Het jaar 2014 – oktober, november en december

Vanavond om twaalf uur luidt u allen ergens feestelijk het jaar 2015 in. Op oudjaarsdag kijkt Roda JC Live samen met u nog één keer terug op de laatste maanden van 2014 in het Roda JC Jaaroverzicht. Vandaag dus deel 4: oktober, november en december.

Puntverlies, maar positivisme
Na de sportief gezien bijzonder sterke maand september, begon de maand oktober voor Roda JC met een thuiswedstrijd tegen Jong PSV. Deze wedstrijd zou meteen de eerste domper van de maand oktober betekenen. Roda was veel sterker dan Jong PSV, maar wist uiteindelijk de voorsprong in het eigen Parkstad Limburg Stadion niet vast te houden – vlak voor tijd scoorden de Eindhovenaren de gelijkmaker. Het was het eerste puntverlies in het Parkstad Limburg Stadion in dit seizoen.

Tegen Jong PSV werd er onnodig puntverlies geleden. (Pro Shots)
Tegen Jong PSV werd er onnodig puntverlies geleden. (Pro Shots)

Dit was niet het enige jammere aan het gelijkspel van Roda; door het puntverlies zag Roda ook de eerste periode aan haar neus voorbij gaan. N.E.C. pakte die en bovendien kwam ook FC Volendam nog langszij op de ranglijst. De Kerkradenaren sluiten dus hun eerste periode in de Jupiler League af als derde. Desondanks werd Wiljan Pluim genomineerd voor de titel van Beste Speler in de Eerste Periode. Die won hij overigens uiteindelijk niet.

Toch waren vrijwel alle gezichten in Kerkrade vrolijk na afloop van de eerste periode. Eric van der Luer, die in de zomer nog zo kritisch was op het reilen en zeilen van de club, toonde zich tevreden en gaf aan dat “nu de volgende stap gemaakt moet worden”. Bovendien zou Anco Jansen dan eindelijk gaan terugkeren van de slepende blessure die hij in februari opliep en die, zo kwam naar buiten, veel langer had geduurd door een slechte begeleiding tijdens de revalidatie.

Sterkste serie van het seizoen
Tegen Jong FC Twente kwam hij voor het eerst weer in actie, als invaller. In die wedstrijd speelde Roda met de beloften van de Enschedeërs. Nadat zij een vroege rode kaart pakten, had Roda nog minder te duchten van ze dan in het eerste deel van de wedstrijd en met speels gemak wonnen de Kerkradenaren met 0-2.

Een kleine week later, op zondagmiddag, kwam er eindelijk weer een tegenstander van enig formaat naar het Parkstad Limburg Stadion. Sparta was de opponent van Roda, maar bleek geen partij. In de beste wedstrijd van het seizoen werden de Kasteelheren met 3-0 verslagen en daar mochten ze eigenlijk nog blij mee zijn ook, want Roda creëerde legio kansen in het eigen stadion. Vier dagen later zal Sparta dan ook met lood in de schoenen weer zijn afgereisd naar Kerkrade, want toen moest er gebekerd worden,

Met Sparta werd tweemaal afgerekend in oktober. (Roda JC Live)
Met Sparta werd tweemaal afgerekend in oktober. (Roda JC Live)

In die bekerpot wist het b-elftal van Roda JC opnieuw af te rekenen met Sparta, al ging dat met een stuk meer moeite. Het was Marc Höcher die diep in blessuretijd nog voor de gelijkmaker moest zorgen en daarmee verlenging afdwong. in die verlenging bleek Roda de langste adem te hebben; de geel-zwarten scoorden nog twee keer en bepaalden daarmee de eindstand op 4-2. Uit de koker kwam PSV (het grote, ja) als volgende tegenstander in de strijd om de dennenappel.

Op bestuurlijk vlak bleef het in oktober eindelijk eens een keer echt rustig. Wel was er nog genoeg te doen om de rellen na afloop van Fortuna Sittard – Roda JC in september. Een man uit Susteren werd weliswaar vrijgelaten, maar er werden ook meer aanhoudingen verwacht, aldus de politie. En passant werden nog zeven Roda-supporters veroordeeld naar aanleiding van de gebeurtenissen bij de uitwedstrijd tegen De Graafschap in 2013.

