Voorbeschouwing | Op record- of zegejacht in het noorden

Op vrijdagavond legt Roda JC de grootst mogelijke afstand af binnen de Nederlandse Eredivisie voor een voetbalwedstrijd. Vanaf het Parkstad Limburg Stadion moeten de heren niet minder dan 338 kilometer afleggen voordat het Groningse Noordlease Stadion is bereikt. Het is de laatste uitwedstrijd van het kalenderjaar, dus de meereizende fans zullen voor deze ‘Awayday XXL’ uiteraard hopen op een goed resultaat om, via de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, met een goed gevoel plaats te nemen bij het familiare kerstdiner. Roda JC Live blikt alvast vooruit op de wedstrijd middels de traditionele voorbeschouwing.

Recordkansen
Na een bijna beschamende seizoensstart is Roda JC Kerkrade op het moment bezig met een langzame opmars naar de veilige plekken van de Eredivisie. Langzaam, want met slechts één overwinning dit seizoen willen de punten niet bepaald binnenstromen. Toch is de ploeg inmiddels, zoals we allemaal weten, alweer zeven wedstrijden ongeslagen in de competitie. Nadat via een uitoverwinning op SBV Excelsior de eerste driepunter kon worden bijgeschreven, zijn achtereenvolgens ADO Den Haag, FC Twente, PEC Zwolle, AZ, Sparta Rotterdam én PSV op een gelijkspel gehouden. Een indrukwekkende reeks, die inmiddels ook onder de aandacht is gekomen bij de fanatieke voetbalstatistici. Zo schreef Voetbal International dat Roda nog maar twee gelijke spelen verwijderd is van de evenaring van het record van Sparta als het gaat om de langste reeks gelijke spelen in de Eredivisie. Sparta zette het record in het seizoen 1991/92 en deed een seizoen later het kunstje nog eens dunnetjes over met eenzelfde reeks van acht remises op rij.

Stroeve Groningers
Hoewel de huidige elfde positie op het oog weinig verrassend is voor de ‘Trots van het Noorden’, spelen de Groningers tot nu toe een bijzonder matig seizoen dat bol staat van de druk om zoveel mogelijk marge te houden naar de onderste drie plekken. ‘De FC’, zoals de Groningers hun ploeg vaak noemen, begon het seizoen met een beschamende 0-5 thuisnederlaag tegen Feyenoord, om met nog twee nederlagen begin september stevig onderaan de competitie te staan. Na een knap punt op bezoek bij PSV werd de stijgende lijn langzaam gevonden, maar verder dan vier overwinningen is de ploeg tot nu toe niet gekomen. Dat baart de immer kritische supporters zorgen en door het provinciale karakter van de achterban (de club leeft meer buiten dan binnen de stad) zijn veel supporters sneller geneigd om de reis naar de grootste stad van Noord-Nederland een keertje over te slaan. Het gevolg is een bovengemiddeld aantal lege stoeltjes bij elke thuiswedstrijd in het stadion, dat sinds kort een sponsornaam draagt. De recente prestaties bieden zelfs de meest pessimistische noorderlingen hoop, aangezien de ploeg afgelopen weekend door Ajax niet is afgestraft en het de week ervoor overtuigend wist te winnen bij PEC Zwolle. Het lijkt erop dat trainer Ernest Faber zijn ploeg langzaamaan op de rails heeft gekregen om de gebruikelijke doelstellingen van de ploeg (linkerrijtje en deelname Europese play-offs) te kunnen bewerkstelligen.

De speler: Tom van Weert
De voetballer die we met deze voorbeschouwing kort in de spotlight zetten is Tom van Weert. De Brabantse aanvaller van FC Groningen speelde in het voorgaande seizoen een belangrijke rol in de succesvolle handhavingsstrijd van SBV Excelsior in de Eredivisie, waardoor hij werd beloond met interesse van enkele concurrerende clubs. Hij maakte afgelopen zomer daarom de overstap naar het hoger gecategoriseerde FC Groningen, maar daar wil het Van Weert nog niet lukken om zijn stempel te drukken op de ploeg. Voor een spits is het uiteraard van levensbelang om de juiste spelers om je heen te hebben, maar bij Van Weert zorgt de bij vlagen niet vindbare samenhang van het elftal ervoor dat hij weinig tot niet in stelling kan worden gebracht. Zijn kwaliteit om doelpunten te maken is dit seizoen vijf keer tentoongesteld en éénmaal verzorgde hij een assist. Leuke aantallen, maar niet voldoende om een ploeg van het kaliber FC Groningen boven zichzelf uit te laten stijgen. Er zit meer in bij Van Weert en het is aan hem (maar vooral aan zijn teamgenoten) om dat te laten zien aan het Groningse publiek, dat met smart zit te wachten op meer spektakel in het Noordlease Stadion. Tot die tijd zal men moeten aankloppen bij collega-supporters op Woudestein of in De Vliert om te horen over de punten die Tom van Weert voor respectievelijk SBV Excelsior en FC Den Bosch heeft gepakt.

Wedstrijdinformatie
FC Groningen’s oefenmeester Ernest Faber kent een vrijwel fitte selectie. Alleen centrale verdediger Martijn van der Laan (enkel), reservedoelman Stefan van der Lei (knie) en back Desevio Payne zijn vrijdagavond niet beschikbaar. De coach heeft daarnaast al meermaals aangegeven dat hij vastigheid wil creëren in zijn basiselftal, waardoor het in de lijn der verwachting ligt dat hij dezelfde elf spelers de wei in stuurt als afgelopen zondag in de ArenA.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen: Padt – Hateboer, Reijnen, Larsen, Van Nieff – Jenssen, Bacuna, Tibbling – Rusnák, Van Weert, Mahi.

Bij Roda mag er een nieuwe naam aan het lijstje geblesseerden toegevoegd worden: David Boysen. Hij liep afgelopen zaterdag tegen PSV een enkelblessure op en is derhalve niet beschikbaar voor coach Yannis Anastasiou, die het ook al een tijdje zonder Frederic Ananou, Jens van Son, Simon Church en Dani Schahin moet stellen. Tom van Hyfte is daarentegen weer fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen, maar het is nog niet zeker of dat ook daadwerkelijk het geval gaat zijn. Mocht Ajagun de positie van Boysen overnemen, dan kan de vrijgekomen plek op het middenveld door de Belg ingevuld worden. Andere alternatieven voor de linksbuitenpositie zijn Mitchel Paulissen, Daniel de Silva en wellicht zelfs Farshad Noor.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Werker, Kum, Van Peppen – Gullón, Auassar, Van Hyfte – Rosheuvel, Mytidis, Ajagun.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 0-0 (Jeroen), 1-1 (Luc), 0-1 (Sem), 1-1 (Robbert).
Geheel in lijn met de uiterst stabiele prestaties van Roda JC voorspellen drie van de vier redacteuren van Roda JC Live een gelijkspel voor deze wedstrijd. Jeroen voorziet een doelpuntloze variant op de puntendeling, wat hem toch pijn zou moeten doen aangezien hij weer eens in het stadion aanwezig is om de Limburgse formatie aan het werk te zien. Luc en Robbert zijn eensgezind over de twee doelpunten die volgens hen zullen vallen, terwijl Sem goede hoop heeft op een knappe uitzege aan de andere kant van het land. De vier voorspellingen tezamen bieden in ieder geval voldoende hoop op een goed resultaat.

Foto: Roda JC Live