‘Selectiewildgroei’ beloften aangepakt

Er komt een beperkende regel voor beloftenteams die actief zijn in de ‘reguliere’ voetbalpiramide, zo heeft de KNVB besloten in samenwerking met de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie. Hoewel de amateurtak op de aanstaande bondsvergadering nog akkoord moet gaan, lijkt het erop dat beloftenteams vanaf komend seizoen enkel nog met spelers jonger dan 23 jaar mogen spelen.

De maatregel is een gevolg op de grote kritiek die de beloftenteams, met name de vier die op dit moment actief zijn in de Eerste Divisie, te verduren hebben gekregen. Zo worden de zogenoemde ‘Jong-teams’ behalve als kweekvijver ook vaak ingezet om oudere spelers wedstrijdritme op te laten doen. Dat is vanaf heden dus verleden tijd, mits de bondsvergadering dus de maatregel eveneens goedkeurt.

In het aankomende seizoen zijn in totaal tien beloftenteams aanwezig in de reguliere competities, verspreid van de Eerste Divisie tot de Eerste Klasse. Het beloftenteam van FC Twente heeft zich na het afgelopen seizoen in de Derde Divisie niet opnieuw ingeschreven, terwijl het verblijf van de beloften van Achilles’29, die laatste werden in de Hoofdklasse A op zondag, eveneens twijfelachtig is.

Op de bijeenkomst van de KNVB met de ECV en CED zijn meerdere grootse plannen, waaronder een verbod op kunstgras en een omvangrijke herstructurering van de Eredivisie, gesneuveld. Verwacht wordt dat nieuwe voorstellen daarmee voorlopig niet op tafel zullen komen.

Header: Roda JC Live.