Op de eerste zondag van november mocht Roda een bezoekje brengen aan het immer gezellige Sportpark de Heikant in Groesbeek. Daar hadden de Kerkradenaren nogal wat moeite met de plaatselijke Achilles ’29, wat resulteerde in een ruststand van 0-0. In de tweede helft bleek echter de ervaring van Roda doorslaggevend, wat uiteindelijk alsnog resulteerde in een flinke 0-4 overwinning.

De sportieve crisis slaat toe
De vrijdag daarna moest Roda haar verste uitwedstrijd van het seizoen spelen, in Emmen. Op dat moment waren beide ploegen de koploper in de tweede periode en dat zorgde voor een spannende pot in een relatief volle JenS Vesting. Emmen speelde Roda vrijwel de hele pot van de mat af, maar na 70 minuten stond Roda toch met 0-3 voor. In een onnodig spannende slotfase wist Emmen terug te komen tot 2-3 en kreeg het ook nog een gigantische kans op de gelijkmaker, maar zo ver kwam het – gelukkig – niet, en dus leek Roda af te stevenen op de winst in de tweede periode.

Een week later kwam namelijk de andere grote concurrent in die strijd op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion en dat was tot veler verrassing Almere City FC. Een niet al te aansprekende tegenstander, dus een niet al te moeilijke wedstrijd, werd verwacht, maar hoe anders liep het in Kerkrade. Roda maakte geen moment aanspraak op de overwinning en mocht met een 1-4 verlies nog in haar handen knijpen. Bovendien pakte Wiljan Pluim vlak na de 0-1 een oliedomme rode kaart – dat zal ongetwijfeld mee hebben gespeeld in de forse nederlaag.

Almere City rolt Roda op in het PLS. (Roda JC Live)
Almere City rolt Roda op in het PLS. (Roda JC Live)

Dat alles gebeurde zonder Anco Jansen. De aanvaller, die in Emmen als één van de weinigen een sterke indruk achterliet, raakte in de aanloop naar de wedstrijd tegen Almere ongelukkig geblesseerd op de training. Hij zou tot de winterstop uitgeschakeld zijn. Uiteindelijk zou Jansen al tegen N.E.C. weer tot de selectie behoren, dus dit keer viel zijn blessure gelukkig mee.

Na de sterke serie tegen Twente, Sparta en Achilles, kwamen de wel erg moeizame overwinning op Emmen en de nederlaag tegen Almere als een donderslag bij heldere hemel. Op de laatste vrijdag van november, in Doetinchem, werd het allemaal nog een beetje erger gemaakt. Roda wist weliswaar te winnen van De Graafschap, maar had daar wel twee rode kaarten voor nodig. De Graafschap kwam al snel in de wedstrijd 1-0 voor, maar pakte daarna twee rode kaarten. De eerste daarvan was een bizarre, voor Van Ewijk, die door het over zijn hoofd trekken van het shirt na zijn goal de tweede gele kaart in ontvangst mocht nemen. De wedstrijd werd even later zelfs even gestaakt vanwege spreekkoren aan het adres van scheidsrechter Janssen. Die gaf na de staking zelfs nog een tweede rode kaart, en toen bleek Roda wel in staat om te scoren. Twee goals binnen vijf minuten bleken genoeg voor de Kerkradenaren, die daarna wederom – zelfs tegen négen man – erg veel ruimte weggaven.

Humba-gate
Tegen FC Oss moest de draad dus wederom opgepakt worden, maar ook die thuiswedstrijd zou weer een heel erg moeizame worden. Er werd weliswaar met 4-3 gewonnen, maar toen Roda na dertig minuten met 0-2 achterstond in eigen huis, hield niemand daar eigenlijk rekening mee. Het publiek schold en floot en tierde, maar uiteindelijk wist Roda wel terug te komen in de wedstrijd en die uiteindelijk, verdiend, met 4-3 te winnen. Het interessantste gebeurde echter na afloop: de gebruikelijke Humba werd niet uitgevoerd door de spelers, die boos waren op het publiek vanwege het gefluit in de eerste helft. Het publiek reageerde daarop weer geïrriteerd en Humba-gate was geboren. De spelers kwamen, gedwongen door Trost, nog terug om een lekker geforceerde Humba uit te voeren, maar dat was meer schone schijn. Na afloop werd door de club snel een statement uitgebracht, waarin de club haar excuses aanbood, en de landelijke media smulden er natuurlijk van.

