Late penalty leidt tot nieuw verlies voor Roda JC

In het seizoen 2022/2023 blijft Roda JC weinig bespaard. Vrijdagavond verloor de ploeg voor het eerst sinds 1975 van FC Eindhoven, door een late penalty. De wedstrijd eindigde in 1-2.

Na de wedstrijd tegen NAC, waarin Roda zeer matig voor de dag kwam, vielen intern harde woorden. Edwin de Graaf hield woord en passeerde Bryan Limbombe en Terrence Douglas, spelers wiens instelling hij na de wedstrijd in Breda hekelde. Het leverde Phil Sieben en Arjen van der Heide een basisplaats op.

Voor eigen publiek leken de elf spelers in ieder geval ervan doordrongen dat ze iets recht moesten zetten. Op de inzet viel ditmaal niets aan te merken, al was het voetballend lang niet altijd fraai. Combineer dat met een FC Eindhoven dat niet al te best voor de dag kwam, en je krijgt een rommelige wedstrijd met weinig kansen voor beide ploegen. Voor rust was Roda dichtbij een treffer uit een indraaiende voorzet van Van der Heide, terwijl aan de overkant Naoufal Bannis uit kansrijke positie voorlangs schoot.

Na rust ontbrandde het duel al snel. FC Eindhoven staat bekend om messcherpe counters, en precies op die manier kwam de ploeg na 52 minuten spelen op voorsprong. Na een vlotte tegenaanval over links kon de inlopende Dyon Dorenbosch de 0-1 binnenschieten. Roda herstelde zich echter snel van die tegenslag, want amper drie minuten later kopte Dylan Vente uit een afgemeten voorzet van Van der Heide de gelijkmaker binnen. Voor de spits betekende het alweer zijn vijftigste Roda-doelpunt en de twintigste treffer van dit seizoen.

In het laatste half uur zochten beide teams vervolgens naar de winnende treffer, al ging dat met weinig overtuiging. Uit een listig schot van Van der Heide kwam Roda JC dichtbij, maar doelman Nigel Bertrams had een prima redding in huis. Zo leek de wedstrijd in een gelijkspel te eindigen, ware het niet dat de bal vijf minuten voor tijd op de stip ging. Nils Röseler kreeg een bal van dichtbij tegen de borst, maar scheidsrechter Erwin Blank wees op advies van de grensrechter naar de stip. Mawouna Amevor pakte het cadeautje uit en schoot FC Eindhoven naar de play-offs: 1-2.

Foto: Roda JC Live