‘Het is weer een typisch Roda JC-seizoen’

Keeper Benjamin van Leer verruilde in de afgelopen zomer Roda JC voor Ajax. Aanstaande zondag ontvangt hij in Amsterdam zijn voormalige teamgenoten, die hij absoluut nog niet uit het oog heeft verloren. “Ik volg de club nog op de voet”, aldus Van Leer.

“Wéér de harde strijd”
De drie seizoenen die hij in het Parkstad Limburg Stadion onder de lat stond, heeft Van Leer niet zomaar achter zich gelaten. “Ik heb met veel mensen binnen de club nog vaak contact”, zegt de doelman tegen Voetbal International. Ook hij ziet dat de Kerkradenaren wederom onderaan de ranglijst bivakkeren. “Het is inderdaad wel weer een typisch Roda JC-seizoen. Wisselvallig en wéér de harde strijd tegen de onderste plekken.”

Stap maken
Ondanks de al jarenlang durende onophoudelijke strijd tegen degradatie, bewaart de 25-jarige keeper warme gevoelens voor de Koempelclub. “Ik vind het echt jammer, want als speler heb ik ervaren hoe mooi de club is en hoe sterk het leeft in de omgeving. Hopelijk kan Roda JC op termijn wel de stap maken naar de middenmoot.”

“De beste van Nederland”
Zelf hoopt Van Leer uiteindelijk ook een stap te maken. Als reservedoelman achter de onbetwiste nummer 1 André Onana moet de Houtenaar zich bij Ajax tevreden stellen met speelminuten in de Jupiler League en oefenduels. “André is top, de beste van Nederland. Het voelt ook lekker om dagelijks met Kostas Lamprou, Norbert Alblas en André op het veld te staan. Het niveau is hoog, dus ik merk dat ik ook zonder wedstrijden mezelf kan ontwikkelen. Maar uiteindelijk wil ik natuurlijk wel speelminuten gaan maken”, aldus Van Leer.

Geduld
De keeper verliet Kerkrade als publiekslieveling, aangezien hij in de afgelopen jaren een groot aandeel had in de promotie én het lijfsbehoud van Roda JC. In Amsterdam heeft hij duidelijk een andere rol. “Maar dat wist ik toen ik bij Ajax tekende. Natuurlijk is het soms niet makkelijk, vooral in de weekenden merk je het verschil. De wedstrijdspanning, het toeleven naar een wedstrijd, dat blijft iets bijzonders. Maar ik sta volledig achter mijn keuze en weet dat ik geduld moet hebben.”