Hogenelst vertrekt bij Roda JC, weg lijkt open voor ‘Quote-drietal’

Roland Hogenelst trekt zich terug als beoogd aandeelhouder van Roda JC. Dat meldt de horeca-ondernemer dinsdagochtend.

Hogenelst wil “het nieuwe clubje investeerders” naar eigen zeggen “niet in de weg zitten”. Maandag liet de Zuid-Hollander zich op Facebook laatdunkend uit over onder andere Jan Baggen en Bert Peels, met wie hij eind vorig jaar in een groep stapte, die zichzelf de ‘Roda-coalitie’ noemde.

Hogenelst heeft een miljoen euro in de club gestoken. Dit bedrag hoeft hij niet terug te zien. “Ik accepteer dat ik mijn investering kwijt ben en ik hoop dat ik uiteindelijk een bijdrage heb mogen leveren aan een financieel gezond, succesvol Roda JC.” Maandag liet Hogenelst tegenover De Limburger juist weten in ruil voor dat geld een aandelenbelang te willen verwerven of anders het geld terug te willen zien.

“Het nieuwe clubje”

Het door Hogenelst genoemde “nieuwe clubje” bestaat grotendeels uit oude bekenden. Stijn Koster, met wie Hogenelst kartrekker was van de investeerdersgroep, blijft meedoen. Hij krijgt gezelschap van de erven van wijlen Henk Stienstra. Zij gaan met de beleggingsmaatschappij Mercurius deelnemen. Bovendien zal, naar verwacht, Roger Hodenius inderdaad gaan instappen.

In media wordt dit drietal al de ‘Quote-groep’ genoemd. Waar Koster kan buigen op een vermogen van naar schatting 150 miljoen euro, doen zijn kompanen daar nog een schepje bovenop. Hodenius schijnt goed te zijn voor 355 miljoen, wat weer verbleekt bij de 850 miljoen euro die Stienstra heeft nagelaten.

Onbekend is vooralsnog of er overeenstemming is bereikt tussen het drietal. Baggen, Peels en interim-directeur Karel Bouckaert zijn volgens Hogenelst leidend in de onderhandelingen.

Horecaconcept

Hogenelst maakte in oktober 2019 zijn intrede bij Roda JC als redder in nood. Samen met Koster gaf hij de benodigde bankgarantie af , waardoor de club voor een faillissement werd behoed na het vertrek van Mauricio García de la Vega.

Naar eigen zeggen stapte Hogenelst in, omdat hij via Roda een horecaconcept in voetbalstadions wilde gaan uitrollen. Een van de belangrijkste stappen hiervoor was het terughalen van de catering in eigen hand. Dit is inmiddels gebeurd door het uitkopen van oSeven. Het is onbekend hoe het verder gaat met de catering in het Parkstad Limburg Stadion na het vertrek van Hogenelst.

Foto: Roda JC Live