Jacht op top vijf geopend: Roda’s transferzomer tot nu toe

Na een knap gelijkspel tegen 1. FC Köln lijkt Roda JC klaar voor de competitiestart. En dat ondanks een moeilijke zomer, waarin interne onrust weer eens de overhand kreeg. Toch lijkt Jeffrey van As erin geslaagd om, in die roerige omstandigheden, een aardig basiselftal op te tuigen.

Aan het eind van het vorige seizoen kwam het onheilspellende bericht dat Roda het voor het seizoen 2021/2022 met minder spelersbudget moest zien te rooien. Een flinke streep door de rekening, met name voor het ambitieuze duo Van As-Streppel. De hoofdtrainer wil graag promoveren met de Kerkraadse club en zag in mei een dappere poging stranden op bezoek bij NEC. Toch was het seizoensdoel behaald en in het driejarenplan van de Phoenix Groep zou het komend seizoen om plek vijf moeten gaan.

Van As en Streppel waren er, na de budgetverlaging, allebei als de kippen bij om te laten weten dat de top vijf niet reëel is. Maar in een seizoen waarin zo veel clubs een stap terug hebben moeten doen, zijn de zetten die Roda JC op de transfermarkt heeft gedaan nog lang niet zo slecht.

Rody de Boer, een talentvolle jonge doelman die vorig jaar bijna promoveerde met De Graafschap, werd losgeweekt bij AZ en voor maar liefst drie seizoenen vastgelegd. In de verdediging is de ervaren Guus Joppen vastgelegd. Hij maakt tot nu toe een prima indruk, terwijl de hoop is dat Richard Jensen, wiens optie is gelicht, op het natuurgras minder blessuregevoelig blijkt. Voor de rechtsbackpositie is de onervaren Jamil Takidine een prima back-up. Op het middenveld lijkt Denzel Jubitana de nieuwe smaakmaker te gaan worden. Hij werd na een testperiode vastgelegd door Roda en weet in oefenwedstrijden de aandacht naar zich toe te trekken met fijne loopacties en fraaie passes.

Toch zal er met name voorin nog wat bij moeten. Het spitsenduo Serrarens en Remans is door Streppel en Van As gewogen en te licht bevonden om de competitie mee in te gaan. Dylan Vente lijkt een logische kandidaat. De club is al weken in gesprek met de speler die vorig jaar gehuurd werd van Feyenoord. Vente moet, gezien zijn doorlopende contract, ook zelf met Feyenoord eruit komen en lijkt daarnaast te wachten op eventuele andere opties; recent meldde een Duitse club zich voor de spits. Toch heeft Vente ‘het beste gevoel bij Roda’, zo liet Van As gisteren nog weten. Thijmen Goppel, één van Roda’s wapens van afgelopen seizoen, koos voor een buitenlands avontuur, waardoor de club voor die buitenpositie op zoek is naar een al even watervlugge vervanger.

Niet voor niets moesten tijdens de voorbereiding de doelpunten toch weer veelal niet van de spitsen afkomen. De zoektocht naar een goalgetter zal echter onverminderd moeilijk worden, want vrijwel iedere club in de Keuken Kampioen Divisie zoekt nog naar een scorende voorman. Het probleem van Roda ligt echter niet alleen voorin. Ook in de breedte is de ploeg nog te zwak, zo erkennen Van As en Streppel ook. Blessuregevallen kan Streppel met deze selectie nauwelijks of niet opvangen. In de laatste maand van de transferzomer zal de focus dan ook, naast de spitspositie, komen te liggen op bruikbare breedteversterkingen.

Daarmee zijn de taken voor de technische heren duidelijk. Als zij op die twee punten, aanvallers en breedteversterkingen, nog weten te slagen, is de top vijf-doelstelling misschien nog niet eens zo onrealistisch als zij willen doen voorkomen. Met name Van As mag zich dan op de borst kloppen voor wat weer een puike transferzomer lijkt. De eerste testcase is nabij: in een, na een jaar leegte, ongetwijfeld kolkende Vijverberg wacht zaterdag een uitwedstrijd tegen De Graafschap. Een club, die na het echec van vorig seizoen, ongetwijfeld koste wat het kost wil promoveren. Voor Roda is het een mooie graadmeter om erachter te komen waar de club echt staat.

Foto: Roda JC Live