick en Regillio in de rust met theekannen, flip-overs en massagebanken hebben gesmeten, maar daar had het trainerstrio in ieder geval alle recht toe. Met Johan Plat op de plaats van Frank Demouge werd er in de tweede helft jacht gemaakt op de gelijkmaker. De uitgelezen mogelijkheid daartoe deed zich voor in de 56ste minuut. Veelzeggend was dat nota bene linksback Van Peppen een strafschop forceerde door in het vijandelijke zestienmetergebied naar de grond te gaan na licht contact met Telstar-verdediger Van Huizen. Nadat Höcher het buitenkansje verzilverd had, keerde de geest terug in de Kerkraadse formatie en tr0kken de geel-zwarten, aan de hand van invaller Johan Plat, de wedstrijd naar zich toe.

De strafschop van Höcher betekende de verdiende gelijkmaker!
Marc Höcher benut de toegekende strafschop: 1-1. (Foto: Roda JC Live)

Het contrast tussen de beweeglijke en technisch vaardige Plat en de statische en ronduit slecht spelende Demouge werd steeds duidelijker. Hoewel de invaller enkele kansen om zeep hielp, toonde hij aan een absolute meerwaarde voor het team te zijn. Vorige week, in het thuisduel met RKC, was hij al belangrijk toen hij de assist leverde bij de winnende treffer van Lagouireh; vrijdagavond was hij zelf de matchwinner. Bij de treffer toonde hij aan waarom hij al bij zijn presentatie als versterking omschreven werd als een ‘stylist met scorend vermogen’: de kapbeweging waarmee hij ruimte creëerde voor het schot dat uiteindelijk doeltreffend bleek, getuigde van grote klasse. Zoals gezegd had de nummer 9 daarvoor al enkele kansen onbenut gelaten, maar met zijn goal in de 86ste minuut was hij hoofdverantwoordelijke voor de drie punten die men meenam in de bus naar Kerkrade.

We moeten constateren dat spelers waarvan verwacht mag worden dat ze het team dragen, ook in moeilijke wedstrijden, het vrijdagavond hebben laten afweten. Timo Letschert, Wiljan Pluim en Frank Demouge haalden bij lange na niet het niveau wat van hen gevraagd wordt. Dat zal ongetwijfeld maandag bij de video-analyse opnieuw aangehaald worden. Aankomende vrijdag treft Roda JC, in het eigen Parkstad Limburg Stadion, FC Eindhoven, een Brabantse kat die nog wel eens rare sprongen wil maken. De Leeuwen uit Velsen-Zuid hebben aangetoond dat in de Jupiler League geen enkele tegenstander te onderschatten is.

Beoordelingen

Verbist: 4
Vorige week in Kerkrade de hoofdrol, vrijdag in Velsen een bijrol. Tastte eenmaal volledig mis en oogde wankel tussen zijn doelpalen. Ruimte voor verbetering, Brammeke!

Dijkhuizen: 5
Henkie speelde zeker niet de pannen van het dak, maar voorkwam een zeker tegendoelpunt. Deelde verder mee in de defensieve malaise.

Letschert: 4
Normaal gesproten de genadeloze rots in de branding, maar in Velsen kwam hij uiterst teleurstellend voor de dag. Capriolen die we in het verleden zagen bij Jagos Vukovic maakten zich meester over Timo. We gaan ervan uit dat het een incident was.

Van Berkel: 4,5
Zijn basisdebuut liep uiteindelijk dan wel goed af, maar dat mocht bijna een wonder heten. Vormde een zwak duo met de hierboven vermeldde Letschert en zal volgende week, wanneer Ramos terugkeert van zijn schorsing, weer op de bank kunnen plaatsnemen.

Van Peppen: 5,5
Was waarschijnlijk de best presterende verdediger op het veld. Zette een cruciaal blok bij een 100%-kans voor Telstar en forceerde de penalty waar de gelijkmaker uit voortkwam. Maakte desondanks deel uit van een verdedigingslinie die veel gaten liet vallen.

Rutjes: 6
Aan inzet geen gebrek bij Nathan, en dat zien we graag. De slordige passes, die zien we minder graag. Maargoed, hij was een van de weinigen die na 90 minuten een voldoende verdiend had.

Pluim: 3
Iets met zakken en ondergrens. Wij willen de Willie van vorige week terug. En snel een beetje.

Van Hyfte: 6
Het loopwonder op het middenveld speelde een anonieme wedstrijd. Leed regelmatig balverlies en kon gedurende de wedstrijd het gewenste niveau niet vasthouden.

Jacobs: 5
Kreeg in de eerste helft de beste kans aan Roda-zijde, maar Varkevisser voorkwam zijn eerste officiële treffer. Kon daarnaast niet echt wat toevoegen aan het elftal. We mogen nog niet teveel van hem verwachten, maar ook hij was eigenlijk niet goed genoeg.

Demouge: 3
Een B-acteur in een bijzonder slechte film. Daar willen we het graag bij laten.

Höcher: 4,5
Statistisch gezien loopt hij na zijn tweede treffer nog steeds één op één qua doelpunten. Het is maar goed dat zulke statistieken niet worden bijgehouden als het gaat om voorzetten. Het zou toch wel lekker zijn als er af en toe eentje aankomt, namelijk.

Plat: 6,5
Alle ballen op Johan? Hij was opnieuw beslissend. De derde grote kans rondde hij keurig af na een fraaie kapbeweging. Zijn voetballend vermogen zou hem binnen afzienbare tijd nog wel eens een basisplaats kunnen opleveren.

Headerfoto: Pro Shots

Comments are closed.