Hete Hangijzers – Deel 1

Roda JC Live heeft de afgelopen jaren, naast het berichten van nieuws en de uitgebreide berichtgeving rondom wedstrijden, veel verschillende rubrieken op de website gepubliceerd. Sommigen blijken een succes, zoals de rubriek Top/Flop, terwijl andere rubrieken incidenteler zijn gepubliceerd. Met het oog op het aankomende seizoen introduceren wij een nieuwe rubriek: Hete Hangijzers. Hier verzamelen we opvallend en interessant nieuws van onze concurrenten in de Eerste Divisie en andere zaken die de competitie in de breedste zin van het woord aangaan – zowel met als zonder directe relatie naar Roda JC zelf.

Bondsvergadering
We berichtten gisteren al even over de aanscherping van selectieregels voor beloftenteams, die vanaf heden enkel nog spelers jonger dan 24 jaar mogen meenemen in hun wedstrijdselecties. Aansluitend is op de afgelopen bondsvergadering van KNVB en de verschillende competitietakken besloten dat er in elk geval de komende twee seizoenen geen promotie/degradatie zal plaatsvinden tussen de Eerste Divisie en Tweede Divisie. De bond wil gedurende de komende jaargang eerst onderzoeken hoe de twee competities, die qua clubstructuur en licentie-eisen ver uit elkaar liggen, dichter bij elkaar gebracht kunnen worden. Zo wil de KNVB kijken of de licentie-eisen voor promoverende amateurclubs versoepeld kunnen worden en wordt onderzocht of de betreffende promovendi op hun traditionele speelmoment (veelal zaterdagmiddag) kunnen blijven spelen. In het verleden is al eens geëxperimenteerd met promotie en degradatie tussen de Eerste Divisie en de hoogste amateurdivisie, wat onder meer heeft gezorgd voor een eenmalig avontuur van FC Oss in de Topklasse en het driejarige verblijf van Achilles’29 in de Eerste Divisie.

Naast het hete hangijzer van promotie/degradatie is verder besloten dat vanaf 2019/2020 ook op het aantal beloftenteams in de voetbalpiramide een strictere limiet zal worden gehanteerd. Het maximum voor de Eerste Divisie zal vier zijn, wat betekent dat wanneer promotie/degradatie tussen Eerste en Tweede Divisie mogelijk is, een beloftenteam enkel kan promoveren als een ander beloftenteam degradeert. Voor de Tweede Divisie en de twee Derde Divisies mogen elk twee beloftenteams zich inschrijven; in lagere amateurreeksen zijn geen beloftenteams toegestaan. Op dit moment zijn alleen de beloftenteams van Achilles’29 en van Roda’s divisieconcurrent FC Den Bosch in lagere reeksen aanwezig.

Almere bouwt voort
We beginnen het rondje langs de clubs in Almere. De ambitieuze club uit Flevoland, waar Roda JC nog een bijzonder grote appel mee te schillen zal hebben in het aankomende seizoen, wil binnen enkele jaren écht hogerop en timmert daarom stevig aan de weg. Hoewel de functie van hoofdtrainer na de gestrande gesprekken met Jürgen Streppel nog niet is ingevuld, worden de faciliteiten van het Yanmar Stadoin stevig aangepakt. Nieuwe lichtinstallaties worden deze week geplaatst en de club is begonnen met het vervangen van de kunstgrasmat voor een exemplaar van traditioneel natuurgras. Hoewel dergelijke ontwikkelingen natuurlijk geen garantie zijn voor sterke prestaties, is Almere City FC komend seizoen zonder meer een factor om rekening mee te houden.

Blik vol spelers in Deventer
De zomerstop betekent voor alle clubs dat er veel moet gebeuren op contractueel gebied. Alle zestien clubs (en de vier beloftenteams) willen een zo sterk mogelijke selectie op de been brengen. Go Ahead Eagles is na het dramatische afgelopen seizoen misschien wel het fanatiekst huis aan het houden op de transfermarkt. Al drie verdedigers werden gecontracteerd, waaronder de van Heracles Almelo afkomstige Roland Baas en de van FC Emmen overgekomen Jeroen Veldmate. Go Ahead hoopt daarmee een goede basis te leggen om komend seizoen in elk geval mee te kunnen dingen om de plekken bovenin, met zelfs een doorkijkje richting de Eredivisie.

Puzzelen in Enschede en Rotterdam
FC Twente is er, net als zeker een half dozijn andere clubs, alles aan gelegen om zo snel mogelijk te promoveren naar de Eredivisie. Daarnaast heeft het echter nog steeds te kampen met de gevolgen van de bizare circustrucs die de club op financieel vlak de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. De Belastingdienst is daardoor nog lang niet klaar met de club uit Enschede, die in het gelijk werd gesteld in een kort geding tussen de fiscus en de club over een naheffing van 2,8 miljoen euro. FC Twente heeft dit nog te betalen n.a.v. diverse betalingen aan spelers tussen 2011 en 2013. Ondertussen moet in Rotterdam-Spangen gezocht worden naar een nieuwe hoofdsponsor, nu de clubhoppende shirtsponsor Centric heeft besloten het contract met Sparta niet te verlengen.

Header: Roda JC Live.