Eigenlijk werd hiermee vooral de aandacht afgeleid van de werkelijke problemen die er op dat moment waren. Wederom was het spel namelijk een groot deel van de tijd niet om aan te zien en dat zou, onvermijdelijk, op een gegeven moment tot puntverlies gaan leiden. Dat puntverlies kwam op zondag 7 december in de Venlose Koel, waar in een dramatische wedstrijd met 1-1 gelijk werd gespeeld. Beide ploegen maakten absoluut geen aanspraak op de overwinning, maar het ergste was eigenlijk dat Roda tegen VVV in totaal ongeveer één kans wist te creëren – want die goal, dat was nog niet eens een kans te noemen.

Ook in Venlo gaat het allemaal erg moeizaam. (Roda JC Live)
Ook in Venlo gaat het allemaal erg moeizaam. (Roda JC Live)

Het was bepaald geen goede generale voor de cruciale thuiswedstrijd tegen N.E.C. op 12 december, maar u weet wat ze zeggen over een slechte generale… Helaas vond dat gezegde die vrijdag haar toepassing niet, want Roda verloor met 0-1 van N.E.C. De strijd en de vechtlust waren aanwezig, het goede voetbal nog niet echt. Wel creëerde Roda evenveel als de Nijmegenaren en dus konden de geel-zwarten met opgeheven hoofd het veld verlaten, ondanks dat het verschil in punten inmiddels tot zes was opgelopen. Door het verlies tegen N.E.C. ging Almere City FC met de tweede periodetitel aan de haal.

De laatste wedstrijd van 2014, tegen FC Den Bosch, was er dan ook bij uitstek voor geschikt om met een goed gevoel de winterstop in te gaan. Dat gebeurde ook, want Roda domineerde de wedstrijd met 3-1. Zorgwekkend was wel de grote plotselinge terugval na de 2-1, die uit de lucht kwam vallen. Toen kwam FC Den Bosch nog op het randje van de overwinning. Gelukkig wist Nathan Rutjes in de blessuretijd zijn terugkeer op te fleuren met de bevrijdende 3-1. Daardoor gaat Roda JC de tweede seizoenshelft in met een relatief grote, maar zeker niet onoverbrugbare achterstand op N.E.C. van zes punten.

To beker or not to beker
Ik hoor u nu denken: er ontbreekt een wedstrijd. En dat klopt, want tussen N.E.C. en FC Den Bosch moest er nog gebekerd worden tegen PSV. Het verhaal rondom die wedstrijd begint in Estoril. Daar werd op een mooie donderdag de wedstrijd tussen de plaatselijke club en PSV gestaakt door overvloedige regenval. Die werd een dag later uitgespeeld, maar dat zat dan weer te dicht op de wedstrijd van zondag. Toen zou PSV tegen Feyenoord moeten spelen. Dat affiche werd in eerste instantie naar de dinsdag erna verplaatst, maar toen hadden de NS niet genoeg treinen beschikbaar om alle Feyenoord-supporters naar het mooie station Eindhoven Beukenlaan te transporteren. En toen bleef die woensdag, 17 december, als enige speeldatum over. En daar moet Roda-PSV dan maar voor wijken. Die pot werd verplaatst naar dinsdag 20 januari, tot grote woede van Roda. De Kerkradenaren voelen zich “genaaid” door de KNVB, zo verklaarden ze. Maar daar had de KNVB maling aan, en een schadevergoeding, vanwege verloren omzet, daar kan Roda ook naar fluiten.

Financiële zorgen
Dan is er nog maar één onderwerp dat in december speelde, waar we het nog niet over gehad hebben: de financiële zorgen. Plots kwam daar namelijk het bericht dat Roda JC weer is teruggezet naar de slechtste financiële categorie van de KNVB, categorie I. Dit nieuws volgde op de aanvraag van uitstel van huurbetaling in de gemeenteraad. De kosten vallen namelijk hoger uit dan gedacht en de omzet, ondanks de hoge toeschouwersaantallen, is lager dan verwacht. Het fijne daarover leest u hier, maar het moge duidelijk zijn dat promotie steeds meer essentieel wordt. Al garandeert algemeen directeur Collard wel dat er volgend jaar hoe dan ook een sluitende begroting ligt. We zijn benieuwd.

Foto: Pro Shots

 

Comments are closed.