“Ik stel het beste team op, niet zozeer de beste spelers”

Over iets minder dan 4 weken hoopt Roda JC Kerkrade een terugkeer naar de Eredivisie te hebben bewerkstelligd. Interim-hoofdtrainer Rick Plum (samen met Regillio Vrede en Robert-Jan Zoetmulder) benadrukt dat het cruciaal is dat de Kerkradenaren als collectief de strijd aangaan: “Het gebeurt alleen wanneer wij als één geheel fungeren.”

“Vastigheden aanbrengen”
De geel-zwarten zijn, door de vaststaande derde plek op de eindrangschikking, al verzekerd van een plek in de tweede ronde van de play-offs. Na het laatste reguliere competitieduel, komende vrijdag tegen FC Emmen, dienen er dus twee tegenstanders (waarvan de eerste opponent FC Emmen of FC Volendam zal zijn) via een dubbele confrontatie verslagen te worden om terug te keren op het hoogste niveau, de Eredivisie. In de aanloop naar die allesbepalende play-offs slijpt het tijdelijke trainerstrio aan een – hopelijk – succesvol team. “In die wetenschap proberen we nu als technische staf vastigheden aan te brengen in het basiselftal. Je weet dat je nu na vier wedstrijden kan promoveren”, zegt Plum in weekblad De Trompetter.

“De jongens hebben behoefte aan duidelijkheid”
De sleutel tot succes is volgens de interim-hoofdcoach een hechte spelersgroep: “Ik heb de spelersgroep duidelijk gemaakt dat het alleen gebeurt wanneer wij als één geheel fungeren. Dat geldt ook voor degene die op de bank zitten of op de tribune plaatsnemen.” Daar hoort bij dat de spelers tekst en uitleg krijgen over de keuzes die gemaakt worden, vindt Plum. “Ik vertel de spelers waarom wij sommige beslissingen nemen en waarom de één speelt en de ander niet. Of ze daar allemaal begrip voor hebben, weet ik niet. Maar ik ben wel eerlijk. De jongens hebben behoefte aan duidelijkheid”, stelt de Kerkradenaar. Dat er keuzes gemaakt dienen te worden, is niet verwonderlijk gezien het dozijn aanvallers dat bij de club onder contract staat. Zo zit Edwin Gyasi – niet zo lang geleden nog een scorende basisspeler – in de afgelopen weken vaker op de tribune dan bij de wedstrijdselectie, een plek waar we Nayib Lagouireh een tijdje terug ook regelmatig terugvonden. Mogelijk is de geblesseerde Frank Demouge tijdens de play-offs weer inzetbaar, waarmee het aantal aanvallende opties alleen maar toeneemt. Overigens zal de andere geblesseerde spits, Johan Plat, niet meer voor de geel-zwarten in actie komen.

Teambelang voorop
Dat de een z’n dood de ander z’n brood is, heeft Danny Schreurs in de tussentijd bewezen. Door de afwezigheid van de genoemde collega-spitsen heeft de geboren Maastrichtenaar – door velen al voortijdig opgegeven – zich als centrumspits in het basiselftal weten te nestelen. Het lijkt de enige positie in het basiselftal waarvan de invulling voor de komende weken nog niet 100% vaststaat. Plum: “Voor de rest heb ik een vaste basisopstelling voor ogen, waarin het teambelang voorop staat. Ik stel het beste team op, niet zozeer de beste spelers. Mijn opvatting is wat dat betreft iets anders dan René (Trost, red.). Het betekent niet dat we niet op één lijn zaten, maar laat ik zeggen dat we als technische staf gezonde discussies hebben gevoerd. Ik kies nu voor Höcher, die beter in het team past. Daarnaast heb ik geen grote veranderingen aangebracht; noem het liever nuances.”

Toekomstig hoofdtrainer?
Nu de play-offs met rasse schreden naderen, komt de climax van een bewogen seizoen ook voor Plum alsmaar dichterbij. Bovendien start voor de voormalig verdediger aan het eind van deze maand – tijdens de play-offs – de cursus coach betaald voetbal. “Dat zal uiteraard moeten wijken. En daarnaast leer je ontzettend veel in de praktijk.” Wellicht dat we hem in de toekomst terugzien als permanent hoofdtrainer van de club waar hij sinds 2010 als assistent-trainer actief is. Volgend jaar al? “Nee, dat gebeurt zeker niet en is ook te kort dag om te realiseren”, weet Plum. “Misschien over tien jaar. In de Eredivisie dan uiteraard, want daar hoort Roda gewoon thuis.” Wellicht dat daar in de komende weken al een voorschot op kan worden genomen…

Header: Pro Shots