Roda JC lijdt onnodig puntverlies in eerste publiekloze wedstrijd

In een leeg stadion heeft Roda JC onnodig punten verspeeld tegen Jong AZ: 2-2. Vlak voor tijd kregen de Kerkradenaren de gelijkmaker om de oren, nadat zij zelf meer dan genoeg kansen op een derde doelpunt hadden laten liggen.

Dat Roda de steun van het publiek vrijdagavond node miste, werd al snel duidelijk. Een zeer rommelige openingsfase leidde uiteindelijk tot de openingstreffer van Yusuf Barasi. De Alkmaarse aanvaller kreeg alle tijd om aan te leggen en schoot de bal vanaf de rand van de zestien snoeihard achter Rody de Boer. Vlak daarvoor had Bryan Limbombe een grote kans laten liggen om de thuisploeg juist op voorsprong te zetten.

Na de AZ-goal was Limbombe wel trefzeker in de eerstvolgende aanval. Toen Xian Emmers diep werd gestuurd behield de Belg uitstekend het overzicht. Hij legde de bal af naar zijn meegelopen landgenoot, voor wie het een koud kunstje was om de gelijkmaker binnen te schieten.

Vervolgens ontvouwde zich een waar foutenfestival in Kerkrade, waarbij beide ploegen maar kort balbezit wisten te houden en veel onnodige missers op de mat lieten zien. Wel kregen zowel Roda als Jong AZ voor rust nog één grote kans om de voorsprong te pakken, maar doelmannen Sem Westerveld en Rody de Boer lagen in de weg. Met name De Boer liet zich zien met een uitstekende reflex.

Na rust kreeg Roda een aantal dotten van kansen. Met name Dylan Vente had vandaag aan zijn productie kunnen werken: de spits kwam twee maal oog in oog met de prima keepende Westerveld, maar liet het na om daaruit te scoren. Dat hij wel de 2-1 scoorde, lag ironisch genoeg juist weer door een grote blunder van Westerveld, die zo zijn goede wedstrijd teniet deed. De doelman leverde de bal zo in bij Vente, die koeltjes afrondde.

Aangezien meerdere kansen niet aan Roda besteed waren, bleef het uiteindelijk spannend tot het einde. Zoals vaker wist het team van Jurgen Streppel de overwinning op de valreep niet over de streep te trekken. Twee minuten voor tijd mocht Jong AZ-spits Jelle Duin zo door de defensie heen slalommen. Geen van de verdedigers greep in, waardoor De Boer uiteindelijk kansloos was op de inzet van Duin. Het betekent opnieuw onnodig en zuur puntverlies voor Roda JC, dat weer afhaakt bij de subtop.

Foto: Roda JC Live