Hendriks stelt drietal eisen voor financiële ondersteuning

Textielmagnaat Nol Hendriks heeft zijn zorgen geuit bij Roda JC-directeur Wim Collard. De voormalig geldschieter wil de Kerkraadse club zo snel mogelijk zien terugkeren naar de Eredivisie en is van plan daarbij het heft in handen nemen. Hij garandeert financiële ondersteuning wanneer de club aan de drie door hem gestelde voorwaarden voldoet.

Nieuwe technische man
Hendriks stelde de eerste voorwaarde in een in februari opgestelde brief richting de clubleiding, meldt De Limburger/Limburgs Dagblad. In die brief stelt Hendriks vast dat het binnen de burelen van de Koempelclub ontbreekt aan voetbalkennis: “De commissarissen en Wim Collard hebben op hun gebied hun kwaliteiten, maar er moet een man met voetbalkennis bij. Anders gaat het helemaal mis. Ik wil investeren in nieuwe spelers, maar dan moet er wel een technisch manager zijn waar ik vertrouwen in heb. En die ontbreekt momenteel.” Met andere woorden, Hendriks wil een vinger in de pap krijgen via een door hemzelf aangestelde én betaalde technische man binnen de organisatie. Die man zou dan Peter Gerards moeten worden. Roda heeft ook al met hem gesproken, maar mede gezien Gerards’ achtergrond heeft dit (nog) geen vervolg gekregen. “Als de club een beter alternatief heeft, vind ik het ook prima. Maar we mogen geen dag meer verliezen”, aldus Hendriks.

Bob Peeters als nieuwe trainer
Behalve deze brief heeft Hendriks onlangs nog twee voorwaarden gesteld. Zo is de voormalig suikeroom van mening dat coach René Trost niet de geschikte man op die positie is en hij wil hem voor het restant van het lopende seizoen vervangen door Bob Peeters. De Belgische voormalige international én Roda-spits werd in januari ontslagen bij het Engelse Charlton Athletic. Hendriks zou het salaris van Peeters betalen wanneer Roda met hem in zee zou gaan. “René (Trost, red.) moet niet weg bij de club, hij is een echte Roda-man”, stelt Hendriks. “Maar hij is op een andere plek in de organisatie beter op zijn plaats. Ik zie voor hem vooral een rol weggelegd tussen de jeugd en het eerste.” De kans dat Pasen en Pinksteren dit jaar op dezelfde dag vallen is echter groter dan dat Roda daadwerkelijk Trost zou vervangen door Peeters. Een resolute Collard stelt immers dat “een vervanging van René Trost niet aan de orde is”. Daarnaast gaf de spelersgroep onlangs eveneens aan volledig achter de trainer te staan.

Afspraken maken met schuldeisers
De derde en laatste eis waarmee Ome Nol op de proppen komt, is een garantie dat schuldeisers de komende drie jaar niet hun geld bij de club claimen. Hendriks had eerder een gesprek met een aantal commissarissen en leden van de Stichting Roda JC over hetzelfde onderwerp, aangezien hij nogal bezorgd is over de enorme schuldenlast van de Kerkradenaren. Collard liet Hendriks daarop weten dat Roda JC in het lopende seizoen niet voor liquiditeitsproblemen komt te staan en dat er voor het aankomende seizoen een dekkende begroting klaarligt. De hiervoor genoemde door Hendriks ge-eiste garantie, zal er desalniettemin niet komen. Collard: “Als bij Arnold (Hendriks, red.) de indruk is gewekt dat ik de zekerheid kan geven dat de komende drie jaar niemand voor zijn geld aanklopt, kan ik daar niets aan doen. Maar aan die eis kan ik helemaal niet voldoen. Ten eerste ben ik zelf vanuit het verleden één van de schuldeisers. De KNVB wil dat die situatie zo snel mogelijk wordt opgelost. Ik mag dus helemaal niet verklaren de komende drie jaar mijn lening niet terug te vragen. Met een andere partij zijn al afspraken gemaakt over terugbetaling en van een derde schuldeiser weet ik dat deze hieraan niet zal meewerken.”

De take it or leave it-houding van Hendriks mag dan wel omvangrijk zijn (“Alleen als aan alle punten wordt voldaan, zal ik de club financieel helpen”), en hoe vervelend de situatie bij de Limburgers momenteel ook is, het lijkt er niet op dat beide partijen weer met elkaar in zee zullen gaan. Waar Hendriks’ eerste eis – het gebrek aan technische expertise binnen de clubleiding – nog een onderwerp is waar de club momenteel zelf ook mee aan de slag gaat, lijken de andere twee eisen zeker niet voor discussie vatbaar. De club is duidelijk niet van plan om de positie van Trost en het beleid aangaande schuldeisers aan Hendriks over te laten.

Foto: Roda JC Live archief