Groningen maakt einde aan ongeslagen serie Roda

Roda JC Kerkrade heeft voor het eerst sinds 1 oktober aan het kortste eind getrokken in een Eredivisie-duel. De Limburgers hadden weinig in de melk te brokkelen bij FC Groningen, dat met 2-0 te sterk was.

Coach Yannis Anastasiou loste de afwezigheid van de geblesseerd linksbuiten David Boysen op door in de persoon van Tom van Hyfte een extra middenvelder in het basiselftal in te passen. We zagen vanaf de aftrap hetzelfde beeld als in de afgelopen wedstrijden: Roda laat het balbezit aan de tegenstander en probeert via lange ballen en de omschakeling gevaarlijk te worden. Desondanks werden de Limburgers in de openingsfase tamelijk overlopen en was het na een goede Groningen-aanval al snel 1-0 door Mahi. De thuisclub zocht daarna via de vleugels naar spits Van Weert, die meermaals gevaarlijk voor Van Leer opdook maar niet tot scoren kwam. Aan de andere kant werd Roda, dat naarmate de eerste helft vorderde beter ging spelen, een reusachtige kans op de gelijkmaker ontnomen toen Ajagun ten onrechte werd teruggefloten wegens buitenspel. Ook was er een goede mogelijkheid voor Nestoras Mytidis, die een lange bal echter niet voldoende onder controle kreeg.

In het tweede bedrijf kreeg Groningen weer meer grip op het duel en slaagde Roda er slechts mondjesmaat in om gevaar te stichten voor de neus van Padt. Het was diens collega aan Roda-zijde, Benjamin van Leer, die gedurende de hele tweede helft de reddingen aaneen moest rijgen op inzetten van Mahi, Linssen, Tibbling en met name Van Weert. Dat deed de doelman met verve, maar zo’n 20 minuten voor tijd had hij alsnog het nakijken. Een afgeslagen corner leverde een scrimmage op, waarbij de net ingevallen Sorloth het leerwerk vlak voor het doel voor zijn voeten kreeg en de bal binnenjaste. Ook na het inbrengen van de aanvallers Djim en Paulissen konden de geel-zwarten geen vuist maken, waardoor er voor Roda een einde kwam aan de reeks van 7 wedstrijden zonder nederlaag. In de slotfase maakte de door Roda zelf opgeleide Danny Stassar nog zijn Eredivisie-debuut.

Roda zet de 350 kilometer lange terugreis in in de wetenschap dat het met 12 punten uit 16 wedstrijden op de zeventiende plek op de ranglijst bivakkeert. Hekkensluiter Go Ahead (11 punten) komt morgenavond nog in actie tegen PSV. Volgende week zaterdag is het Parkstad Limburg Stadion het toneel voor Roda’s laatste competitiewedstrijd voor de winterstop. FC Utrecht is dan de tegenstander.

FC Groningen – Roda JC Kerkrade 2-0 (1-0)
Goals: 1-0 Mahi (10′), 2-0 Sorloth (71′)
Geel: Linssen (GRO)
Opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Werker (90+1′ Stassar), Kum, Van Peppen (68′ Paulissen) – Gullón, Van Hyfte, Auassar – Rosheuvel, Mytidis (76′ Djim), Ajagun.