Grote teleurstelling na remise: “Moeten volwassener worden”

Bij alle Roda JC’ers die na afloop van het gelijkspel tegen Jong AZ in de mixed zone verschenen, droop de teleurstelling van het gezicht af. Er vielen harde woorden na de late tegentreffer: “Dit kan je geen pech meer noemen.”

Hoewel de meeste spelers het beschaafd hielden tijdens de interviews, heerste er een mineurstemming in de catacomben. Voor en na de interviews werd er wat binnensmonds gescholden, en ook tijdens de perspraatjes was iedereen duidelijk. Het was vrijdagavond de zoveelste keer dat Roda JC in de slotminuten van de wedstrijd punten verspeelde. Vorig seizoen was dat al een repeterend verhaal, maar ook dit jaar gebeurde het eerder tegen Almere City en Jong PSV. “Misschien moeten we op dat vlak volwassener worden”, aldus Vente.

Rommelig
Het beloftenteam van de Alkmaarders kwam met een verrassende tactiek voor de dag, iets waar Roda zich niet op had voorbereid. “Ze hebben dit jaar één keer in een ander systeem gespeeld, vanavond was de tweede keer”, aldus Jurgen Streppel. “Daar pasten we ons tijdens de wedstrijd onvoldoende op aan.” Amir Absalem herkende zich daarin. “Het voelde heel rommelig. We kregen er geen druk op en kwamen niet aan voetballen toe”, aldus de linksback.

Zowel aanvallend als verdedigend viel het nodige aan te merken op Roda JC. Dylan Vente kwam drie keer alleen voor de keeper. Slechts één van die grote kansen wist hij in een doelpunt om te zetten. De spits oordeelde hard over zijn gemiste kansen: “Ik moet ze gewoon maken. Daar ga ik morgen nog wel eens goed naar kijken.” Ook Streppel gaf aan, zonder namen te noemen, dat hij meer efficiëntie voorin verwacht. “We krijgen geloof ik zeven à acht echte kansen. Als je zorgt dat je de derde maakt, is de wedstrijd gespeeld. Dan kan je ook verder uitlopen.”

Op de verdediging had de trainer ook het nodige aan te merken. Dat begon al vroeg in de wedstrijd, want in de vierde minuut gaf Streppel het centrale duo Jensen – Joppen al op hun falie. “Er moet zo veel beter gecommuniceerd worden. Daar gaat er veel mis en dat zorgt voor tegendoelpunten.”

Lege tribunes
Dat alles vond plaats in een sfeerloos stadion, waar vanwege de coronamaatregelen weer geen publiek bij mocht zijn. Absalem gaf toe dat dat impact had. “Het is gewoon zwaar kut. Je komt zonder warming-up het veld op, er is geen sfeer en juist tegen een beloftenploeg heb je dat nodig. Zij kunnen goed voetballen, je loopt wat meer achter de bal aan. Dan is het fijn als het publiek je op sleeptouw kan nemen.” Voor Streppel maakte het evenwel weinig uit vandaag: “Ik kon mijn spelers blijkbaar ook zonder publiek niet goed genoeg bereiken vandaag.”

Foto: Roda JC Live