Harde woorden bij Roda JC na nieuw verlies: “Voetbal-onwaardig”

Na het verlies op bezoek bij NAC Breda klonken harde woorden bij Roda JC. Zowel Niek Vossebelt als trainer Edwin de Graaf waren woedend over de manier waarop het team zich in de eerste helft presenteerde.

Trainer en speler vonden dat Roda JC de wedstrijd verloor in de eerste helft, waarin de bezoekers drie tegentreffers incasseerden. Vooral het gebrek aan over-mijn-lijk-mentaliteit zorgde, niet voor het eerst dit seizoen, voor frustraties. “Ik ben een speler geweest die het altijd moest hebben van keihard werken. Dat moet altijd de basis zijn. Ik kan er niet bij dat dat niet vanuit jezelf komt en dat zal ik ook nooit begrijpen”, aldus De Graaf. “We vertonen gedrag dat niet bij topsport hoort.”

Shirt niet waard
De coach, die duidelijk woedend was, gaf aan in de rust behoorlijk tekeer te zijn gegaan. “Het is jammer dat je elke keer boos moet worden om ze op scherp te zetten, het moet juist vanuit jezelf komen.” De Graaf sluit maatregelen voor de laatste wedstrijden dan ook niet uit. “Als je het niet kunt opbrengen, omdat je nergens meer voor speelt, dan ben je het niet waard om dat shirt te dragen. Ik wil alleen jongens zien die keihard werken. Staat je houding me niet aan, dan gaan andere jongens spelen”, zo brieste de trainer. “Ik wil goed afsluiten, ik wil drie wedstrijden alles geven en daar moet iedereen in mee.”

De Graaf kreeg daarin bijval van Vossebelt, de maker van de 2-1. De middenvelder wees net als de trainer erop dat Roda verdedigend te kwetsbaar was. “Aan de bal waren we niet minder, maar in het voetbal heb je niet altijd de bal. We schakelen niet om, we willen geen duels spelen”, legde Vossebelt de vinger op de zere plek. “De eerste helft was Roda-onwaardig, of überhaupt voetbal-onwaardig.”

Intrinsieke motivatie
Vossebelt, die een gebrek aan inzet niet kan worden verweten, miste bij zijn teamgenoten de intrinsieke motivatie om er nog iets van te maken. “Je wilt jezelf toch nog vier potjes laten zien? Het zijn mooie wedstrijden, vandaag ook hier in een vol stadion en live op ESPN. Dan ben je toch intrinsiek gemotiveerd om te winnen? Dat ontbrak vandaag. Je wordt voetballer om 4-2 te winnen, niet om met 4-2 op je kloten te krijgen.”

Foto: Roda JC Live